De Huizen van Oranje en Nassau

Vorstelijke Mode
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Koninklijke Kleding  

Vorstelijke Kleding

De ontwerper Valentino Caravani werd geboren in Italië op 11 mei 1932. Op zijn 17e vertrok hij naar Parijs op te gaan studeren aan de Ecole des Beaux Arts and Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Vervolgens kreeg Valentino als leermeester Jacques Fath en daarna Balenciago. Beide top-ontwerpers hebben hem het vak geleerd. Tenslotte kwamen de designers Guy Laroche en Jean Desses aan bod. Valentino's handelsmerk is de rode kleur. Ook wel bekend als Valentino's Rood. De linkerfoto geeft die kleur weer. Inmiddels is Valentino Garavani met pensioen. Hij kocht het schitterende jacht van dirigent Herbert von Karajan van de erfgenamen.


v.l.n.r. Máxima met jurk Valentino's rood, EuroSonic Groningen 2010, Valentino Garavani oud-Mode Ontwerper, Ontwerper Marc Jacobs New York en zijn kleding, gedragen door de huidige Koningin.

Marc Jacobs, (9 april 1963) is een Amerikaanse modeontwerper opgegroeid in New York City. Na het afstuderen aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen in 1981, ging hij studeren aan de Parsons School of Design. In 1984 ging hij samenwerken met Robert Duffy, een creatieve samenwerking vormend onder de naam Jacobs Duffy Inc. Hij werd bekend in de modewereld toen hij in 1988 samen met Duffy voor Perry Ellis ging werken en in 1993 een "grunge" collectie voor het modehuis ontwierp, wat overigens resulteerde in een onmiddellijk ontslag. In 1986 bracht hij zijn eerste collectie uit onder eigen naam. Ondertussen is daar ook de jongere lijn Marc by Marc Jacobs bij gekomen. Marc Jacobs is sinds 1997 artistic director van Louis Vuitton, waarvoor hij de eerste prêt-à-porterlijn tekende. Hij beschouwt filmregisseur Sofia Coppola als zijn muze: een stijlvolle en dromerige vrouw, met een tijdloze en toch meisjesachtige uitstraling. Voor Prinses Maxima ontwierp hij de jurk, schoenen en oorhangers op de rechterfoto.

<.div>

Het Modehuis Natan heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. Een onlangs uitgebrachte collectie deed de hooggespannen verwachting van de clientèle van Edouard Vermeulen uitkomen. Zoals deze ontwerper zijn lijn uitstippelt en dan ook waar maakt, is iets om respect voor te hebben. Onder zijn klanten heeft Natan ook Prinses Máxima. De nieuwe collectie lijkt haar op het lijf geschreven en bovenstaand een impressie van de lijn van Natan.

Links: Máxima draagt hier een zwart pak door Natan bestaat uit klassieke broek en jas met zwarte gordel. Zwart leren laarzen, een klassieke Burberry's jas, zonnebril van Chanel. Haar kinderen gaan altijd mee, al is het maar op de boodschappentas. Alhoewel een boodschappentas? Het lijkt meer een modeshopping tas, die alles voor de buitenwacht verbergt. Overigens is het een van de laatste foto's van de kinderen van het Prinselijk paar.

2e Foto: Lichte wollen jurk door Natan in geruite motief in verschillende tinten van groen en grijs, net rij knopen van boven naar beneden en met lange mouwen. De halsband is volledig geborduurd in stenen en parels in grijstonen en hetzelfde patroon herhaalt zich in de mouwen. Het hoofddeksel van Fabienne Delvigne is gemaakt van hetzelfde geruite stof.

3e Foto: De Prinses is hier gekleed in een zomerachtig jurk met halfronde hals en de stof heeft een prachtige kleur. Iets in de trant van citroenachtig geel. De jurk is zonder mouwen en daaroverheen draagt Máxima een fraai gestileerde beige kleurig vest. Let eens op de fraaie in de kleur van de jurk en bij het Oranjehuis passende oorbellen. Die zijn hypermodern en niet voorzien van dure edelstenen. Het hoofddeksel is uiteraard kan dit niet anders weer van Fabienne Delvigne.

Rechts: Een nieuwe couturier lijkt het wel. De Prinses draagt hier een avondjurk in zijde satijn, afgestempeld in een bloemenmotief, in de kleuren blauw en wit. De jurk laat slechts een schouder bedekt, is ruched op het niveau van de taille en heeft een kleine trein. Het behoort tot Carolina Herrera's 2009 nazomer collectie. Uiteraard en dat kan ook niet anders maakt Máxima het geheel af met bijna alle onderdelen van de Sapphire Parure, de schitterende Saffier Tiara, de beide armbanden, de oorbellen en de broche. En passant heeft zij een prachtige ring met dezelfde edelsteen als de Saffier Parure.


Markiezin Carolina Herrera

Carolina Herrera, Markiezin van Casa Torre (María Carolina Josefina Pacanins y Niño werd geboren op 01.8.1939) is een Venezolaans mode-ontwerper en ondernemer, die haar gelijknamige bedrijf heeft opgericht in 1980. Herrera werd geboren in Caracas, Venezuela en vestigde zich in New York sinds 1981. In de jaren 1970 en 1980 werd ze uitgeroepen tot een van de best geklede vrouwen in de wereld. Zakelijk ging het haar ook voor de wind. Haar imperium groeide snel en gestaag en was zij de couturier van Jacqueline Kennedy Onassis jurk voor de laatste 12 jaar van haar leven. Herrera is getrouwd met Reinaldo Herrera Guevara, Marques de Casa Torre, redacteur bij Vanity Fair magazine, met wie ze twee dochters heeft.

Ze was eerder getrouwd met Guillermo Behrens Tello, van wie zij ook twee dochters kreeg. Carolina Herrera is een Goodwill Ambassadeur en facilitator voor de intergouvernementele instelling voor het gebruik van micro-algen Spirulina tegen ondervoeding.Herrera kreeg van het International Center in New York de Award of Excellence. Er zijn vijf Carolina Herrera vlaggenschip boetieks in de wereld. Ze zijn in New York, Dallas, Los Angeles, Bal Harbor, en Las Vegas (vanaf 4/12/2009). Onlangs werd door het bedrijf een winkel aan Madison Avenue, New York in de USA geopend.

In 2008 gaf Carolina Herrera het startsein voor een lifestyle merk, genaamd CH Carolina Herrera. In dat jaar opende het bedrijf vier winkels in de Galleria in Houston, Texas, Americana Manhasset, in Manhasset, New York, The Forum Shops at Caesars in Las Vegas, Nevada en het dorp van Merrick Park in Coral Gables, Florida. Momenteel zijn er ook winkels in Boca Raton, Costa Mesa, Dallas, San Diego, en Scottsdale. Het bedrijf breidt deze lifestyle merk sterk uit en anticipeert hiermede op de wensen van haar kopers.

Daaronder is sinds kort Prinses Máxima. Schitterende avondjurk door Prinses Máxima gedragen en gemaakt uit zijde satijn. De stof werd voorzien van een opgedrukte bloemmotief in de kleuren wit en blauw. De jurk heeft uitsluitend een schouderband voorzien van ruches in een getailleerde middel. De creatie behoorde tot haar 2009 collectie die ter gelegenheid van de verjaardag van de Deense Koningin Margarethe werd vervaardigd. Hiermede toont de Venezolaanse mode-prinses aan dat zij kwalitatief en creatief tot de top der Haute-Couturiers behoort. Een grote strik aan de achterkant maakt onderdeel uit van het ontwerp.

Jan Taminiau werd geboren op 14 september 1975 in Goirle. In 2001 slaagde hij bij de Kunst Academie in Arnhem. Tijdens die studie ontwikkelde hij al het begin van een eigen stijl door een van zijn ontwerpen te verkopen aan het Gemeente Museum in Den Haag. Zijn laatstejaars project kenmerkte zich op het niveau van Cum Laude (met veel genoegen).Daarvoor verkreeg hij de prestigieuze Roos Gesink prijs toe gekend. Daarna startte Taminiau, in 2003, de opleiding aan het Fasion Instituut te Arnhem voor een mastergraad.

Na verschillende opleidingen te hebben gevolgd bij Olivier Theyskens, Oscar Suleyman, Hubert Barrere en Hurel in Parijs ontwikkelde Taminiau een project genaamd Unfolding. Dat presenteerde hij tijdens de Parijse Fashion Week. Dat werd, vanwege het succes, al spoedig gevolgd door een etalage tentoonstelling van zijn werk bij Colette te parijs. In 2003 lanceerde Jan Taminiau zijn egen label genaamd JanTaminiau en ging hij naar New York in 2005. Daar presenteerde Taminiau zijn nieuwe collectie Malibag gemaand aan het publiek. Zijn werk wordt omschreven als romantisch en doelbewust.


De 'Postzakken' Mode van JanTaminiau en de ontwerper. Een trouwjurk in 2010 ontworpen door hem.

De dag van Jan Taminiau kon niet beter verlopen. ’s Middags werd hij gebeld door een Italiaans modeblad gebeld, die interesse hadden in zijn collectie en ’s avonds de geweldige modeshow. Op opera-muziek wandelden de modellen in de show van Jan Taminiau langzaam maar zeker over de catwalk op torenhoge schoenen, zonder hakken. Op deze manier kon het aanwezige publiek volledig genieten van de ontwerpen. Steeds weer is Taminiau in staat zijn klanten versteld te doen staan over hetgeen hij dan heeft bedacht. De modellen zijn doordacht en prachtig uitgevoerd in fraaie design's. Het een nog prachtiger dan het andere. De ontwerpen die ze droegen waren goud, lichtblauw, zalmroze en nude-kleurig. We zagen ruches en schitterende stenen en pailletten. De schouders van diverse ontwerpen waren geaccentueerd en er kwamen geweldige silhouetten voorbij. De laatste drie jurken hadden alle drie een enorme sleep. De trouwjurk, die de muze van Jan Taminiau op het einde van de show droeg, Swas een echt prachtexemplaar

Links en rechtsonder:Jacket in een linnen-achtige stof, gerecycled uit oude postzakken. De jas heeft lange mouwen en gemonteerd, de lengte van net onder de heupen en de taille is versierd met appliqué in het tonen van de Nederlandse vlag, die wordt herhaald in de mouwen. De bovenkant van de jas heeft zes metalen broches of niet, zoals te zien is in deze close-up.

Modeontwerper Jan Taminiau is een materiaal- en techniek freak. Hij mixt graag onverwachte materialen in zijn ontwerpen. Ruwe linnen postzakken met strepen van de Nederlandse vlag verwerkt in avondjurken bijvoorbeeld. Taminiau komt uit een familie van antiekhandelaren, decorateurs en ontwerpers. Dit vormt de basis voor zijn liefde voor traditionele productiemethoden, antieke materialen en de zoektocht naar de juiste vorm en esthetiek. Met poëtische creaties als tule wolken heeft de Tilburger een reputatie opgebouwd in Nederland. En, als enige Nederlander, kreeg hij vorig jaar toestemming om een modeshow te verzorgen tijdens de internationale coutureweek in Parijs.

Hij richtte zijn bedrijf eind 2003 op in Amsterdam op een leeftijd van 32. De basis van zijn werk is altijd hetzelfde. Een diep gevoel voor de mode gepaard gaande met een sterke mate van creativiteit. Dat maakt hem tot wat hij is. Taminiau vertaalt continu de asymmetrische spiegel van het leven. Alles wat hij in het dagelijkse leven onderneem wordt geplaatst in zijn context. Dit wordt gereflecteerd in het werk, het romantische en het nostalgische thema wat in iedere collectie naar voren komt. Voorts heeft Taminiau voorliefde voor techniek en vakmanschap.

Ook al komt dit concept in iedere collectie weer verschillend naar voren, de basis blijft hetzelfde. De basis is dogmatisch, het proces organisch. Een belangrijk inspiratiepunt voor mij is hoe ik tegen het leven aankijk. De voornaamste inspiratiebronnen van mijn werk zijn de romantische en nostalgische aspecten van het leven. Dit kan variëren van een oude postzak tot een technisch weefgetouw. Taminiau maakt meer dat alleen kleding. Tassen is ook een van zijn favoriete speeltje's en graag met schitterende kleuren gepaard gaande met een alledaagse vorm. Voorts houdt hij zich bezig met het ontwerpen van schoenen.

Weer is top mode-ontwerper Natan erin geslaagd om voor Máxima een outfit te creëren die staat als een huis. Ook al is de kleur gelijk aan die van het Huis van Ornaje-Nassau. Nietegenstaande dat is het een schitterende jurk geworden. De jurk is knie lengte gemaakt. Oranje van kleur en simpel ontworpen. Kennelijk is eenvoud tegenwoordig het handelsmerk van deze zich sterk in de picture werkende Haute-Couturier. Over de jurk - die een onderdeel vormt van de onlangs gelanceerde nieuwe lijn van 2010 van Eduard Vermeulen (Modehuis Natan) draagt de Prinses een met bloem-motief versierde driekwart lange jas. Uiteraard, en hoe kan het ook anders, van Natan.

De fraaie dubbelde hoofdband die haar als hoed dient, werd vervaardigd uit grijze satinet en ontworpen door Fabienne Delvigne. Ook deze zeer artistieke ontwerpster doet het goed bij haar Koninklijke clientèle. Zij heeft als geen ander een kwaliteit in huis die een ieder versteld doet staan. De schoenen zijn ook iets speciaals. Zij dragen het kenmerk van Christian Louboutin, de Parijse Top-specialist op het gebied van het ontwerpen van schoenen die anders zijn dan anders. Prachtig opengewerkte sandalen met fraaie Oranjekleurige leren banden die als het ware voor Máxima zijn gemaakt. Het dient gezegd te worden dat keuze, kwaliteit en kleur door zowel Máxima als Natan op een hoog niveau zijn gezet. SAls klap op de vuurpijl lijkt de Kroonprins altijd nog even gek op zijn vrouw (zie foto 2).