De Huizen van Oranje en Nassau

Koningsdagen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Koningsdagen

Koningsdag 2017

Koningsdag in Tilburg is elk jaar gezellig, maar Koningsdag in 2017 wordt dit jaar wel éxtra bijzonder. Koning Willem-Alexander kwam namelijk op zijn vijftigste verjaardag met zijn familie naar Tilburg! De Koninklijke Familie  bracht op donderdag 27 april 2017 een twee-uur durend bezoek aan de stad. De Koninklijke familie kwam aan op centraal station, waarna ze via de Spoorzone doorgaan naar de Heuvel. Ze eindigden uiteindelijk op het Piusplein met een muzikaal afscheid van de Tilburg all-stars. Guus Meeuwis was hier een onderdeel van.


De aankomst van de Koninklijke Familie.

Koren gaan oefenen om de familie al zingend welkom te heten en basisschool leerlingen hebben de opdracht gekregen om de route te gaan schilderen. Guus Meeuwis maakt een speciale Tilburg tune welke de rode draad van het programma is. Het Koninklijk gezelschap legt een route af langs 13 programmaonderdelen of werelden. Elke wereld vertelt een stukje van het verhaal van Tilburg.


Koninklijk Huis, v.l.n.r. Prinses Anita, Prins Maurits, Prinses Marilene en Prins Constantijn.

 • Wereld 1 – aankomst: De koninklijke familie arriveert per trein op het station van Tilburg. Zij worden daar welkom geheten door burgemeester Peter Noordanus en enkele Tilburgse kinderen.
 • Wereld 2 – groots welkom: Op het Burgemeester Stekelenburgplein wordt het koninklijk gezelschap muzikaal ontvangen. Hier staan leden van de 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest. Zij zingen de ‘Tune van Tilburg’. Dit lied wordt gelardeerd met een dans, uitgevoerd door de dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

 • De jarige Koning, Koningin en Prinsessen.

 • Wereld 3 – carnaval der culturen: Deze wereld laat de verschillende gezichten van de stad zien. Van roze maandag tot carnaval. Aan de Burgemeester Brokxlaan is veel ruimte voor publiek. Daarachter staan carnavalswagens opgesteld. Er is een ‘pink zone’ en de Tune van Tilburg is weer te horen, gespeeld door een slagwerkgroep.
 • Wereld 4 – Tilburg bouwt een feestje: In deze wereld staan muziek, sociale en maatschappelijke initiatieven centraal. Op de binnenplaats is een feestlocatie gebouwd door mensen met een beperking, samen met professionals. Deni Ypenga staat hier op het podium als de koninklijke familie langskomt. Zij is één van de talenten van het project ‘wie wil jij zijn’. Dit project biedt jongeren die op het randje van criminaliteit stonden een nieuwe richting in hun leven door middel van muziek.

 • Rolstoelsport met de Prinsen en dansen.

 • Wereld 5 – Tilburg onderwijsstad:Het gezelschap bezoekt het Ontdekstation, een educatief project waarin kinderen uit alle lagen van de Tilburgse samenleving uitgedaagd worden om zelf uitvindingen te bouwen. Tilburg is een onderwijsstad en alle soorten onderwijs komen hier samen: Basisschool-leerlingen, PABO-studenten, VMBO-ers en universitair studenten bouwen samen een grote machine.
 • Wereld 6 – Tilburg in geuren en kleuren:In deze wereld in de Spoorzone ontmoet het gezelschap Rania Sommakia, een Syrische vluchtelinge. Zij woont hier nu anderhalf jaar, spreekt al behoorlijk Nederlands, en zet zich enorm in om een groot ‘dankjewel’ uit te dragen naar Tilburg en naar Nederland. Op de parkeerplaats die aan de linkerhand ligt, bevindt zich een Social Marketplace: Tilburg in Geuren & Kleuren!
 • Wereld 7 – urban sports:Bij de Hall of Fame is een enorme constructie gebouwd waarop diverse Urban Sports zich presenteren: Free-runners, skaters, klimmers, bmx-ers, stuntsteppers, streetdancers, noem maar op. Een DJ mag hier natuurlijk niet ontbreken, met een remix van de Tune van Tilburg.

 • Het balspel vn de Koningin.

 • Wereld 8 – 50 piano’s:In de Koepelhal staan 50 piano’s opgesteld. 50 pianisten uit alle lagen van de Tilburgse samenleving, van jong tot oud, brengen een speciaal gecomponeerd stuk ten gehore. Onder hen zijn ook bekende Tilburgse pianisten.
 • Wereld 9 – het groene hart van Brabant:Midden op de kruising staat een gezin. Vader, moeder, opa, oma en 5 kinderen. Dit 8-koppige gezin staat symbool voor de 8 regiogemeentes. Per gemeente is er een groep van gemiddeld 50 personen aanwezig. Elke gemeente, ieder lid van de familie van Hart van Brabant, presenteert zich daar. De deelnemende gemeentes zijn: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.
 • Pianomuziek
  De 50 Pianisten.

 • Wereld 10 – Tiburg toen:De geschiedenis van Tilburg staat in deze wereld centraal. Aan de kant van de Heuvelring klinkt het geluid van doedelzakken (Dutch Pipes & Drums). Bij de ingang zien we een poort van gilde-vaandels. Hier is weer voldoende ruimte voor ontmoeting met het publiek.
 • Wereld 11 – Tech festival:Tilburg is ook de stad van Textiel, Techniek en Transport. Dat zien we op de Heuvel, waar ondernemend en innovatief Tilburg zich presenteert. Zij laten oplossingen en toepassingen zien uit het bedrijfsleven en het onderwijs.
 • Wereld 12 – De Heuvelpoort:De Heuvelpoort letterlijk genomen: het koninklijk gezelschap passeert hier 3 poorten. De eerste 2 worden gevormd door grote doeken die zijn beschilderd door supporters van Willem II en De Trappers. Het derde doek is beschilderd door studenten van Fontys. Daarvoor bevindt zich Fremdkörper, een concept van Fontys Hogeschool van de Kunsten, waarbij alle kunstdisciplines elkaar raken: Een DJ van de Rockacademie, design van de designstudenten, dans van de dansstudenten, enzovoorts.

 • De afsluiting.

  Wereld 13 – grand finale: We zijn aangekomen bij de muzikale finale met een zachte G. Op het Piusplein staat een groot podium met publiek ervoor. Op het podium verschillende bekende Tilburgers onder aanvoering van Guus Meeuwis. Als de koninklijke familie uiteindelijk vertrekt worden ze, naar goed Tilburgs gebruik, uitgezwaaid met duizenden zakdoeken.

  Meer dan 150.000 bezoekers en een paar miljoen televisie minnende landgenoten, woonden dit bij. Het was voor allen een beleving die niet gauw wordt vergeten. Gelukkig geen aanslagen of meer van dat soort zaken. Alles verliep uiterst gedisiplineerd. Kortom , een fraaie dag die lang in het geheugen zal blijven.