De Huizen van Oranje en Nassau

Koningsdagen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Koningsdagen

Koningsdag 2018

Groningen had de eer om dit jaar de landelijke viering van de verjaardag van de Koning te mogen organiseren. Op 27 april 2018 was de Koninklijke Familie aanwezig bij de viering van Koningsdag in Groningen. Burgemeester 'Peter den Oudsten' en commissaris van de Koning 'René Paas' ontvingen de Koninklijke Familie bij de poort van de Prinsenhof. Ruim 40.00 feestvierders woonden het vijfjarig jubileum van de Koningn en Koningin ook bij.


De Aankomst

Gemeente, provincie en Oranjevereniging stonden voor de Taak om een groots en massaal feest te organiseren. Deze kans grepen zij met beide handen aan om de stad en regio aan miljoenen Nederlanders van de beste kant te laten zien. Een organisatorische en creatieve uitdaging waarbij we actief samenwerkten met heel veel andere organisaties. Er kwamen talloze enthousiaste suggesties voor het programma met de Koning uit alle hoeken van de provincie.

Groningen Route Koningsdag 2018
Route Koningsdag Groningen 2018

De route ging over Martinikerkhof, Grote Markt, Waagplein, Oude Boteringestraat, Broerplein, Oude Kijk in ’t Jatstraat, Stoeldraaiersstraat en Vismarkt. Tijdens het koninklijk bezoek werden Stad en Ommeland door de ogen van verschillende Groningers uit de gehele provincie gepresenteerd. Op meerdere plekken zal een zogenaamde sidekick van de burgemeester en Commissaris van de Koning laten zien wat er zo bijzonder is aan Groningen. Op de Grote Markt werd ruimschoots aandacht besteed aan de aardbevingsproblematiek in de provincie.


Uitleg Aardebvingsmethodiek.

Bijzonder dit jaar was dat de regioparade geen onderdeel van het programma uitmaakt. Stad en Ommeland presenteren zich in het programma gezamenlijk.Bondscoach Ronald Koeman gaf een korte voetbalclinic aan een aantal kinderen, en ondernemer Ben Woldring sprak over startups en groene energie in het stadscentrum. Bandjes langs de route verwezen naar Eurosonic Noorderslag en honderden studenten gaven op het Academieplein voor het RUG-gebouw een mini-college.


Ronald Koeman

Verder was er een cultureel progamma in de Martinikerk met onder meer het NNO. Op de Vismarkt vond de afsluiting van het Koninklijke bezoek plaats.Behalve de koninklijke familie kwamen ook Kensington, Di-rect en tal van andere artiesten voor optredens naar de binnenstad. En er was meer: van foodfestival tot FamiliePlein en van King’s Dance Square tot Kindervrijmarkt, Koningsdag én Koningsnacht barstte de binnenstad van Groningen van de activiteiten.


Oud collega's cafe Soestdijk met Prins Maurits en Prinses Marilene.


Zingen uit volle bors met Prins Maurits en Prinses Marilene.


Dansdemonstratie voor de Koninklijke Familie.

Arnold Veeman en het Noordpool Orkest sloten het officiële programma af met de vertolking van;'Mien Grunneger stad'. Langs de route in de stad, die op 27 april tussen 11:00 tot 13:00 uur plaats vond konden 40.000 mensen de Koninklijke Familie begroetten. Den Oudsten liet weten op Koningsdag 2018 zo'n 60.000 á 80.000 mensen te verwachtten in de hele binnenstad. De route begon in De Prinsenhof en eindigde op de Vismarkt met het zingen van het Volkslied.


Prins Constantijn en Prinses Marilene


Het Noordpool Orkest op de Vismark en het einde.

Koning en zijn vrouw
De Koning en zijn vrouw bij het zingen van het Wilhelmus.

De Koning, zijn gezin en familie zongen het Wilhelmus bij het afscheid van de stad Groningen en de Ommelanden. Voorts bedankte hij een ieder voor het vele werk en de inspanningen die waren verricht om deze dag tot een succes te maken.