De Huizen van Oranje en Nassau

Europese Adel
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Europese Adel en Geslachten

Luxemburgse Adel

Legenda overgangen van noblesse:

A = overgang op allen
E = overgang bij eerstgeboorte
P = persoonlijk (geen overgang)
V = de titel is vervallen (Uitsterving of royement)

Prins
Prinselijke families:

Bernadotte (voormalig Zweeds)
Bourbon-Parma
Nassau-Weilburg (Prins van Luxemburg en Nassau

Prinses

Markgrafelijke families met de titel Markies/Markiezin:

Du Bost (Markies d' Oye)

Grafelijke families:

Allamont
Bernadotte (Grafen af Wisborg)
de Bryas (Grafen von Hollenfels)
de Briey
de l'Epine de la Clerean
Marchant d'Ansembourg

Burggrafelijke families:

Humain, of Humyn
Lardenois de Ville

Families met de titel Baron/Barones (Freiherren):

Anethan
Arnoult de Soleuvre
Bande de Breaugies
de Beck
de Beyer
de Biber von straten
Blockhausen
de Bonhome
Bredy (Freiherr und Herren)
de Briey (Freiherren von Landres)
de Cassal de Bomal


Baron

Ensch
Everard
Everlange
de Failly
de Feltz
de Gerlache (Freiherren und Herren)


Barones

Goffinet
Graillet
Haulleville
Haymes
von der Heyden
d' Huart
Labeville
de Loën d' Enschede
Marchant
de Marches
Mareschal
de Mesnil de Volkrange
Montigny
de Neuforge de Neuerbourg
Nothomb (Freiherren und Herren)
Ransonnet
Raville (Rollingen
Robbroeckx
de Thierry I
Tornaco
Trappé de Losange
Traux de Wardin
Veyder – Malberg
Waha
Willmar

Ridderlijke families (Ritter):

Baring de Wallerode
Formanoir
de Geisen
Hontheim
Knepper
Labeville
Lafontaine
Lamock de Sohier
de Lanser
van der Maesen
Mohr von Wald, of Mohr de Waldt d' Autel
Schäfer
Tesch de Fresnois
de Thierry II

Ongetitelde Adellijke families (Edler):

Autel
de Lanser

Ongetitelde Adellijke families:

Arnoul
Barquin
de Baur de Kitzingen
Bocholtz
de Brum de Miraumont
Capitaine
de la Chapelle
Colte
Custine (Messieurs de Villy de Coms et d' Afflances)
Durieux
Elvert
van Eyll
du Faing d'Aigremont
Favereau
du Fay – Doreux
de Feller
von der Feltz genannt de la Roche, of de la Rochette
Fisenne
Galliot
Genins
Groffey
d' Haem, of Dhaem, d' Hame
de Harbonnier
Hattstein
de Hoefnagle de Schutbourg
Hoffschmidt de Resteigne
de Hout, of Holler
de Hugo
Jacques de Grandvoire
Jardin
de le Joeune
Jolliot
de Kessel
de Laittres
de Laval
de Leméde
Linotte de Ponpéhan
Loutche, of de Merck
Malempré
Mangin
de Maringh
Martini
Martini, gen. Martoz
Martiny
Mathelin
Mesemacre
Migette
Mignon
de la Mock
Monflin
du Mont de Russy
de Neunheuser
Roberti, of Nisramont, Claude de
Nonancourt
d'Olymart
Orjo
Papigny
Preis, of Preisch, nu: Preuschen
Prez d' Aye
Rapedius de Berg
Richard
Scherff
Seyl
de Smackers
Stockheim
Stoultgen
Thibault
Valensart
Vardink Huiskamp
Vaulx de Bleid

Een Koningskroon wordt gedragen door een Koning. Een kroon is een deel van de Regalia, bijzondere voorwerpen die bij de functie van een Koning behoren. Mensen hebben altijd en in bijna alle culturen hun rang onderstreept door iets bijzonders op hun hoofd te dragen. Het heeft als bijkomend voordeel dat de gezagsdrager ook groter lijkt. Kronen in de vorm van diademen werden ook door de leenmannen gedragen. De Kroon van hun soeverein viel op door de uitbundige versieringen. Om de Koningskronen te onderscheiden werden gesmede bloemen, torentjes en op punten gemonteerde parels aangebracht. Op de oudste Kronen, zoals die van Sint-Stephanus, vallen ook de afhangende kettingen met medailles en gouden balletjes op.

Bij Oost-Europese Kronen zoals de Rudolfinische Keizerskroon en de Kroon van Servië ziet men ook afhangende linten, de "infulae" die het oude verband tussen Kroon en mijter levend houden. De Koningskroon was te zien op het hoofd van een monarch of Koning, maar ook boven wapenschilden van middeleeuwse Koninkrijken. Een Koningskroon bestaat meestal uit een (geel)gouden diadeem dat versierd was met opstaande figuren, kruisen, symbolen, enzovoort. Om rang aan te tonen werd er één en later meer beugels bevestigd aan de opstaande figuren. Aan de top vinden we meestal een rijksappel, een symbool dat de Koning wereldwijd, christelijk heerser was. Er zijn Kronen bekend die van dit model afwijken. De kroon van Roemenië was van staal en de "IJzeren Kroon" van Italië is een diadeem.


Keizerskroon Karel de Grote, Chinese Keizerskroon (Ming), Indiase Keizerskroon, Etiopische Keizerskroon, Keizerskroon Sjah van Perzie en Keizerskroon Rudolf II van Oostenrijk.

Een Koningskroon vinden we ook boven verschillende wapenschilden, zowel persoonlijke als staatswapens. Bij staatswapens is dit om aan te geven dat het een koninkrijk is. De republiek Hongarije is een uitzondering op deze regel. Na de val van de communistische dictaturen verwierpen de Oost-Europese staten en ook Rusland de oude wapens die naar de snit van de socialistische heraldiek waren getekend, Zij kozen ervoor de oude wapens, mèt Kroon, weer te gebruiken. Deze Kronen moeten als teken van soevereiniteit worden gezien. Het moment dat een koning voor het eerst een Kroon op zijn hoofd krijgt geplaatst, wordt de "Kroning" genoemd. Dit bijzondere moment, vaak onderdeel van een uitgebreid ritueel waarin ook een zalving en allerlei andere rituelen en voorwerpen een rol spelen, sprak zozeer tot de verbeelding dat de Kroon, en niet de Scepter of Rijksappel, bij uitstek het symbool van Koningschap werd.

In het Heilige Roomse Rijk zijn aanvankelijk verschillende modellen als Keizerskroon in gebruik geweest. De bekendste en oudste nog bestaande is zogenaamde Kroon van Keizer Karel de Grote, die in werkelijkheid uit de 10e eeuw stamt. Deze Kroon is versierd met emailleerwerk in de Byzantijnse stijl en een groot aantal edelstenen, halfedelstenen, gemmen en intaglio's (gegraveerde stenen). De Kroon wordt afgedekt met een opvallende beugel en een gouden kruis. Tezamen met de overige Regalia en de Rijksschat werd deze Rijkskroon bewaard op de Rijksburcht Trifels en later in de Rijksstad Neurenberg. Voor de Kroning werden deze voorwerpen dan telkens naar Aken of Frankfurt overgebracht. Na de ondergang van het Heilige Roomse Rijk in 1806 werd deze Kroon naar Wenen gebracht en berust daar sindsdien in de schatkamer van de Hofburg


Britse Koningskroon, Finse Koningskroon, Deense Koningskroon, Roemeense Koningskroon, Hohenzollernse Koningskroon en Kroon Koningin Ranavalona III.

In de heraldiek ontwikkelde zich voor de Keizer een Kroon bestaande uit de voor Koningen gebruikelijke gouden band met fleurons, met als extra onderscheidingsteken een halfronde beugel van middenvoor naar middenachter. Bij de Kroning van Keizer Frederik III in 1452 werd daar een mijter in geplaatst en wel een kwartslag gedraaid, zodat de twee helften aan weerszijden van de beugel kwamen. Deze gecombineerde mijterkroon vormde een uitbeelding van de wereldlijke en geestelijke macht van de Rooms-Duitse Keizer. Naar het voorbeeld van deze heraldische Keizerskroon lieten latere Keizers ook hun eigen Kronen vervaardigen, mede omdat de oude Rijkskroon permanent in Neurenberg bewaard lag.

Het bekendste voorbeeld hiervan is de door de Nederlandse goudsmid Jan Vermeyen vervaardigde Kroon voor Keizer Rudolf II. Deze Kroon heeft twee zijdelings geplaatste gouden mijterschelpen met daartussen los staand nog een diadeem, die getopt is met een kruis en daarop een grote lichtblauwe saffier. Ertussen is een muts te zien die rood gekleurd is. De hoofdband is bezet met rode en groene edelstenen en op de rand van de hoofdband staan beurtelings fleurons en korte met parels getopte pieken. Alles is verder omrand met witte parels.