De Huizen van Oranje en Nassau

Familie van Vollenhoven
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Het Koninklijk Huis 

Pieter Christiaan van Oranje Nassau van Vollenhoven

Pieter-Christiaan Michiel, Prins van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (Nijmegen, 22 maart 1972) is de derde zoon van Prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. De Prins wordt officieel aangeduid met Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven; in het dagelijks gebruik wordt hij kortweg Prins Pieter-Christiaan genoemd. Pieter-Christiaan groeide op op een landgoed nabij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het landgoed is eigendom van zijn ouders.


Geboorte Pieter Christiaan 22-03-1972 en de doop.

Daar volgde hij zijn lagere schoolopleiding. Vervolgens deed hij examen aan het Stedelijk Gymnasium. Na zijn eindexamen vervulde hij zijn diensttijd bij de Koninklijke Marechaussee, bij welk wapen hij ook nu nog de rang van reserve Luitenant-Kolonel bekleedt. Nog tijdens zijn diensttijd begon hij een studie Rechten aan de Universiteit Utrecht, waar hij vervolgens in 1999 afstudeerde. Tijdens zijn studietijd was Pieter-Christiaan lid bij het Utrechtsch Studenten Corps, waar hij onder meer actief was in de symposium-commissie en bij de Utrechtse studentenweerbaarheid.


In militair unifom

De jeugd van de jongeman verliep zoals gebruikelijk in deze kringen, zonder al teveel poespas. Studeren ging uitstekend en de jonge Prins had al snel de smaak daarvan te pakken. Om het een en ander fatsoenlijk af te ronden besloot hij de studie Rechten te doen. Zoals reeds beschreven slaagde hij voor zijn bul en werd dus Meester in de Rechten eind jaren negentig. De Prins was ook actief binnen  het Wapen der Koninklijke Marechaussee. Hij vervulde van november 1990 tot 1 februari 1991 daar zijn dienstplicht en bleef hierna op eigen verzoek langer in dienst en wel tot 1 augustus 1992. In de periode 2000 tot 2003 was Pieter-Christiaan werkzaam in Londonbij Equity Capital Markets, een joint venture tussen de ABN AMRO en NM Rothschild.


Huwelijk van Pieter Christiaan met drs. Anita Theodora va Eijk.

In het najaar van 2003 rondde hij een eenjarige MBA-opleiding (Master of Business Administration) af aan de International School for Management and Development (IMD) te Lausanne (Zwitserland).Vanaf maart 2004 werkte hij als marketingstrateeg bij het ICT-bedrijf Shopservices in Amsterdam.
Van 2004 tot 2009 was hij werkzaam bij de Directie Operaties van de staf van de Koninklijke Marechaussee. Hij verliet de dienst als overste
en is nu in diezelfde rang reservist.


Bruidspaar.

Pieter-Christiaan trouwde op 25 augustus 2005 in Apeldoorn met Anita Theodora van Eijk (Neuchâtel, Zwitserland, 27 oktober 1969). Op 27 augustus 2005 vond de kerkelijke inzegening plaats in de Grote of St. Jeroenskerk, tegenwoordig genaamd de Oude Jeroenskerk, in Noordwijk (ZH). Voor hun huwelijk werd aan het Nederlandse parlement geen toestemming gevraagd; hierdoor verloor Pieter-Christiaan zijn recht op troonopvolging en zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis. De uit het huwelijk geboren kinderen dragen de achternaam Van Vollenhoven; zij bezitten geen adellijke titel.


Gezin met dochter Emma en zoon Pieter Anton, alsmede doop van Pieter Anton

Het echtpaar heeft twee kinderen:

Emma Francisca Catharina (28 november 2006)
Pieter Anton Maurits Erik (19 november 2008)


Familie Van Oranje-Nassau van Vollenhoven met Pieter en Emma.

De Prins heeft een redelijk aantal hobbies, t.w. musiceren, schilderen, hockey, zwemmen, duiken en hardlopen. Lange afstand hardlopen met name Marathons heeft zijn voorkeur. Musiceren heeft Pieter Christiaan van zijn vader, die heel behoorlijk piano kan spelen. Schilderen hoogstwaarschijnlijk van zijn overgrootmoederskant, Koningin Wilhelmina. Bovendien is Pieter-Christiaan ook niet afkering van het onwikkelen van meer dan een redelijke snelheid zittend in een voiture. Heeft dus aan diverse autoraces samen met broer Bernhard mee gedaan.


Hardlopen zijn hobby.


Ook nog de finish halen in de Marathon van Honolulu en poseren met broerlief Bernhard bij een racewedstrijd in een BMW.

Sinds begin 2010 is Prins Pieter-Christiaan werkzaam als CEO van AGT Netherlands en sinds januari 2014 heeft Pieter Christiaan het ook voor het zeggen bij de Nederlandse vestigingvan het hightechbedrijf Sentillian. Verder is hij onder andere vice voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. De Prins zit in het bestuur van en de stichting "Meer dan voetbal" en is voorzitter van Dutch Assocition of Security Managers (VBN). Voorts Partner en medeoprichter van TIGNUM. Tevens is Pieter Christiaan , voorzitter van Laureus Foundation of the Netherlands en vice voorzitter van Rode Kruis Tourrally. In een diversiteit aan functies houd hij zich bezig met veiligheid (vooral infrastructuur/watermanagement), sport als middel voor aanpakken/voorkomen van sociale problemen.