De Huizen van Oranje en Nassau

Koningsdagen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Koningsdagen

Koningsdag 2022

Zijne Majesteit de Koning woont op dinsdag 27 april 2022 met het Koninklijk Gezin en leden van de Koninklijke Familie de viering bij van Koningsdag in Maastricht, in de provincie Limburg. De coronapandemie voorkwam dat deze viering in 2021 plaats vond. Doordat de corona zich op het niveau bevindt van aanvaardbaarheid bevindt heeft de gemeenteraad van de stad aan de Maas besloten dat het mogelijk is.

Het programma wordt toegelicht door de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake, de Gouverneur van Limburg  Emile Roemer alsmede de programmaleider voor deze dag Servé Hermans.

Het programma ziet er als volgt uit:

Het koninklijk gezelschap arriveert om 11.00 uur met de koninklijke bus. Stapt vervolgens uit op de Sint Servaasbrug. Daarna lopen ze ongeveer een kilometer via Vissersmaas en Het Bat, Graanmarkt, Onze Lieve Vrouweplein en Bredestraat naar het Vrijthof, waar de finale is. De wandeling zal ongeveer twee uur duren en langs optredens gaan. Het thema van deze Koningsdag is, net als twee jaar geleden de bedoeling was:

Leef Maastricht!

Het concert dat zal worden gegeven op het Vrijthof zal worden gepresenteerd door André Rieu.

De draaiboeken van 2020 zijn bewust bewaard gebleven. Het thema van Koningsdag 2022 is namelijk 'Leef Maastricht!' Dat thema stond eigenlijk voor 2020 gepland. 'Leef Maastricht' staat voor alles wat Maastricht en de regio kenmerkt en is tevens een woordspeling naar het Maastrichts dialect, waarin het 'Lief Maastricht' betekent.

Het programma vertelt een verhaal van innovatie en traditie, dat door alle Maastrichtenaren wordt verteld, dwars door alle lagen van de bevolking en ongeacht de vele achtergronden van de bewoners. Dat maakt Maastricht uniek: sociaal en saamhorig, met alle Maastrichtenaren, maar ook met het prachtige Heuvelland en de Euregio om ons heen.

Op de dag vindt u hieronder een impressie van Koningsdag Maastricht 2022.


Het Koninklijk Gezin 2022

Op deze foto ziet U hoe het Koninklijk Gezin gekleed is voor het bezoek aan Maastricht in 2022. De Koniklijke Familie werd op de Sint Servaasbrug die uit 1280 stamt ontvangen door een driemanschap bestaande uit de Burgermeester van de stad, de Gouverneur van Limburg en de ceremoniemeester van die dag, gefeliciteerd en hartelijk welkom geheten.


De Aankomst

De ontmoeting was zoals gewoonlijk. Op de achtergrond, burgermeester en de Gouverneur van Limburg. Op de brug bevindt zich een plaquette ter herinnering aan hen die stierven voor onze vrijheid.


De plaquette

Nadat het gehele gezelschap was uitgestapt, liep men een vooraf uitgestippelde route naar het Vrijthof, waar het wereldberoemde orkest van de even zo zeer beroemde leider André Rieu een optreden zou verzorgen voor de Koninklijk Gasten.. In de tussentijd werd Maastricht bewonderd en kennisgemaakt met de velen die zich lang de route hadden opgesteld. In de aanloop naar het Vrijhof maakte de Koninklijke Familie kennis met de diversiteit die niet alleen de stad maar ook haar provincie kenmerkt, zoals de bekende Limburgse Vlaaien, het Mosa keramiek. Daar tussendoor stempelde de Kroonprinses en haar Vader een munt van puur goud. Daabij worden zij begeleid door de Muntmeester. En passant werd de Familie ook nog toegezongen door een corifee van Limburg.


Van Vollenhoven in gesprek en de Muntmeester kijkt toe met een deel van het Koninklijk Gezin hoe Pa zijn munt slaat.

Het was over het algemeen interessant, de Oranje's bezig te zien op Koningsdag in Maastricht.


Dit is de machine die werd gebruikt voor het slaan van munten. De muntpers.

De Koning en de Kroonprinses sloegen beiden een Euromunt uit puur goud als aandenken aan deze dag.


De Gouden Euromunt


Het Koninklijk Gezin in gesprek met een doeanier over de gemeentegrens van Vaals. Links achter de Kroonprinses de Gouverneur van provincie Limburg met rechts de Burgemeester van Maastricht.


Koning begroet de vele belanstellenden

Aan interesse geen gebrek. Niet elke dag krijg je de Koninklijke Familie op bezoek. Het heeft 2 jaar geduurd voordat het zover was.


Vlaggetjesdag in Maastricht

De stad vlagde op Koningsdag in ruime mate voor de Koninklijke Gasten.


Kleurrijk Maastricht

De Stad heeft een zeer kleurrijke traditie en verleden en dat uit zich middels deze muurschildering, aangebracht door een kunstenaar. Bewonderend bekijkt de Koning deze prestatie met de achtergrond, twee van drie dochters.


De Dj's en de Prinsessen.

Kennelijk houdt men in Huize Oranje ook van hedendaagse muziek, kijkend naar de bovenstaande en volgende foto's die weliswaar in Maastricht werden vervaardigd, maar toch...


Koningin met de Gouverneur van Limburg genieten, het knalt de pan uit en de Koning met de Burgemeester van Maastricht.

Op het Vrijthof wodt het Koninklijk Gezelschap vermaakt door het Johan Strauss-Orkest en worden de Koninklijke Gasten toegezongen en luistert men naar muziek.


De entree op het Vrijthof.

Weer een tipje van de sluier opgelicht. Langzamerhand komen we aan het einde van dit bezoek wat ons nog rest is het optreden van een van de werelberoemste orkesten en wel dat onder leiding van André Rieu. Hij heeft een verrassing voor hen in petto. Zuidamerkaanse muziek voor de Koningin.


Het beroemde Johan Strauss Orkest o.l.v. de evenzo zeer beroemde leider, André Rieu


De doelzakspelers laten zich samen met het Orkest ook horen.


Prins Bernhard en zijn vrouw en de Koning smult van een echter Limburgse Vlaai!

De zoon van Prof. Mr. P. van Vollenhoven en Prinses Margriet geeft een interview aan de NOS en de Koning heeft andere bezigheden.


Een luchtfoto van de Sint Servaas basiliek aan het Vrijthof in Maastricht


Het afscheid tesamen met ruim 40.000 mensen!

De Koning sprak namens de gehele Koninklijke Familie het dankwoord uit: “Wat jullie hebben laten zien; een Maastricht van bruggen. Bruggen tussen het verleden en de toekomst, tussen inwoners en nieuwkomers. Tussen Europa en Nederland. Leef Mestreech, Maastricht leeft! Dank jullie wel!”

We hebben U een compilatie gegeven van deze Koningdag en hopen dat U er veel plezier aan heeft beleefd. Misschien tot de volgende Koningsdag. We wensen u nog een heel prettige dag.