De Huizen van Oranje en Nassau

Koningsdagen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Koningsdagen

Koningsdag 2023

Op donderdag 27 april viet de Koning zijn 10-jarig jubileum als Vorst der Nederlanden in de stad Rotterdam met een vleugje groen-wit-groen en Oranje. De gemeente en het Oranje-commiteé hebben zich van hun bestekant laten zie en er is genoeg te doen. We sommen wat op: koningsland Festival 2023 Rotterdam, feest in de containerbar Noord Koningskermis en het Kralingse Bos fesitval. De haven van Rotterdam is de grootste haven in Europa en verdient het meeste voor de stad. Bovendien geeft deze zeehaven werk aan ongeveer 350.000 mensen. De haven van Rotterdam is het grootste haven- en industriecomplex van Europa met een totale goederenoverslag van 470 miljoen ton in 2022. Daarmee zit men op ongeveer gelijke hoogte als de voorgaande jaren.


Aktiviteiten in de Rotterdamse Haven

Op die dag is het tien jaar geleden dat Koning Willem-Alexander zijn moeder, Prinses Beatrix, opvolgde als Koning der Nederlanden. Naast zijn formele taken heeft de Koning een samenbindende, ertegenwoordigende en aanmoedigende rol. Gedurende dat jubileumjaar wordt op verschillende manieren stilgestaan bij het tienjarig Koningschap.


Toespraak Burgervader Aboutaleb tot het Koninklijk Gezalschap

De Koning blikt, via een interview terug op de afgelopen tien jaar en nodigt honderd inwoners van het Koninkrijk uit voor een lunch en hij viert Koningsdag mee in (Rotterdam). Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal, namens de inwoners van deze gemeente het gezelschap ontvangen. het prijskaartje wat daar aanhangt is ruim 4 miljoen, 2,5 keer zoveel als vorig jaar in Maastricht.

Het Koninklijk Gezin, zonder de middelste dochter.

We gaan het dit jaar eens anders aanpakken.

U krijgt een compilatie van de feestelijkeden door het hele land.

Hoe vieren we feest op Koningsdag 2023.

Op deze officiële nationale feestdag wordt in heel Nederland de verjaardag van Koning Willem-Alexander gevierd.

In 2013 werd Prins Willem-Alexander gekroond tot Koning der Nederlanden en sinds 2014 wordt het ieder jaar gevierd op 27 april, dat is namelijk de verjaardag van onze Koning.

Daarvoor vierden we op Koninginnedag de verjaardagen van Koningin Juliana (30 april) en Koningin Wilhelmina (31 augustus) en toen Wilhelmina klein -en nog geen Koningin was- ook nog even Prinsessedag.

Mocht Koningsdag op een zondag vallen dan worden de festiviteiten verplaatst naar een dag ervoor of erna.

Koningsdag is één van de slechts twee officiële nationale feestdagen die we in Nederland kennen.

Ook Bevrijdingsdag op 5 mei is een nationale feestdag, maar in tegenstelling tot Bevrijdingsdag heeft op Koningsdag iedereen in Nederland een lekkere vrije dag om feest te vieren!

We gaan aan de slag om u een indruk te geven hoe ons land feest op Koningsdag in 2023.

Na afloop van deze pagina hebt u mogelijkerwijze een idee hoe we Koningsdag hebben gevierd.

We starten bij een aantal willekeurig gekozen 'provinciehoofd'steden in ons land.

Koningsdag Groningen


Koningsdag 2023 Groningen

Er is veel te doen, zoals gebruikelijk is het hoofdpodium op de Vismarkt aldaar. Dansen op de Vismarkt, vrijmarkt langs de singels,Oranje tompouce bij Café Willem Albert, Tiny Vrijmarkt Westpark, Helden van Oranje, Kingsland in Stadspark en Koningsnacht bij DOT.

Koningsdag Leeuwarden


Koningsdag 2023 Leeuwarden

In die stad is er een vrijmarkt bij de Oldenhoven, feesten overal langs de grachten, Muziek op het Zaailand, Kingsday. festival in de Prinsentuin, Muziek op de Markies, op het Klokplein met o.a. Tracklove, Sir DanceAlot, Dennis Ward en Nachtstroom.

Koningsdag Amsterdam:


Koningsdag 2023 in Amsterdam

Daar is in de Hoofdstad van ons land ook veel te doen, zoals in het Vondelpark, Sarphatipark, De Beethovenstraat, Zuidas, Haarlemmerstraat, Jan Pieter Heijestraat en de NDSM Vrijhaven.

Koningsdag Utrecht


Koningsdag 2023 Utrecht en de vrijmarkten aldaar

Tijdens Koningsdag zijn er weer heel veel feestjes in Utrecht, bijvoorbeeld bij SOIA, waar een heus Koningsdag Festival wordt gehouden. In de verschillende wijken in Utrecht is van alles te doen, van vrijmarkten tot optredens. En natuurlijk is er dé Koningsdag vrijmarkt in het centrum van Utrecht.

Koningsdag Maasticht


Koningsdag 2023 Maastricht

Wat is er met Koningsdag te doen in Maastricht? Naast de vrijmarkten in het Stadspark van Maastricht ook ieder jaar diverse live bands voor de nodige sfeer, zodat Koningsdag voor jong en oud één groot feest wordt! Verder zijn er ook op de Markt en het Vrijthof podia waar respectievelijk DJs en Vrienden van Limburg Live tijdens eerdere edities verschenen.

Veel Nederlanders verzamelen zich langs de route in de gemeenten waar de Koninklijke Familie een bezoek gaat brengen, anderen volgen het evenement live op nationale televisie. Door het hele land worden er vrijmarkten, kleedjesmarkten en andere festiviteiten gevierd en natuurlijk hangen de meeste mensen vol trots hun vlag uit. Niet alleen in Nederland is het een nationale feestdag, ook op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten vieren mensen de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op de laatste vrijdag voorafgaand aan deze nationale feestdag worden op de basisscholen in Nederland de Koningsspelen 2023 gehouden. De stadtour die het Koninklijk Gezelschap maakt duurt een Kilometer en begint om 11 uur op het Afrikaanderplein op Zuid. Verschillende Rotterdamse Koren brengen het ‘Lang zal hij leven’ erna ten gehore.

Koningsdag Eindhoven


Koningsdag 2023 Eindhoven

Iedereen die zin heeft in een feestje kan naar verschillende festivals in Eindhoven, zoals Royal Dutch op het Stadhuisplein. Als je van schatzoeken houdt, is de vrijmarkt in Eindhoven een goede optie. Zo bezoek je een Oranjemarkt in Woensel-West.

Vervolgens zingen vijftig basisschoolleerlingen het speciale Rotterdamse Koningsdaglied ‘Kings-Queens’, waarna de Koning en Koningin en Kinderen digitaal contact hebben met kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis. Vervolgens loopt men over de Pretorialaan naar de Maashaven. Daar gaat men met een watertaxi langs de S.S. Rotterdam, het Hotel New York en onder de Erasmusbrug door naar de Leuvenhaven. Het gezelschap stapt uit op Plein 1940, ter hoogte van het Maritiem Museum en de 'verwoeste stad van Zadkine'. Daarna gaat men te voet de route vervolgen over de Blaak richting de Markthal. Na een rondgang door dezeoverdekte hal eindgt de tour om 13.00 uur op de Binnenrotte. Ondrweg is er genoeg ruimte voor een uitgebreid programma waarin dansers, muzikanten, sporters en nog meer hun kunsten laten zien aan de Koninklijke Familie.

Koningsdag Nijmegen


Koningsdag 2023 Nijmegen, "vlaggetjesdag'

We bezoeken daar de Goffertmarkt, de Truus Mastpark, op naar het sportterrein van voetbalvereniging DVOL voor een kindervrijmarkt: vanaf 10.00 uur. voor de kindervrijmarkt en dat tussen 10.00 en 16.00 uur. Voorts heb je Oranjepop in het Hunnerpark, naar het Konings- of Faberplein.

Men loopt over de Afrikaandermarkt,bezoekt galerie Niffo en Rotterdamse Confituur op de Pretorialaan. Ook ontmoet Willem-Alexander hier de Rotterdamse Luna, die werd geboren op de dag dat hij Koning werd. Dan gaan de voetjes van de grond voor dansen op het Zomercarnaval. Daar komen alle culturen en nationaliteiten tesamen op dit feest te vieren. Surinaamse, Hindoestaanse, Kaapverdiaanse en Marokkaanse dansers zorgen voor één groot feest. Er zijn carnavalsgroepen en brassbands aanwezig en er wordt salsa gedanst. Vervolgens is in de stadsroute de volegnde zaken gepland. Het ‘Festivalterras voor intieme gesprekken’. Een moment waarop de Koninklijke Familie – onder het genot van een kop koffie en tompouce – met Rotterdammers praat over thema’s die spelen in de stad. Denk aan onderwerpen als de toeslagenaffaire, het slavernijverleden en woningcrisis.

Koningsdag Zwolle


Koningsdag Zwolle en kleedjes maken door kinderen

Koningsdag in Zwolle wordt weer een bijzonder feest. Van livemuziek en festivals tot de traditionele kleedjesmarkten. De kleedjesmarkten zijn onder andere in de Diezerstraat en op de Pretmarkt in het Ter Pelkwijkpark. Ook op het Herfterplein in de Wipstrik is het in de ochtend van Koningsdag een groot feest.

Na de serieeuze noot is het tijd voor talent op het gebied van circus en straatvoetbal. Acrobaten van Circus Rotjeknor en het internationale gezelschap Compagnie XY laten trucs zien. En de wereldberoemde Soufiane Touzani speelt, samen met talenten van FC Straat, op een gigantisch voetbalveld op het kruispunt van Maashaven. De afsluiter van het programma op Zuid is de Surinaamse zangeres Glenda Peters met haar lied Rotterdam. Bij Maashaven liggen de watertaxi’s klaar, want Rotterdam moet je ook vanaf het water zien. De zwart-gele bootjes varen onder de Erasmusbrug door. Onderweg zijn onder andere twintig jonge zeilers te zien, een taxiboot die op waterstof vaart en andere bijzondere schepen. Een soort mini Wereldhavendagen. In de Leuvehaven ziet het Koninklijke gezelschap de oude schepen van het Maritiem Museum.

Koningsdag Middelburg


Koningsdag 2023 Middelburg, Ringrijden en een Aubade.

Om 9.15 uur een aubade voor de Koning. In en rondom het centrum Kleedjesmarkt voor de kinderen, springkussens groot en klein, boogschieten, kajakken, paardenkoets, schminken, balonnenman, en nog veel meer voor jong en oud. In de Nieuwstraat is het weer ouderwets gezellig, met vermaak voor de kinderen, ’s Middags zal er weer muziek te horen en te zien zijn. JL Sounds en een coverband zullen er weer zijn om het feest compleet te maken

We hopen dat Amalia, Alexia en Ariane hierna geen zere voeten hebben, want het programma is nog niet afgelopen. Op Plein 1940, bij De Verwoeste Stad van Zadkine, is een spoken word-optreden van Ivan Words en Tyler Koudijzer. Zij doen dit onder begeleiding van het Marinierskapel der Koninklijke Marine en dans van het Scapino Ballet. Daarna begint de Blaakparty, want de Hermes House Band (ja, echt) is opgetrommeld. Ze komen met een discoklassieker van ‘I Will Survive’. De Rotterdamse dj op skates, dj Bootsy Paul, neemt het gezelschap vervolgens mee richting de Binnenrotte. Op de Blaak staat naast muziek ook sport centraal. Wereldkampioen kickboksen Amira Tahri, free runner Onur Eren en wereldkampioenen breakdancen Menno van Gorp en India Sardjoe laten hun tricks zien. de eindbestemming van de route bereikt: de Binnenrotte.


Dansen voor de Koninklijke familie

Hier is de hele middag een gratis verjaardagsfeest. Op het podium deze middag staan onder andere Ronnie Flex, Davina Michelle, Lee Towers, Richard Groenendijk en de Rotterdam Drag Queens. De Koning en zijn familie blijven tot 13.00 uur, maar Rotterdam feest nog tot 17.00 uur verder. Voor velen zal dit bepaald niet het einde van de festviteiten zijn. Integendeel, zij zullen wel tot in de nachtelijke uurtjes door blijven feesten. Daar lijkt ons geen bezwaar tegen daar het maar eemnaal in het jaar Koningsdag is en dat behoor je goed te vieren. Dus netzo als Carnaval moet je je uitleven. Rotterdam bedankt!


De route door Rotterdam eindigt op de Binnenrotte met een feestelijke afsluiting. Lee Towers, Davina Michelle en Ronnie Flex traden op. De Koning sprak zijn dank uit en het volkslied wordt gezongen.

De Koning sprak een laatste woord voor de feestvierders:

"Dat ik vandaag met mijn familie mijn verjaardag en ook tien jaar Koningschap met u samen in deze hele bijzondere stad mocht vieren, dat heeft mij heel veel gedaan. Heel veel dank daarvoor!" Koning Willem-Alexander