Wapen Orange De Huizen van Oranje en Nassau Wapen Nassau

Vorstelijke Mode
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Koninklijke Kleding  

Koninklijk Moderne Mode

Jan Taminiau is een Nederlands mode-ontwerper die in de wereld van de Haute-Couture amper nog komt kijken. Desalniettemin zijn de creaties van zijn hand indrukwekkend te noemen. Dat dit ook is ontdekt door een fors aantal vrouwen, is te merken bij de verkoop van zijn producten. Sinds de tien jaren dat hij mode ontwerpt op een steeds hoger niveau, hetgeen door zijn styling en keuze van stoffen, danig opvalt, komen er ook meer bezoekers op zijn modeshows. In al die jaren mocht deze ontwerper vast stellen dat zijn creatie's bij velen in de smaak vallen. Een en ander blijkt uit het aantal topvrouwen van grote bedrijven en Koninklijke wereld, die bij hem hun mode-inkopen gaan doen. Inmiddels is dat aantal uitgegroeid tot ruim 80 en stijgt nog steeds.

De couturier is heel duidelijk over zijn strategie en hoe hij tegen mode aan kijkt: "Couture gaat niet over de realiteit of draagbaarheid. Het is de vrijheid van denken, mijn atelier is als een laboratorium, een plaats van ontdekking en ontwikkeling. Waarna een nieuwe reis begint om mijn couture te vertalen naar kleding voor vrouwen. "


Jan Taminiau (2014)

Twee pracht ontwerpen van de hand van Jan Taminiau. Zo te zien is het Jan Taminiau weer gelukt om in the picture te komen en wel op een zodanige manier dat het voor velen vast staat dat deze jonge mode-ontwerper meer dan voldoende kwaliteit in huis heeft om in zijn vakgebied te kunnen slagen. Wederom een staaltje van Nederlands vakmanschap waar de wereld met afgunst naar zal kijken. De linker jurk van de 'tweede foto' is 'beroemd ' daar Máxima die heeft gedragen met de Kroning van Willem-Alexander tot Koning der Nederlanden. Robe en cape zijn in de kleur Royal Blue met een basis van crêpe waarover een flinterdunne laag van chiffon. De robe met sleep, en biais, heeft een flinterdunne laag van chiffon, opengewerkte motieven en is rijkelijk geborduurd. Door de gebruikte techniek wordt de onderliggende zijde crêpe zichtbaar waardoor kleurnuances en een drie-dimensionaal effect ontstaan.

De rechter jurk is in 2013 voor de Koningin ontworpen en bestaat ook uit chifron met een kanten toga die de schouders bloot laat. Ze koos voor een camelkleurige cape en bordeaux sjaal. hetgeen de schouders en de armen beschermt tegen de soms frisse wind. De look met een selectie van subtiele schitterende juwelen makt het geheel zeer compleet. Bijpassende tas is van Federico en Gabriele Fiori. De eerste keer dat Benito Fernandez Máxima ontmoette was in feite toeval. Op een ochtend ging de bel beneden in het gebouw waar Benito zijn atelier had. Hij nam op en hoorde eem stem zeggen: 'Hallo Ik ben Máxima Zorreguieta, op welke verdieping is uw studio gevestigd'? 'Ik was verbluft en dacht dat het om een grap ging. Toch antwoordde ik dat mijn bedrijf zich op de 2e verdieping bevond en binnen twee minuten stond zij - in levende lijve - voor mijn neus.

Een decennium later kijkt hij terug op deze alles bepalende ontmoeting met de Prinses. Daarover zegt Benito: 'Bijna failliet in 2002, mijn leven een grote puinhoop alsmede Argentinië, was zij mijn reddende engel. Ik stond op het punt mijn vaderland te verlaten en naar Spanje te verhuizen, Barcelona. Daar wilde ik opnieuw iets opbouwen in de mode'. Máxima bestelde bij hem vijf jurken die zij daarna droeg bij officiële bezoeken aan Latijns-Amerika. 'Het veranderde mijn leven totaal en ik was ook gered van een faillissement'.

<
De mode-ontwerper, kleding van Fernandez en passen bij Fernandez

Fernandez is Máxima zeer dankbaar dat bij haar bezoeken aan Brunei en Singapore zijn creaties werden gedragen. Foto's ervan gingen de gehele aardbol over. Dat gaf hem de aanzet om toch maar blijven te creëren. Bij het maken van kleding voor de Nederlandse Koningin maakt hij nimmer afspraken met Máxima, haar assistenten of mogelijke tussenpersonen. Fernandez: 'Ik heb totale vrijheid van handelen bij het ontwerpen en maken van haar kleding. Als ik een aantal jurken heb, dan bel ik en kiest zij er een uit of meerdere'.

Nu is Benito een modetycoon die niet meer weg te denken valt in de modewereld. Hij heeft zijn stempel duidelijk gedrukt op de ontwikkeling van de trent van de mode. Benito is een beroemdheid geworden en maakt mode voor niet alleen de Royals maar ook voor mensen als de filmster Sarah Jessica Parker, bekend van haar rol in de serie Sex in the City. Zelfs supermodel Valeria Mazza is een van clienten. Nu gaat het hem voor de wind. In tien jaar is er geweldig veel voor Fernandez veranderd.

Een uitstekende lopende modebedrijf alsmede een eigen modelijn, een eigen TV-show bij het televisienetwerk FOX. Fernandez voert in de kledinglijn van de Koningin, tezamen met Jan Taminiau, Victor & Rolf, Edouard Vermeulen (NATAN) en schoenentovenaar Christian Louboutin uit Frankrijk, wel de boventoon. Andere modetyconen, als Emilio Pucci, Valentino Clemente Ludovico Garavani (Valentino), Fabienne Delvigne, Salvatore Ferragamo, Gabriele Strehle, Marc Jacobs, Tom Ford, en Carolina Herrera hebben tevens bijgedragen aan haar keuze van kleding.


Hoedje (Fabienne Delvigne) geïnspireerd op die van Robin Hood 2013 Prachtig gedecoreerd met veren en Paarse jurk van Natan. Tas Delvaux en creatie Jan Taminiau 2014.

Sinds zij met de Koning is getrouwd heeft het Koningshuis mogelijk een juiste en goede ontwikkeling ondergaan. Oranje-Nassau is op veel gebieden op de wereldkaart gezet. Voor wat betreft de mode en sieraden is dit voor een niet onbelangrijk deel te danken aan Máxima maar ook de andere Prinsessen hebben hier een aandeel in. Met veel genoegen, althans voor degene die kwaliteit, kleur en schoonheid kunnen waarderen, is het zien van deze simpele platen een lust voor het oog. Onderstaand wederom een eenvoudige impressie van wat de huidige Koningin der Nederlanden Saan kleding heeft aangeschaft na de inauguratie van haar man, Willem-Alexander

Delvaux is het oudste fijne luxe lederwarenhuis ter wereld. Delvaux is een "schitterend uniek merk". Deze lof kreeg het vooraanstaande familiebedrijf, dat in 1829 door Charles Delvaux in Brussel werd opgericht, door een van de grandes dames van de modewereld toegezwaaid. Het Huis Delvaux is internationaal vermaard en verwierf zijn reputatie door trouw te blijven aan zijn waarden, zijn savoir-faire en onwankelbare vakmanschap, alsmede dankzij de hoogstaande kwaliteit van zijn producten.


Jan Taminiau 2014 en 2013. Italië 2014 creatie Natan.

Alle schoenen zijn afkomstig van de Franse schoenentovenaar Christian Louboutin. Sinds jaren is de Koningin vaste klant bij hem. Niet alleen zij maar vele beroemdheden, bijvoorbeeld alle vrouwen uit de serie Sex in the City, betrekken hun schoeisel van deze schoenen modetycoon. Onderstaande outfit stamt uit 2013 en werd ontworpen en vervaardigd door het modehuis Natan (Edouard Vermeulen). Het ensemble omvat een topje in de kleur blauw , aan de schouders afgezet met een deels donkerblauwe fluwelen brede rand. De rok heeft een donkergrijze kleur, in de trant van de jas. Zij kocht dit tezamen met Prinses Mathilde, haar boezemvriendin. De Royal blue suede pumps zijn wederom afkomstig van Christian Louboutin, de Franse schoenenkunstenaar.


Schitterende oorhangers

De oorbellen zijn zeer recent en zijn gemaakt van Saffier. Een schitterend druppelvormig ontwerp dat uiteraard bijzonder goed staat bij het gehele ensemble. De Kleine hoeveelheden ijzer en titaan geven korund een blauwe kleur, deze variëteit wordt saffier genoemd. De meest gewaardeerde kleur is korenbloemblauw. Door een fijn netwerk van rutiel kan in opvallend licht een zijdeglans ("silk") ontstaan die de waarde kan verhogen. Zeer fraaie saffier komt uit Kashmir in India, en ook uit Birma, Sri Lanka, Tanzania en Madagascar.


Schild Koningin Máxima, plaat uit 2014 en Schild Koningin Máxima

Inmiddels heeft de Koningin een heel aardige collectie kleding, hedendaagse sieraden en schoeisel verzameld. Elke keer weer kan men genieten van hààr keuzes waarvan gezegd kan worden dat die over het algemeen goed bij elkaar passen. Máxima is een van de weinige Royals die vanwege haar kleding maar ook door haar uitstraling steeds weer fotograven weet uit te dagen, om die ultieme foto van haar te maken die recht doet aan hetgeen zij is en draagt.