De Huizen van Oranje en Nassau

Koningsdagen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Woningsdag

Woningsdag 2020

Wegens de uitbraak van het Coronavirus viert men in 2020 geen Koningsdag. Dit jaar heet het Woningsdag, een uniek eenmalig iets, dat niet door het Koninklijk Gezin wordt ingevuld, maar door de bewoners van ons land. In 2021 wordt Koningsdag in gepastheid en met respect voor het aantal omgekomen landgenoten wer gehouden.

De Koningsdag zou in Maastricht dit jaar plaatsvinden, maar dat kan met wel vergeten. Ook een bezoek na de vrijmarkt voorafgaande aan dit feestelijke gebeuren is uit den boze, wel kunnen we een kopje koffie met een gebakje nuttigen op de verjaardag van de Koning en het volkslied uit volle borst zingen of spelen op het Vrijfhof hier in de hoofdstad van de provindie Limburg. Het is een uniek gebeuren een leeg Vrijfhof en dat op Koningsdag!. Het weer werkte in elke geval wel mee. We laten hier zien hoe het Koninklijk Gezin de feestelijkheden doorbrengt op deze voor hen 'stille dag'. Hieronder een verslag van dit eenmalige gebeuren.

Leeg Vrijthof
Een leeg Vrijthof in Maastricht.

We starten de compilatie eerst met een rondleiding door Leeuwarden. Vervolgens met het spelen van het Wilhelmus, ten gehore gebracht door het Koninklijk Concertgebouworkest vanuit de onderscheiden huiskamers van de solisten. Dan een impressie hoe de leden van de Koninklijke Familie Woningsdag 2020 doorbrachten. De Koning wenste ons een heel goede feestdag toe zonder poeha.

De Oranje's in Leeuwarden met de Oranje-kenner bij uitstek: Bearn Bilker. Hij is een goed verteller en kenner van de geschiedenis der Oranje's en Nassau's.


Het Concertgebouworkesrt speelt het Wilhelmus.

Aan de oproep om het Wilhelmus van uit huis te spelen, namen alle leden van het Orkest deel, zoals uit bovenstaande foto blijkt.

De Jarige
De jarige Koning

De Koninklijke Familie tijdens de verjaardag van de Koning
De jarige Koning en zijn familie in 2020.

Koning krijgt boek
Koning ontvangt Boek

Koning Willem-Alexander ontvangt van de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) online het boek Vertel het de Koning. Kinderen van alle leeftijden hebben tekeningen en brieven voor de verjaardag van de Koning ingestuurd. Er staan meer dan 1500 tekeningen en brieven in. De Koning spreekt via een videovebinding met de voorzitter van de KBOV en een van de kinderen die een bijdrage heeft geleverd aan het boek. Zij is net als de Koning ook vandaag jarig.

Koning bedankt hen.
Koning bedankt hen voor het boek.

Een videobellende tour door Nederland! Het Koninklijk Gezin en andere leden van de Koninklijke Familie bellen mee met verschillende digitale groepen en workshops en spreken met de mensen die hieraan deelnemen. Zo belt via video het Koninklijk Paar met zorgmedewerkers van het Maastricht UMC en met de burgemeester van Gemeente Maastricht.

Koning en Koningin
Koning en Koningin achter de laptop.

De Koning belt met een video verbinding mee met een workshop van Anna Yilmax van Heel Holland Bakt en een vragensessie van Diederik Jekel.
Koningin Máxima belt via de video met een pianoworkshop van Jeroen van der Boom.


Kroonprinse Amalia en Koningin en Prinses Alexia bellen via de video.

Prinses Amalia belt via een videoverbinding mee met een vraaggesprek voor paardenliefhebbers met Anky van Grunsven. Prinses Alexia en Koningin Máxima bellen via de video met een vlogworkshop van Enzo Knol.


Proosten met de Familie op Koningsdag 2020.

Prins Constantijn en Prinses Laurentien sluiten aan bij een kennisquiz over de ruimte(vaart) met André Kuipers, Prins Maurits en Prinses Marilène bellen via een videoverbindng met Patrick Stoof en creatievelingen die versieringen hebben geknutseld voor Koningsdag


Proost op Uw gezondheid en heel veel dank!

" Ik zou veel liever mijn verjaardag in Maastricht hebben doorgebracht" ,aldus de Koning in zijn toespraak en vervolgde, "U allen buitengewoon hartelijke dank voor het vieren van deze feestdag. Tenslotte willen wij, samen met mijn Familie en mijn Gezin het glas te heffen op Uw! gezondheid en de onze te proosten. Volgend jaar tot ziens in Maastricht".

Het spijt ons dat we niet meer aan u konden laten zien op deze toch wel trieste dag i.v.m. het Coronavirus., maar we hebben ons best gedaan.