De Huizen van Oranje en Nassau

Vorstelijke Mode
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Koninklijke Kleding  

Hoeden, Tassen, Schoenen en Accesoires

De markt voor exclusieve en originele hoeden is niet groot, maar neemt toe. Door de komst van verschillende hoofdbedekkingen in de mode en het dragen van hoeden bij speciale gelegenheden wordt het dragen van een hoed in Nederland steeds meer gestimuleerd onder een breder publiek. Deze groep mensen vraagt naast exclusiviteit en originaliteit om een hoge kwaliteit. Dat betekent dat de hoedenmaker scherp moet blijven op haar kwaliteit en haar stijl. Alleen de excellente vakmensen die zich sterk profileren, weten een volledig levensvatbaar bedrijf te realiseren. Zij die zich weten te onderscheiden in originaliteit, vakmanschap en ondernemerschap overleven en overstijgen de hobbysfeer. Nieuwe ontwerpen en moderne technieken bieden nieuwe mogelijkheden voor dit type bedrijf. In de branche zijn ongeveer 115 mensen arbeidzaam. De eerste hoge hoed voor mannen veroorzaakte veel opschudding.

In januari 1797 verscheen in de straten van Londen ene John Hetherington. De hoedenmaker was de strandboulevard opgelopen met op zijn hoofd een hoge zijden hoed in de vorm van een kachelpijp. Binnen een korte tijd verzamelde zich een grote mensenmassa om hem heen. De chaos was zo groot, dat de dienaren der Wet, Hetheringthon in zijn kraag grepen en voor het gerecht daagden. Hij werd beschuldigd van het verstoren van de openbare orde. De ambtenaar die het schandaal behandelde, beschreef het delict als volgt:

'Hetheringthon had op zijn hoofd een constructie geplaatst zo hoog en blinkend dat het schrikachtige personen wel angst moest inboezemen. De aanblik van deze constructie was dermate buitenissig dat verschillende vrouwen flauw vielen, kinderen begonnen te huilen en honden blaften. In het gedrang, brak een jongen zijn arm'. De hoedenmaker? Hij beriep zich ter verdediging op het recht van elke Engelsman op het hoofd te zetten van hijzelf verkiest. Hij won wel de rechtszaak maar de hoed was geen gewild artikel. Hetheringthon stierf straatarm. Pas in 1850 toen de Engelse Prins Albert van Saksen-Coburg-Gotha (1819-1861), de echtgenoot van de illustere Koningin Victoria, een hoge hoed droeg, Swou iedereen een exemplaar.


Koningin Beatrix met de Roze-Rode Hoed van v.d. Korput en Máxima en Mathilde van België met schitterende creatie's van Delvigne.

Een aantal hoeden is afkomstig van Fabienne Delvigne. De Belgische ontwerpster wordt al jaren geroemd en bejubeld om haar schitterende ontwerpen en haar naam vindt weerklank zelfs tot ver over de eigen landsgrenzen.

Ja, ook in Koninklijke huizen van Nederland, Spanje, Luxemburg en sinds kort ook Zweden worden de kroontjes steeds vaker vervangen door hoeden van Delvigne. Van 1964 tot 2005 was Theresia Vreugdenhil de vaste couturier van de Koningin. De Amsterdamse modeontwerpster trad zelden op de voorgrond. Vreugdenhil is getrouwd en heeft 2 dochters.

Een staatshoofd koopt haar hoeden nooit zomaar in een winkel om de hoek. Nee, die van onze Vorstin worden altijd speciaal voor haar gemaakt. Harry Scheltens was jarenlang de hoedenmaker van Koningin Beatrix.

Tevens heeft hij Prinses Margriet en Prinses Irene van hoofddeksels voorzien. De man die jarenlang het gezicht van het Staatshoofd bepaalde heeft zijn 75e verjaardag aangegrepen om definitief een punt te zetten achter zijn carrière.

Naast de Koninklijke familie rekende Scheltens ondermeer de legendarische Fien de la Mar, Ellen Vogel en Gretta Duisenberg tot zijn vaste klanten. Helaas is de ontwerper dit jaar op 78-jarige leeftijd overleden. De hoedenontwerpster Myra van de Korput houdt sinds 1999 zich intensief bezig met het ontwerpen van hoeden. Zij heeft kennis opgedaan in binnen- en buitenland. In haar eigen atelier en bij het KWB geeft zij lessen en workshops hoeden maken en geeft zij lezingen over de geschiedenis en achtergronden van de hoed. Wij vermoeden, gezien de design's, dat Prinses Máxima zowel als Koningin Beatrix daar weleens kon kopen. Myra heeft meerdere keren meegewerkt aan hoedenmodeshows, bruidsshows, kunstroute Barendrecht, Ascot Rhoon en vele andere exposities. Haar hoeden zijn te zien op Prinsjesdag, Engelse tijdschriften en kalenders en internationale wedstrijden.


v.l.n.r. Creatie van Naum, in Madrid (2004), New Delhi (2007), Buenos Aires (2007), Buenos Aires (2006) en New Delhi (2007).

Bovenstaand nog een aantal fraaie exemplaren. Wie daarvan de ontwerpers zijn is niet helemaal bekend. De eerste hoed is ontworpen door Graziela Naum uit Argentinie, het geboorteland van de Prinses. We wilden graag wat meer weten van deze niet-onaardige hoofddeksels van de Koninklijke familie. Waarom dan plaatsen, zult u zich afvragen. Ze zijn - qua creativiteit - alleszins de moeite van het tonen waard. Al is het maar uitsluitend voor de draagster, de gebruikte stof en het design. We vermoeden dat een aantal van deze ontwerpen tevens toebehoren aan de ontwerpsters Ingeborg Steenhorst en Fabienne Delvigne. Zij tekenden mogelijk voor deze prachtige hoeden. Ook hopen wij dat u met bewondering er naar zult kijken en - netzo als wij - ervan genieten. Verderop deze pagina'een korte beschrijving van Delvigne en meer materiaal dat door Máxima werd en wordt gedragen.


Linkerfoto: Prachtig ensemble van goed bij elkaar passende kleuren en de hoed is een juweeltje van ontwerpkunst.

2e foto: Máxima met een prachtige hoed! (Delvigne). De fraai vorm gegeven schoenen, vervaardigd van tin en loodkleurig leer en beige suède, passen buiten gewoon goed bij andere kledingstukken. Ondanks de overvolle agenda die het gezelschap had, konden de Hollandse hoge gasten toch genieten van wat vrije tijd. Ook dan zijn zij gekleed in daarvoor geschikte kleding.

De 3e foto (onder) is prachtig hoofddeksel of hoed dat werd ontworpen en vervaardigd door - ook weer - Fabienne Delvigne van linnen. De jas is qua stijl ongelooflijk goed gestileerd en vervaardigd.
S

Van 3 tot en met 6 november 2009 brachten leden van de Koninklijke Familie, Koningin Beatrix, Kroonprins Willen-Alexander en zijn vrouw Prinses Máxima een Staatsbezoek aan de Republiek Mexico. Zij waren uitgenodigd door Mexicaanse President. Bij hun aankomst op het vliegveld van Mexico-Stad Benito Juárez International Airport, México City, werden de hoge gasten waardig ontvangen. Tijdens het officiële welkom, door de President Felipe Calderón en zijn vrouw Margariza Zavala, dat plaats vond in het Presidentiele Paleis te Mexico-Stad, droegen zowel de Koningin als de Prinses prachtige hoeden en kleding die onder meer ontworpen waren door de Argentijnse mode-ontwerpster Graziela Naum.


Staatsbezoek aan Mexico

Een school Santa María de Ribera in de directe omgeving werd tevens bezocht en het gezelschap stelde zich op de hoogte van en de leermiddelen en de manier waarop men daar mee om gaat. De bezoekers woonden ook een dansfestijn bij in Mexico-Stad dat ter hunner ere was georganiseerd. Vervolgens deed het gezelschap in een rondreis door het land ook Guanajuato's aan, welk een schitterend historisch centrum heeft. Uiteraard ontmoette de Koningin, Kroonprins en Prinses ook een Nederlandse delegatie van landgenoten die in dat land wonen en werken. Het bezoek werd, zoals gebruikelijk bij dit soort reizen, met een galadiner afgesloten.

Het zijn hele drukke dagen voor de Belgische modeontwerpers. Meer en meer zijn Koninginnen, Prinsessen en anderen zich bewust van het feit dat mode niet onbelangrijk is. Veelal draagt men exclusieve ontwerpen waardoor modemakers uit vele landen ook internationale aandacht krijgen. Een van de absolute toppers is Fabienne Delvigne, die naast het Belgische ook het Nederlandse en het Zweedse koningshuis tot haar klanten mag rekenen. In 2001 werd haar werk beloond doordat zij Hofleverancier van het Belgische Koningshuis werd. Fabienne Delvigne is een up-to-date ‘self-made woman’.

Na haar studies marketing kwam ze op een doordeweeks kantoor terecht, maar dat lag deze creatieve dame duidelijk niet. Delvigne wou zich toeleggen op haar grote liefde: de mode. In 1987 startte ze haar eigen atelier en begon met het ontwerpen en maken van exclusieve hoeden. Binnen de kortste keren drongen de hoeden van Delvigne tot in het hart van de high society door. Ondertussen is het productiehuis van Fabienne Delvigne gespecialiseerd in de creatie van haute couture hoeden, tassen, zijden bloemen en juwelen. In 1990 neemt Fabienne Delvigne op de Heizel deel aan het SDéfilé van jonge ontwerpers.


Het Defilé van Heizel, Koningin Mathilde van België met hoed van Delvigne (2014) en de ontwerrpster Fabiënne Delvigne.

Dit is de start van een nauwe samenwerking met verschillende beroemde modehuizen zoals Giorgio Armani, Natan, Yves Saint Laurent, Chanel of Louis Féraud. In 1995 dragen Koningin Paola, Koningin Sylvia van Zweden en haar dochter Prinses Victoria voor het eerst hoeden en accessoires van Fabienne Delvigne. Tijdens het huwelijk van de Nederlandse Kroonprins Willem-Alexander met zijn Maxima in 2002 droegen vele genodigden hoeden die afkomstig waren uit het modehuis Delvigne. Sindsdien dragen de Nederlandse Prinsessen steeds meer hoeden, tassen en stola's van Fabiënne Delvigne. Ook de export van hoeden naar Nederland vangt aan.


(l) 2004. Prinses Máxima is getooid met de 'Amelia'. Gevlochten veren van de haan en veren van sisal. Geroosterde kleur. Doop van Catharina-Amalia.
(2e) 2005. Zij draagt"Desir Poudre", grote bloem in zijde met sluier in tafeta met royale draperen. Doop van Alexia.
(3e) 2006. De Prinses is getooid met Hat "Architectuur" zeer licht Scheveningen.
(r) 2006, Belgie. Zij draagt een Russische drapped helm.

De laatste jaren werkt Fabiënne Delvigne samen met Jean en Marie-France de Cock voor de juwelencollectie. Ze ontwerpt juwelen voor modehuis Natan en andere modeboetieks. In maart 2003 ontwierp ze samen met chocolatier Neuhaus hoeden en juwelen in chocolade voor het défilé van Aroma, het Salon van de Chocolade. De ontwerpen van Fabiënne Delvigne zijn het best te omschrijven als elegant met een vleugje originaliteit. De ontwerpster houdt er van de schoonheid van de vrouw te benadrukken. Daarom kiest zij voor vormen die het gezicht flatteren. Zij is daarom altijd op zoek naar de exclusiefste materialen en de fijnste stoffen

(l) 2007. Máxima is getooid met een Grey dubbele hoofdband van satinet. Doop van Ariane.
(2e) 2008. De Prinses draagt een kleine hoed in roze-beige sisal werkte in ronde vorm. Four Freedoms Awards.
(3e)2008. Máxima is getooid met een hoed Chiffonnade' in mal van sisal met briljante beige-roze draden. Prinsjesdag.
(r) 2009. De Prinses draagt een Pearl grijs velours tulband. Bezoek aan Chili, 2009.

Zij draagt de zorg voor kwaliteit hoog in het vaandel. Alle hoeden worden met de hand gemaakt. Elke creatie van Delvigne die het atelier verlaat,is uniek. Er zijn geen vaste modellen. Wanneer er een klant aanklopt, schetst Delvigne persoonlijk een beeld van de wensen van de klant. Klassiek en elegantie zijn de basisbegrippen, maar wenst de klant een minder traditionele hoed, dan wordt die natuurlijk ook gemaakt. Elk ontwerp wordt vervolgens aan de persoonlijke maten van de klant aangepast. Het resultaat schippert tussen waanzinnig braaf of redelijke excentriek, klassiek en elegant, maar altijd met een originele toets.

Sinds haar huwelijk in 2002, kocht Prinses Máxima van Nederland bij het vertrouwde huis Natan (Edouard Vermeulen) in Brussel een groot deel van haar garderobe. De Prinses had ook respect voor de creatie's van de Belgische hoedenmaakster Fabiënne Delvigne van wie zij de prachtig uitgevoerde tulband in pearl grijs droeg tijdens een bezoek aan Mexico een aantal maanden geleden. De hoeden gedragen door Prinses Máxima zijn meestal gemaakt door Fabienne Delvigne, die ook onder haar klanten Prinses Mathilde, Koningin Paola, Koningin Silvia van Zweden, Prinses Laurentien, de Groothertogin van Luxemburg en Prinses Victoria Zweden telt.