De Huizen van Oranje en Nassau

Orde van de Kousenband
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Orde van de Kousenband 

Ridders Orde of de Garter

Vervolg I

Elk jaar komen de Ridders van de Orde of the Garter tesamen in het schitterende gebouw dat hun samnekost plaats is. in 2023 is dat niet veel anders, behalve dat er nu eeen Koning aan het hoofd van deze Britse Orde staan in plaats van een Koningin.

De stoet ridders op zich is niet veel veranderd. Er zijn er overleden en er zijn nieuwe bij gekomen. Hieronder wat opnamen die voor zich spreken


De wacht van de Orde op de trappen van St.George


De Ceremonie ten volle getoond

De foto hieronder toont een deel van de Vlaggen van de (oud) en huidge leden van de Order.


Deel Vlaggen in de Kapel van St. George

Er is bij deze Cereminie atijd veel bekijks. De mensen komen van heinde en ver ook uit het buitenland om dit mee te maken.


De Stoete ridders on vol ornaat, Investituur van Koning Haakon van Noorwegen en rechts langs de wacht van de Order

Verschillende Koninklijke Familie's zijn opgenomen in deze Orde. Het lijkt wel alsof de meesten daar erg happig op zijn om deel ui te maken van de Order of the Garner, waaronder onze Koning Willem Alexander en de Koning van Spanje zijn in deze Order opgenomen.


Het linkerwapen is dat van Hertog van Edinburgh de Vlag behoorde toe aan wijlen Lord Ashburton en het rechter wapen was van Prins Philip, ooit Hertog van Edinburgh

De bovenste mensen hebben functie's in de Orde en de formele Statuten van de Orde uit de nalatenschap van Alexander III van Rusland.

Van de leden wordt verwacht dat zij trouw zijn aan de soeverein van de Orde. Deze trouw strekt zich, in het geval van ridders zoals buitenlandse staatshoofden, vanzelfsprekend niet uit tot de reguliere horigheid zoals de Orde die kent. De Japanse Keizer Hirohito werd uit de Orde gezet wegens misdraging tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Britse kroon, maar later opnieuw aangenomen. In de Eerste Wereldoorlog werden diverse staatshoofden en onderdanen van de Centrale machten, waaronder Keizer Wilhelm II en de Hertog van Saksen-Coburg Gotha uit de orde verbannen.


Patric Dickinson, de statuten van de Order of the Garter uit de nalatenchap van Alexander III van Rusland en Peter Gwynn-Jones

Het ordereglement bepaalt dat bij overlijden van het ordelid de juwelen dienen te worden terugbezorgd aan het Britse koningshuis. Bij hoge uitzondering heeft de Britse Koningin toegestaan dat de versierselen van oud-Koningin Wilhelmina in Nederland zijn gebleven. Zij zijn te zien in het Museum van de Kanselarij van de Nederlandse Ridderorden op het Loo. Op 21 april 2006, zijn de Prinsen Andrew en Edward toegetreden tot de Orde, dit bij gelegenheid van de 80e verjaardag van hun moeder. Op 16 juni 2008 werd hun neef William als duizendste ridder in de Orde van de Kousenband opgenomen. Op 17 juni 2019 is Koning Willem-Alexander der Nederlanden toegetreden tot de Orde. Bij zijn staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk in oktober 2018 benoemde Koningin Elizabeth de Koning al tot lid van de Orde van de Kousenband.


Koning Willem Alexander, Koningin Elisabeth II en Koningin Maxima.

Er zijn vier soorten ridders in de Orde van de Kousenband: de Members ex officio (de regerende vorst en de Prince of Wales), de Royal Knights (leden uit de Britse Koninklijke familie), Stranger Knights and Ladies (buitenlandse Vorsten en Vorstinnen, zij worden soms ook Extra Knights and Ladies genoemd) en dan ten slotte de Knights and Ladies Companion (maximum 24). Naast ridders telt de orde ook nog zes officieren: de Prelate, de Chancellor, de Register, de Garter Principal King of Arms, de Usher en de Secretary. Op de Chancellor (ontstaan in de 15de eeuw) en de Secretary (ontstaan in de 20ste eeuw) na, werden al deze functies gecreƫerd bij de stichting van de Orde.