De Huizen van Oranje en Nassau

Koningsdagen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Koningsdagen

Koningsdag 2019

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren zaterdag 27 april 2019 aanwezig bij de viering van Koningsdag in Amersfoort. Amersfoort ligt precies in het midden van het land en is misschien wel de meest veelzijdige stad van Nederland. Met een historische binnenstad, de gezellige evenementen, het gevarieerde winkelaanbod, de bijzondere architectuur en de prachtige natuurlijke omgeving is er voor elke bezoekers iets te ontdekken. Zij werden ontvangen door de burgervader van Amersfoort, Lucas Bolsius en de Commisaris van de Provincie Utrecht Hans Oosters. De kleding van de Koninklijke Famile werd deels verzorgd door Modehuis Natan uit Belgie.


De Aankomst in Amersfoort

De route die het gezelschap loopt is als volgt:

In totaal legt het koninklijke gezelschap 1075 meter af langs optredens en ontmoetingen in de binnenstad. De route loopt via de Zuidsingel en de Varkensmarkt, een stukje door de Langestraat en via de Krankeledenstraat naar het Lieve Vrouwekerkhof. Van daar gaat de wandeling via de Westsingel, naar het Stadhuisplein. Vervolgens bereiken de Oranjes via het Burgemeester Bouwerplantsoen de Koppelpoort. Het traject dat door de gemeente de ‘Wij, Amersfoort’ route wordt genoemd en eindigt op het Eemplein.


Sellfie met Prins Constantijn, Prinses Marilene en Prins Maurits, Prinses Anette en Prins Bernhard in gesprek met een deelnemer aan de festiviteiten.

Koningin Maxima droeg een model van het Belgische modehuis Natan, bestaande uit en broekpak van zandkleurig linnen met daarop lovertjes en de Kroonprinses was ook gekleed in een creatie van Natan. De schuine hoed van Maxima is van de hand van ontwerpster Fabienne Delvigne. De hoed werd gemaakt van bananavezel en zijde.


De Koningin en de Kroonprinses bij een toneelvoorstelling.

Het was redelijk weer in Amerfoort op Koningsdag. Veelal konden de paraplui's thuisblijven en werd het weer in de middag beter en de zon ging waarachtig schijnen. Zodoende was deze feestdag van de Koning toch nog geslaagd.


De Koningin de echtgenote van Prins Pieter Christiaan en de Koning bij het spel.

Wat heeft ‘de meest gemiddelde stad van Nederland’ te bieden? ‘zo steltt' Bolsius bij wijze van begroeting tegen de Koning.


Een van de Muziekpodia.

Na de muzikale opening (de Voice) en leerlingen van vijf basisscholen, gaat het gezelschap al meteen op de Kleine Haag over tot het uitbundig handen schudden. Het publiek staat rijen dik, mensen hangen uit de ramen. Ook dat blijft de komende twee uur zo. Van een licht dalende populariteit van de Oranjes, volgens twee opinieonderzoeken,is deze zaterdag niets te merken


Jonge Dansers op de vloer en aan de Kerktoren.

‘Wij, Amersfoort’ is het thema dat de gemeente heeft bedacht voor Koningsdag 2019. Langs een wandelroute van ruim een kilometer zijn veertien mini-evenementen geprogrammeerd, die worden gepresenteerd door ‘verhalenvertellers’. De familie gaat van hoofdstuk naar hoofdstuk, heeft burgemeester Lucas Bolsius(CDA)tevoren gezegd, als in een boek. Levende geschiedenis en eigentijds vertier.


Koning en Kroonprinses kijken naar de dansers en in geprek met zuster.

Veel muzikanten waren op de been om de Koninklijke Familie te plezieren, tesamen met ruim 45.000 bezoeken. Diverse vakdisiplines werden aan de aanwezigen getoond. Toneelspel was ook volop aanwezig.

Maxima
Koning en Koningin eren schuttersvlag van schutterij uit Amersfoort.

De hoek om, op de Zuidsingel, is aandacht voor schilder Piet Mondriaan (1872-1944), wiens geboortehuis aan de Kortegracht vlakbij ligt. Het is nu Museum Mondriaanhuis. Verderop staat op het stadhuis zijn uitspraak: ‘Ondanks alles strijdt het ideële tegen het materiële.’


De Koninklijke Familie luistert met grote belangstelling naar Opera van Mozart, uitgevoerd door Zangeres op balcon.

Uitvoering van een Opera van Mozart Die Zauberflote door een lid van het Holland Opera Gezelschap op het balcon. De Opera werd uitstekend ten hore gebracht, Mozart waardig.


Amersfoort bedankt en het zingen van het volkslied.

’Namens mijn hele familie wil ik iedereen die hierbij betrokken is geweest heel hartelijk bedanken. Wij Amersfoort, wij de hele regio wij samen, met de zon hebben een fantastisch feest gehad. Degene die het spreekwoord verzonnen heeft van een ezel en een steen, is nog nooit naar de Keistad geweest. Want tegen deze kei wil je je heel vaak stoten. Ik kom graag vaker terug. Hartelijk bedankt!’’, zo zei De Koning, namens de Koninklijke Familie. De ontvangst werd beeindigd met het zingen van het Wilhelmus.