Koningsdagen
Koningsdag 2021
Zijne Majesteit de Koning woont op dinsdag 27 april 2021 met het Koninklijk Gezin en leden van de Koninklijke Familie de viering bij van Koningsdag in Eindhoven, in de provincie Noord-Brabant. De coronapandemie vraagt ook in 2021 een andere benadering van de viering van Koningsdag. Met design en technologie ontwikkelt Brainport Eindhoven een programma voor een breed publiek dat past binnen de op dat moment geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus.
Eindhoven is de stad van Technologie, Design en Kennis. Een stad van vooruitgang die barst van de energie. Het is een centrumstad van Brainport.
Eindhoven, zo wordt de regio genoemd van 21 gemeenten die nauw samenwerken met het bedrijfsleven en kennisinstellingen. De regio is één van de
drie pijlers (mainports) van de Nederlandse economie, met een economische groei die al meer dan tien jaar boven het landelijke gemiddelde ligt.
De Lichtstad Eindhoven is een gemeente in het Zuid Oosten van Brabant is de vijfde gemeente van ons land en telt sinds 1961 233.985 inwoners (2020) op een grondgebied van 88.84 km. Dit gebied telt bijna 420.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 540 km². Ze omvat daarnaast de gelijknamige stad Eindhoven tevens het dorp Acht en de uitbreidingslocatie Meerhoven. De Metropoolregio bestaat uit de dorpen Eindhoven, Veldhoven, Best, Nuenen en Geldrop-Mierlo. In de MRE wonen ongeveer 750.000 mensen.
Het programma voor Koningsdag werd eind maart gepresenteerd. Vorig jaar ging de viering in Maastricht vanwege coronavirus niet door. In plaats daarvan vierde de Koning zijn 53e verjaardag samen met Koningin Máxima en hun kinderen, Kroonpinses Amalia en de Prinsessen, Alexia en Ariane thuis op Paleis Huis ten Bosch. Maastricht zag vervolgens af van de mogelijkheid om Koningsdag 2021 te organiseren. De stad wacht liever een moment af waarop iedereen het feest weer op straat kan meevieren.
De gemeente verzoekt een ieder dringend om NIET naar Eindhoven af te reizen voor het vieren van de verjaardag van de Koning. Op een geheime locatie vindt dit feest plaats en dat gebeuren kan men via de televisie volgen. De NOS zendt dit uit. Volgens de burgemeester van Eindhoven en voormalig Commissaris des Konings van de provincie Friesland, J. Jorrtsma, kan met interactief inloggen op de site die hiervoor speciaal werd gemaakt. Het wordt hiermede de voorlopig duurste Koningsdag tot dusver.!
De Koninklijke familie arriveert in een karavaan van voertuigen die een blik geven op de innovatieve kracht van de auto-industrie in Brainport door de jaren heen. Van het Pientere pookje (toen een innovatief transmissiesysteem) in de jaren 50 tot de Lightyear (100% solar-energie) nu: meer dan 50% van de automotive industrie komt uit de Brainport regio Eindhoven. De volgende 20 voertuigen zijn te zien:
• De DAF Kini (AA 98) is bij de geboorte van Z.M. de Koning cadeau gegeven en is meer dan 20 jaar in gebruik geweest bij het zomerverblijf Porto Ercole in Italië. Het is door de Koninklijke Stallen aan het DAF-museum beschikbaar gesteld.
• Lightyear One vindt zijn wortels in het Solar Team Eindhoven dat herhaald de World Solar Challenge won. Licht, zuinig en voorzien van zonnepanelen, de eerste Lightyears worden dit jaar geleverd.
• De Porsche 911 is een klassieker maar wel als prototype tot elektrische auto omgebouwd door Voitures Extravert.
• Stella VIE is de auto waarmee het Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven (26 personen) met steun van bedrijven in 2017 de World Solar Challenge won.
• Amber is een deelplatform voor elektrische auto’s
• De Trafecta is een elektrische terreinfiets, gemaakt door VDL.
• De VISU is een voertuig van de Fontys Hogeschool dat in 2019 meedeed aan de jaarlijkse ecomarathon met de HAN Hogeschool om een zo zuinig mogelijk vervoermiddel te bouwen, goed voor 1 liter op 400 kilometer.
• Daffodil is afkomstig uit het DAF-museum, de teamleidersauto van de Nederlandse wielerploeg op de Olympische Spelen in Tokio van 1964.
• Eco Marathon Voertuig is gemaakt door het Summa Automotive College, bedoeld voor de wedstrijd. Hier zijn het tweedejaars studenten die laten zien wat ze geleerd hebben.
• De Buggy is door studenten van de Fontys Hogescholen omgebouwd tot een elektrisch off-rad voertuig. De studenten reden er mee van Noord- naar Zuid-Nederland tussen zonsopgang en ondergang.
• E-kart is een voertuig van de opleiding Automotive van de Fontys Hogeschool. Het voertuig is bedoeld voor onderzoek, door wijzigingen kunnen de studenten de effecten op rijgedrag en energiegebruik meten.
• Daf 600 was de eerste kleine personenauto met een automaat, de befaamde variomatic. De tweede DAF uit de serie is in 1959 gegeven aan de eerste vrouwelijke burgemeester van Oost-West en Middelbeers, Truus Smulders-Belien en daar nog te bewonderen.
• TUe/Ecomotive Luca is gemaakt van afvalmaterialen en gerecycled plastic door het Studententeam TU/Ecomotive.
• University EHV racing car is een product van het studententeam van de technische Universiteit Eindhoven dat mee doet aan een internationale competitie, Formula Student waarbij het de uitdaging is te komen met een auto die ook autonoom kan rijden.
• De Radical SR1 is een raceauto van Radical SR Benelux die door studenten van Fontys als onderzoeksobject gebruikt wordt.
• Het DAF-truckchassis werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw volop geleverd om elders van een carrosserie te worden voorzien.
• De DAF-pony is een prototype voor een militair voertuig nooit in productie genomen is en jarenlang dienst deed op het Koninklijk Domein Het Loo en nu in het DAF-museum staat.
• De ERA-cup 4 Electra F4 is een prototype van Fontys Hogescholen voor de elektronische motorsport.
• De VIPRE trailerbussen van DAF (Vervoer Industrieel Personeel regio Eindhoven) vervoerde in de jaren 60 dagelijks 11.000 mensen naar de fabrieken van DAF en Philips.
• De DAF-VDL elektrische truck is primair bedoeld voor fluisterstil en emissieloos transport in de stad.
Dit was een impressie die wij voor u maakten en we nemen aan dat u met plezier naar de televisie heeft gekeken. Het was een mooie en gezellige dag. Aan de Eindhovenaren en hun gasten zal het niet liggen. Er was een heleboel te zien en te vertellen. Daarom is het Koningsdag en we hebben die dag op de televisie kunnen volgen. En nu maar hopen dat we veel 'leut en lol' hebben gehad met deze voorstelling.