De Huizen van Oranje en Nassau

Familie van Vollenhoven
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Familie van Vollenhoven

Familie van Vollenhoven

Margriet Francisca (Ottawa, 19 januari 1943), Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld, is de derde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard en de negende in lijn voor de troonopvolging. De Prinses is officieel Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, maar in het dagelijks gebruik wordt ze kortweg Prinses Margriet genoemd. Margriet werd geboren in Ottawa in Ontario nadat de Koninklijke familie in 1940 was uitgeweken naar Canada vanwege de Duitse bezetting.

De kamers van het ziekenhuis waar ze geboren werd waren tijdelijk extraterritoriaal verklaard om de Koninklijke telg exclusief de Nederlandse nationaliteit te doen verkrijgen (zonder de Canadese nationaliteit die volgens de Canadese wetgeving voor op Canadees grondgebied geborenen geldt). Sinds 1945, tot haar dood, heeft Koningin Juliana de stad elk jaar tienduizenden tulpenbollen gestuurd als dank hiervoor. Deze koninklijke geste is Zij was kabouter met de naam "Kabouter Vrolijk" en later padvindster.


Prinses Margriet en haar man Prof. Mr. P. v. Vollenhoven.

Margriet is op 10 januari 1967 gehuwd met Pieter van Vollenhoven.

Het echtpaar kreeg vier kinderen:

  • Maurits Willem Pieter Hendrik (17 april 1968)
  • Bernhard Lucas Emmanuel (25 december 1969)
  • Pieter-Christiaan Michiel (22 maart 1972)
  • Floris Frederik Martijn (10 april 1975)

De kinderen kregen de persoonlijke titel 'Prins van Oranje-Nassau' met het predicaat 'Hoogheid'. Door haar afstamming van Sophia Keurvorstin van Hannover, is het voor Prinses Margriet theoretisch mogelijk het Britse staatsburgerschap te claimen, gebaseerd op 'The Act for the Naturalization of the Most Excellent Princess Sophia, Electress and Duchess Dowager of Hanover, and the Issue of her Body' van 1705. Deze wet werd vervangen in 1948 en is niet langer van kracht; Prinses Margriet echter is geboren in 1943. Zij heeft van dit recht nimmer gebruik gemaakt, sterker nog, door haar geboorte in Canada zou zij normaal gesproken automatisch staatsburger van Canada zijn geworden, maar dit is door een Koninklijk Besluit voorkomen. In 1980 werd Margriet's zuster Beatrix Koningin der Nederlanden. Vanaf die tijd vervulde de Prinses verschillende representatieve verplichtingen waaronder officiële bezoeken zoals aan Canada - het land waar zij is geboren. Regelmatig bezoekt ze de Nederlandse Antillen. Ze vertegenwoordigde Nederland bij vele gelegenheden, zoals bij de uitvaart van Koning Hassan van Marokko. Ook begeleidt zij, samen met haar echtgenoot, buitenlandse gasten die op staatsbezoek zijn in Nederland.

Prinses Margriet zet zich van jongs af in voor het Rode Kruis. Als gediplomeerd verpleegster voer ze op het hospitaalschip Henri Dunant tot aan haar huwelijk. Later vervulde ze bestuurlijke functies bij de Nederlandse afdeling van het Rode Kruis en was ze in de jaren '90 president van het Internationale Rode Kruis en Halve Maan. Voor dit werk bracht zij vele bezoeken aan probleemregio's in de wereld. Maar ook in eigen land kunnen instellingen van gezondheidszorg rekenen op haar belangstelling. Verder was Margriet jarenlang voorzitter van de Europese Culturele Stichting, die bruggen wil slaan tussen de verschillende culturen in Europa.

Het echtpaar ging wonen in Apeldoorn, waar het een bungalow huis Het Loo liet bouwen bij paleis Het Loo. Als geslachtsnaam dragen de kinderen van zijn oudste zoon Maurits de naam Van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, de kinderen van zijn overige drie zoons de naam Van Vollenhoven. Van Vollenhoven is de eerste burger die door een huwelijk lid werd van het Nederlandse Koninklijk Huis. Hij heeft geen adellijke titels en heeft deze ook niet door zijn huwelijk verkregen. Dat is het gevolg van een regeringsbesluit, mede door interventie van zijn schoonmoeder, Koningin Juliana.


Residentie van de van Vollenhovens.

Pieter van Vollenhoven (Schiedam, 30 april 1939) is de echtgenoot van Margriet Francisca van Oranje-Nassau.Van Vollenhoven is geboren in Schiedam als tweede zoon van de zeilfabrikant Pieter van Vollenhoven (1897-1977) en zijn echtgenote Jacoba Gijsbertha de Lange (1906-1983). Na zijn middelbare school in Rotterdam, waar hij acht jaar voor nodig had, studeerde hij rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Pieter van Vollenhoven trouwde op 10 januari 1967 in Den Haag met Margriet Francisca van Oranje-Nassau.

Daarom wordt de echtgenoot van Prinses Margriet bij officiële situaties aangesproken met "Meneer Van Vollenhoven" of met zijn academische titel "Professor". Hij heeft echter met leden van het Koninklijk Huis gemeen dat zijn voornaam haast altijd voluit wordt genoemd. Hij werd door minister Tjerk Westerterp benoemd tot voorzitter van de Raad voor de Verkeersveiligheid en de Spoorweg Ongevallenraad. Na de Bijlmerramp (1992) en de Herculesramp (1996) ontstond behoefte aan een orgaan, dat integraal alle vormen van verkeer en vervoer kon onderzoeken. Dit werd de Raad voor de Transportveiligheid. Uiteindelijk ontstond hieruit, niet het minst door het ijveren van voorzitter Van Vollenhoven, de Onderzoeksraad voor veiligheid. Hij was de initiatiefnemer tot de oprichting van het Fonds Slachtofferhulp dat zich richt op slachtofferhulp, waarvan hij ook voorzitter is. Voorts is Van Vollenhoven voorzitter van het Nationaal Groenfonds en sinds de oprichting in 1985 voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds.

Tevens is hij voorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie. Hij volgde Prins Claus op als erevoorzitter van het comité van aanbeveling van de Stichting Nationaal Monument Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.Ook is hij erevoorzitter van het comité van aanbeveling van de Stichting Hoorn 650 jaar stad (2007). Tevens is hij sinds 1994 erevoorzitter van de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers. Per 1 oktober 2005 is hij praktijkhoogleraar geworden in risicomanagement (met een specialisme voor de rol van onafhankelijk beleidsonderzoek) aan de Universiteit Twente.z

Op 28 april 2006 sprak hij zijn oratie uit waarin hij pleitte voor de instelling van een Minister voor veiligheid. In zijn vrije tijd speelt hij graag piano. Met zijn vrienden Pim Jacobs en Louis van Dijk vormde hij jarenlang het trio De Gevleugelde Vrienden. Zij gaven zowel nationaal als internationaal concerten, waarvan de opbrengsten ten gunste kwamen aan Fonds Slachtofferhulp. Na de dood van Pim Jacobs trad Pieter van Vollenhoven nog regelmatig op met Louis van Dijk. Hij vliegt en duikt maar bij deze laatste sport raakte hij in september 2005 bijna het topje van zijn rechter wijsvinger kwijt toen het bekneld raakte tussen de boot en het trapje. Het kon weer aangezet worden.

Daarnaast maakt hij graag foto's. In 2008 en 2009 werden kalenders uitgegeven door Fonds Slachtofferhulp met zijn foto’s. Op 29 april 2004, de dag voor zijn 65e verjaardag, werd Van Vollenhoven benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 12 juli van dat jaar werd hij tevens tot ereburger van het stadje Vollenhove benoemd. Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag deed Barry Sweedler (US National Transportation Safety Board) de volgende uitspraak: "The world is a safer place because of your work and leadership" (De wereld is veiliger geworden door jouw inzet).


Familie van Vollenhoven in 2003 en in 2006.

De linkerfoto is in hun tuin genomen. Op de achterste rij: v.l.n.r. Prins Pieter-Christiaan, Prins Floris, Prof. Mr. P. van Vollenhoven, Prinses Annette met dochter Isabella en Prins Bernhard. Op de voorste rij v.l.n.r. Prins Maurits, Prinses Marilène met zoon Lucas. Daarnaast grootmoeder Prinses Margiet van Oranje-Nassau-Van Vollenhoven en kleinkind Anna van Prins Maurits en Prinses Marilène.

Op de rechterfotoDeze is genomen op de bordestrappen van het Museum Paleis Het Loo dat maar een paar meter verwijderd is van het woonhuis van de Van Vollenhovens in Apeldoorn. De uitbreiding van het geslacht Van Oranje-Nassau-Van Vollenhoven is significant te noemen. Op de achterste rij zitten V.l.n.r. Prins Floris en Prinses Aimée. Vervolgens Prinses Anita en Prins Pieter-Christiaan. Op de middelste rij zitten Prinses Annette, Prins Bernhard, grootmoeder Prinses Margriet en grootvader Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Daarnaast Prins Maurits met de jongste dochter Felicia op schoot en Prinses Marilène. Op de voorste rij zitten sommige kleinkinderen, Graaf Samuel (Bernhard en Annette), Graaf Lucas (Maurits en Marilène), Gravin Isabella (Bernhard en Annette) en tenslotte Gravin Anna (Maurits en Marilène).

Prins Maurits en Prinses Marilène hebben drie kinderen. Hun dochter Anna, voluit Anastasia Margriet Joséphine van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, is geboren te Amsterdam op 15 april 2001. Hun zoon Lucas, voluit Lucas Maurits Pieter Henri van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven is geboren op 26 oktober 2002, eveneens te Amsterdam. Hun tweede dochter, Felicia, voluit Felicia Juliana Bénedicte Barbara van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, is geboren te Amsterdam, 31 mei 2005.

Prins Bernhard en Prinses Annette hebben drie kinderen. Hun dochter Isabella, voluit Isabella Lily Juliana van Vollenhoven is op 14 mei 2002 geboren in Amsterdam. Hun tweede kind, zoon Samuel, voluit Samuel Bernhard Louis van Vollenhoven, is op 25 mei 2004 geboren, eveneens te Amsterdam. Het derde kind, zoon Benjamin, voluit Benjamin Pieter Floris van Vollenhoven, is op 12 maart 2008 eveneens te Amsterdam geboren.

Prins Pieter-Christiaan trouwde op 25 augustus 2005 in Apeldoorn met Anita van Eijk. Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita hebben twee kinderen. De eerste werd een meisje Emma, voluit Emma Francisca Catharina van Vollenhoven en werd geboren op 28 november 2006 MCH Westeinde in Den Haag. Het tweede kind was een zoon Pieter, voluit Pieter Anton Maurits Erik van Vollenhoven en kwam ter wereld op 19 november 2008 in het MCH Westeinde.

Prins Floris trouwde op 20 oktober 2005 in Naarden met Aimée Söhngen. Prins Floris en Prinses Aimée hebben twee kinderen. Het eerste kind werd een meisje Maigal, voluit Magali Margriet Eleanore van Vollenhoven en kwam ter wereld op 9 oktober 2007 in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. De tweede was ook eem meisje en kreeg roepnaam Eliane, voluit Eliane Sophia Carolina van Vollenhoven en werd geboren op juli 2009 in het Bronovo Ziekenhuiis in Den Haag.


Prins Maurits, Prinses Marilène Anna, Lucas en Felicia. Prins Bernhard, Prinses Annette Isabella, Samuel en Benjamin. Prins Pieter-Christiaan, Prinses Anita, Erik en grootvader Pieter en Prins Floris, Maigal en Elaine.

Marie-Helène Angela (Marilène) van den Broek (Dieren, 4 februari 1970) is de echtgenote van Prins Maurits van Oranje-Nassau, van Vollenhoven. Ze is de jongste dochter van Hans van den Broek, oud-minister van Buitenlandse Zaken, en José van den Broek - van Schendel. Hoewel ze zelf formeel geen Prinses is, wordt zij sinds haar huwelijk aangeduid met haar 'titre de Courtoisie', namelijk Hare Hoogheid Marilène Prinses van Oranje-Nassau, van Vollenhoven-van den Broek, maar in het dagelijks gebruik Zij studeerde van 1988 tot 1994 bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Prinses Marilène werkt momenteel bij het Rijksmuseum in Amsterdam.

Annette Sekrève (Den Haag, 18 april 1972) is de echtgenote van Prins Bernhard. Hoewel ze zelf formeel geen Prinses is, wordt zij sinds haar huwelijk aangeduid met haar 'titre de Courtoisie', namelijk Hare Hoogheid Annette Prinses van Oranje-Nassau, van Vollenhoven-Sekrève, maar in het dagelijks gebruik wordt ze kortweg "Prinses Annette" genoemd. Annette Sekrève werd geboren in den Haag als oudste dochter van Ulrich Sekrève en Jolanda de Haan. Zij heeft twee zusters. In 1974 verhuisde het gezin van Bleiswijk naar het Brabantse Oosterhout. De ouders van de prinses zijn inmiddels gescheiden. Annette Sekrève groeide op in Oosterhout en volgde daar ook het basis- en voortgezet onderwijs. In 1991 behaalde ze haar vwo-diploma aan het Sint-Oelbertgymnasium. Datzelfde jaar begon ze aan haar studie psychologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen, waar ze in 1996 haar doctoraalexamen behaalde. Na haar studie vervulde ze diverse functies, maar sinds januari 2002 werkt ze in deeltijd als begeleidster in de gehandicaptenzorg bij de stichting AGO te Amsterdam.


Prinses Marie-Helène Angela (Marilène) van den Broek. Prinses Annette Sekrève. Prinses Anita Theodora van Eijk en Prinses Aimée Leonie Allegonde Marie Söhngen.

Anita Theodora van Eijk Zij werd op 27 oktober 1969 in Neuchâtel (Zwitserland) geboren als tweede dochter van ir. L.A. van Eijk en mevrouw J.C.M. van Eijk-Steens. Prinses Anita bezocht het United World College of South East Asia in Singapore en behaalde het Internationaal Baccalaureaat aan het Rijnlands Lyceum te Oegstgeest. Zij is in 1996 afgestudeerd in de richting communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Anita van Eijk trad op 25 augustus 2005 in Apeldoorn in het huwelijk met Prins Pieter-Christiaan.

De kerkelijke inzegening vond plaats op 27 augustus 2005 in de Grote of St. Jeroenskerk in Noordwijk. Prinses Anita en Prins Pieter-Christiaan hebben twee kinderen. Op 28 november 2006 werd dochter Emma, voluit Emma Francisca Catharina, geboren en op 19 november 2008 zoon Pieter, voluit Pieter Anton Maurits Erik. Het gezin woont in Noordwijk. Prinses Anita werkte als zelfstandig ondernemer. In 1997 trad Prinses Anita in dienst bij Bloomberg in Amsterdam en Londen waar zij op de afdeling Sales/Marketing en TV productie werkte. Ook werkte ze in marketing- en in verschillende managementfuncties.

Aimée Leonie Allegonde Marie Söhngen Zij werd op 18 oktober 1977 geboren in Amsterdam als dochter van de heer J.H.M. Söhngen en mevrouw E.L.F.M. Söhngen-Stammeijer. Prinses Aimée behaalde haar gymnasiumdiploma aan het Willem de Zwijger College te Bussum. Zij is in 2002 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden in de richting bedrijfsrecht. Aimée Söhngen trad op 20 oktober 2005 in Naarden in het huwelijk met Prins Floris. Het huwelijk werd kerkelijk ingezegend op 22 oktober 2005 in dezelfde plaats. Prinses Aimée en Prins Floris hebben twee dochters. Op 9 oktober 2007 werd Magali, voluit Magali Margriet Eleonoor, geboren en op 5 juli 2009 Eliane, voluit Eliane Sophia Carolina. Het gezin woont in Wassenaar. Sinds 2010 is Prinses Aimée werkzaam voor de ANWB (marketing en sales) op het hoofdkantoor in Den Haag. Daarvoor werkte zij bij een bank en bij Pon Holdings BV op de afdeling marketing en communicatie.


Zoon Willem Jan

Hare Hoogheid Prinses Aimée heeft 1 juli 2013 om 13.32 uur in Ziekenhuis Bronovo te Den Haag het leven geschonken aan een kerngezonde zoon met de namen Willem Jan.

Hij werd vernoemd naar de overleden broer van grootvader Van Vollenhoven. "Wij zijn ontzettend gelukkig en heel erg dankbaar met de geboorte van onze zoon Willem Jan", aldus de ouders. De baby woog bij de geboorte 3650 gram. Het is het derde kind van Prins Floris en Prinses Aimée. In oktober 2007 werd dochter Magali geboren in juli 2009 haar zusje Eliane.

Het elfde kleinkind van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof.mr. Pieter van Vollenhoven krijgt de roepnaam Willem Jan. De volledige naam luidt Willem Jan Johannes Pieter Floris van Vollenhoven.

Kleine kinderen worden al snel groot. Zo ook bij de Van Vollenhovens. Werd het eerste kleinkind geboren in 2001, de laaste is er kennelijk nog niet. Ongetwijfeld zullen er meer (klein)kinderen volgen. Inmiddels hebben grootmoeder en grootvader Van Oranje-Nassau-Van Vollenhoven 10 kleinkinderen als nazaten van hun tak van het geslacht van Oranje-Nassau, via hun kinderen gekregen. Dus ook aan die kant is de ontwikkeling van dat geslacht in volle gang. Het ziet er - in elk geval naar uit - dat wij niet weer een situatie gaan krijgen zoals ten tijde van de opkomst van de Friese Nassau's. Die namen - noodgedwongen en ook door nalatenschappen van andere Oranje's - de vlag over. Zij hebben zorg gedragen dat het geslacht van Oranje-Nassau is wat wij hedentendage kennen.


Linksboven: Pieter, Lucas, Samuel, Emma. Rechtsboven: Magali, Prins Floris, Felicia, Prinses Aimée, Eliane, Prins Pieter-Christiaan.

Zittend: Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Benjamin, Prinses Annette, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Prinses Margriet, Anna, Isabella en Prinses Anita.

Familiezin staat hoog in het vaandel bij de Oranjes en de van Vollenhovens. Regelmatig bezoeken deze geslachten elkaar. Verjaardagen worden niet of nauwelijks vergeten. Als het even kan komen zij op zo'n dag bij elkaar en spreken dan over allerlei zaken te dien aangaande. Voor dit soort bijeenkomsten wordt vaak gebruik gemaakt van het paleismuseum Het Loo dat op een steenworp afstand ligt van de woning van de Van Vollenhovens. Voor anderen is die bijeenkomst een gelegenheid die de gehele dag in beslag neemt. Vanuit Londen of Brussel en desnoods verder weg, dat maakt niet uit. Deze gelegenheden zijn te belangrijk om niet te bezoeken. Het verstevigt wel de familieband.