De Huizen van Oranje en Nassau

Vorstelijke Mode
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Koninklijke Kleding  

Koninklijk herdragen Kleding

Dat het Huis van Oranje-Nassau ook de broekriem aan dient te halen, lijkt wel logisch. Immers, ook zij zijn niet ontkomen aan het spook van de kredietcrisis die ons al tijden in een wat onwerkelijke greep houdt. Het einde daarvan lijkt vooralsnog niet in zicht. Dat Máxima ook met geld weet om te gaan moge uit onderstaande foto's blijken. Kennelijk heeft de echtgenote van de Kroonprins goed ingezien dat het sterke benen moeten zijn die de weelde kunnen dragen. Vooralsnog kunnen wij vaststellen dat de Prinses heel behoorlijk krachtige benen heeft. In tegenstelling tot vele andere vertegenwoordigsters van Koninklijke bloede, draagt Prinses Máxima rustig reeds gedragen kleding meermalen. Hierbij wordt aangestipt dat zij het met verve doet. De enige verandering die Willem-Alexander's vrouw dan toepast is het dragen van ander schoeisel, een andere kleur en model tas en daarbij verschillende soorten schoenen van diverse ontwerpers.


v.l.n.r.Moskou 2009, Amstelveen 2010, Rotterdam 2009 en Amsterdam 2010.

Linker foto's: Bij verschillende gelegenheden en in diverse jaren, droeg de Prinses dezelfde kleding. In Moskou 2009 hetzelfde als in Amstelveen 2010 tijdens een bezoek op 10 maart praatte Prinses Máxima met jongeren nadat zij het startsein heeft gegeven voor de jongerencampagne van CentiQ, wijzer in geldzaken. Nederland werd bepaald niet over geslagen in het herdragen van kleding.

Rechter foto's: Kijkt u maar eens naar Amsterdam op 26 januari 2010. Prinses Máxima reikte daar aan prof. Naomi Ellemers, de eerste KNAW Merianprijs uit. De prijs wordt gegeven aan wetenschappers die in een afwisselend vakgebied alfa-, gamma of betawetenschappen werkzaam zijn. Het doel is om de zichtbaarheid van vrouwelijke wetenschapsmensen in ons land te bevorderen. Voorts deelname te stimuleren van vrouwen in de wetenschap. In Rotterdam 2009 droeg zij hetzelfde ruimvallende jasje en bijbehorende rok (Natan).

De prijs wordt eens in de twee jaren toegekend aan, zoals reeds is vermeld, een exellente vrouwelijke wetenschapper voor bijzondere prestatie's op haar vakgebied. Anderen worden hoeplijk hierdoor geïnspireerd tot een loopbaan in dienst van de wetenschap. Prijs bedraagt €50.000,00 en dient te worden besteed aan wetenschappelijke doeleinden en bestaat tevens uit een fraai speciaal ontworpen sieraad.


v.l.n.r., Utrecht 2009, Apeldoorn 2010, New York 2009 en Hoorn 2010.

Linker foto's: Ontwerp Modehuis Natan, Edouard Vermeulen. De rok is eenvoudig van snit en niet overdadig. De kleur die ligt tussen citroengeel en appel-groen staat Máxima ook goed. De aanvullende kleur beige voor zowel de blouse als de trui past goed bij haar huid. Al met al, is het gewoon een simpel essemble. Opmerkelijk dat er een soort metalen knopen in werd verwerkt in de hals en aan het einde van de driekwart mouw en wel in een dubbele rij. Het verhaal gaat vrolijk verder, want in Apeldoorn en Utrecht droeg de Prinses dezelfde kleding.

Rechter foto's: Dit wordt en werd nogmaals dunnetjes overgedaan in New York en Hoorn. In Apeldoorn voorzien van een zwarte tas, terwijl in Utrecht werd gekozen voor een prachtige grijze tas alsmede fraaie grijskleurig schoeisel dat beter bij dit ensemble staat. In de Big Apple ging het fraaie rode jasje van Valentino over de linkerarm, terwijl in Hoorn Prinses Máxima op 5 februari van dit jaar een bezoek brengt aan de Microfinanciering (MF) ondernemers punt, het netjes was aangetrokken. Ook weer voorzien van dezelfde rode tas en bijpassende halfopen schoenen.


Het visitekaartje van Natan en zijn ontwerper Edouard Vermeulen

Edouard Vermeulen werd op de wereld gezet in het jaar 1957 en wel 4 maart. Dat maakt hem een Vis. Nadat hij zijn middelbare school diploma had gehaald, is hij begonnen aan een opleiding voor interieurarchitect. Zijn opleiding als interieur architect bij het St. Lucas in Brussel te Belgie legde in feite de basis om met volumes en vele materialen aan de slag te gaan.

Na drie jaar dat stiel te hebben uitgeoefend vond hij het welletjes. Al sinds zijn geboorte had de jonge Edouardeen groot gevoel voor kleuren, vormgeving en stoffen. Het was dan ook geen wonder dat hij zich met hart en ziel en enthousiasme stortte in de modebranche. Dat viel bepaald niet mee maar hij hield vol. In het begin was dat een heel harde leerschool maar nieuwsgierig en volhardend als de jongeman was, speelde hij het klaar om dit tijdgevoelige vak onder de knie te krijgen. In het jaar 1984 toonde hij aan de wereld hoe ene Edouard Vermeulen dacht over de schoonheid en vormgeving in de Mode.

Hij bracht zijn eerste collectie uit. Edouard heeft zich dan gevestigd in modehuis Natan, dat hij heeft overgenomen. In 1930 was dat modehuis in Brussel gestart door Paul Natan, daar komt de naam vandaan. De start was goed en allengs ontwikkelde de jongeman zich tot een van de meest vooraanstaande mode-ontwerpers van deze tijd. Edouard's koninklijke carrierre kwam in Nederland eigenlijk pas aan het rollen toen (eerst) Prinses Mathilde in een bruidsjurk van zijn hand verscheen (en later Claire). Vervolgens kwam Prinses Máxima eens kijken wat deze ontwerper allemaal wel in zijn mars had. Dat beviel haar zo goed dat zij nu een enthousiast afneemster is geworden van de kledinglijn die Edouard Vermeulen met zijn modehuis Natan ontwikkelt en maakt.

Nu is hij - al jaren - een geliefd ontwerper voor diverse leden van vele Koningshuizen in Europa; Zweden, Nederland, Belgie, Groothertogdom Luxemburg, Noorwegen en Denemarken. Het modehuis Natan, geïnspireerd door haar leidsman Edouard Vermeulen heeft een persoonlijke, een eigentijdse stijl en puurheid van het ontwerpen van mode gecreëerd. De rijkdom aan materialen zorgt ervoor dat de kracht en eenvoud van het ontwerp zijn klanten laat genieten van hetgeen hij maakt. Het is een stijl die resoluut is aangepast aan wens van de huidige, actieve en geraffineerde vrouw. Die wens is eenvoud, exclusief, toch draagbaar en mooi.


v.l.n.r. Boekel 2008 en Lisse 2010 (Pucci), Rotterdam 2009 en Hilversum 2010.

Linker foto's: Ontwerp: Emilio Pucci. Jas stamt waarschijnlijk uit 2005. Bij het bezoek aan de expositie in 2005 van Dolores Zorreguieta in Amsterdam, showde Máxima dit met verve. De Prinses droeg het kledingstuk verschillende malen. We zien haar in deze jas terug in 2006 en in bovenstaande jaren. Veel kleding en vele kleuren staan Prinses Máxima goed. Zij heeft als geen ander gevoel voor kwaliteit, kleur en schoonheid. Zorgvuldig wordt elk onderdeel van haar mode persoonlijk door de vrouw van Kroonprins Willem-Alexander uitgezocht.

In Boekel werd door Máxima aangetoond dat mode iets moois met zich brengt. De waarlijk prachtig ontworpen jas met fraai vorm gegeven motieven, staat haar evenzo goed met zwart als ondergrond (een zwarte rok, zwarte kousen en donkergoene schoenen) als de lichtgroene driekwart open schoenen die zij droeg bij haar bezoek en de opening van de Keukenhof in Lisse. Prinses Máxima opende op 28 maart het zorgpark Sint Petrus in Boekel. Het complex biedt bewoners een vernieuwd concept van wonen, zorg en welzijn, waarbij zij zo lang mogelijk zelfstandig wonen en indien nodig zorg krijgen.

Rechter foto's: Vooral kleren van Jan Taminau en Valentino Caravani - de in 2007 terug getreden mode-ontwerper - lijken haar intense aandacht te hebben. Buiten Naum uit Argentinie komt veel van haar garderode bij deze top-ontwerpers vandaan. Men kan gevoeglijk stellen dat rond de 85 % van haar huidige en aangeschafte kleding van voorgaande drie Haute-Coururiers afkomstig is.

Prinses Máxima opende dinsdagochtend 16 maart 2010, als lid van de Raad van Microfinanciering, het MF-ondernemerspunt STEW/FCBV in Hilversum. Na de opening liet de Prinses zich informeren over de inzet van microfinanciering en de werkwijze van dit MF-ondernemerspunt. STEW/FCBV richt zich voornamelijk op de begeleiding van ondernemers met een uitkeringsachtergrond. Zij was gekleed in een fraaie ensemble (lange bruin-oranje broek, dito kleur kort jasje eronder en prachtig ontworpen driekwart jas). Dezelfde kleding droeg zij een jaar eerder in Rotterdam.


v.l.n.r. Madrid 2004, Haarlem 2008, Nieuwegein 2008, 2009 en Amsterdam 2008, 2009.

Opmerkelijk zijn de linkerfoto's. Schitterende kleuren en een leuk ensemble draagt de Prinses hier. Schoenen zonder hakken staan haar ook heel goed. Het jasje is fraai van snit. De oorbellen van van Marc Jacobs werden van stal gehaald. Máxima woonde de jubileumviering in 2009 te Venray bij van de hulporganisatie Home-Start Nederland. Home-Start is een programma in de opvoedingsondersteuning. Ervaren en getrainde vrijwilligers bieden steun, praktische hulp en vriendschap aan ouders met jonge kinderen.

Midden: Het is een goed vallende jurk in gebroken wit en beige tinten, geheel geborduurd met pailletten en kleine kristallen, door Natan. De snit van de jurk is eenvoudig en laat de armen en schouders vrij. Stola in natuurlijke ruwe zijde en de Prinses heeft beige lederen sandalen aan haar voeten. Ruwe zijde is een stof die Máxima graag draagt. Het geeft haar kennelijk het gevoel samen te zijn met de natuur. De tas is ook een ontwerp van Natan. Gezegd dient te worden dat het Máxima niet onaardig staat. Rijst alleen de vraag, hoe zal zij gekleed gaan als Máxima eenmaal Koningin van ons landje is. U zult het waarschijnlijk met ons eens zijn, dat dit soort mode en die kleding Koninklijk mag worden genoemd.

Rechter foto's: Deze werden gemaakt met een tijdsverschil van maar liefst 4 jaren. Kennelijk is de Prinses weg van het ontwerp en laten we eerlijk zin; het staat haar ook nogeens zeer sexy. Voor de tijd van Máxima was dit onbespreekbaar. Zoiets ging tegen de regels van de hofhouding in. In de loop van de jaren is daar wel degelijk iets ten goede aan veranderd. Blijkbaar had zij voldoende invloed om de stugge en starre hofhouding te doorbreken. Regels wat soepeler te hanteren om de mensen te laten zien dat dit ook zo! kan.


v.l.n.r. Zeist 2008 en den Haag 2009, Alkmaar 2008 en Utrecht 2009.

Foto links: Zeist, 30 oktober 2008: Prinses Máxima bij de opening van Fair Trade Week die tot en met 9 november duurde. In deze week werd landelijk campagne gevoerd om bedrijven en consumenten kennis te laten maken met eerlijke producten die onder Fair Tradevoorwaarden zijn geproduceerd en verhandeld.(2e foto) De Prinses woonde Innovation Lecture bij in Den Haag op 8 december 2009. Prinses Máxima nam tevens deel aan een discussie over de grootste belemmeringen voor innovaties in de Nederlandse dienstensector.

3e foto rechts: Alkmaar, 28 oktober 2008: Prinses Máxima bezoekt tentoonstelling Stedelijk Museum. Zij stelt vragen aan kinderen van basisschool De Windhoek tijdens een educatief programma dat hoort bij de tentoonstelling ‘Macht en Mystiek, Egmond in de Middeleeuwen’. De tentoonstelling is onderdeel van de landelijke, multimediale campagne Verleden van Nederland.(Uiterst rechter foto) Utrecht, 3 oktober 2009: Prinses Máxima bezoekt de viering van het 30-jarig jubileum van de BorstkankerVereniging Nederland (BVN).BVN is er voor iedereen die met borstkanker te maken heeft of erfelijk belast is.


v.l.n.r. Almelo 2009 en Utrecht 2009, Barcelona 2009 en Den Haag 2009.

Foto links: Het groen gekleurde vest staat - tesamen in de combinatie met een zwarte lange wat wijde broek - de Prinses goed Natan). Vooral de groene schoenen van Christian Louboutincomplementeren het geheel. De opgeborduurde figuren op beide zakken geven het vest een geheel eigen aanzien. Om haar rechterpols draagt zij een prachtig snoer van donkergroene edelstenen. Zo valt het sieraard ook op. Je kunt het ook als een halsketting dragen, terwijl het echte siieraad (horloge van Cartier| om haar linkerpols zit. De diepgroen gekleurde tas is van het modehuis bij uitstek die dit soort accesoires vervaardigd; Peter Kent.

Foto rechts: Het jaar 2009 was redelijk drukbezet. Het kenmerkte zich door veel bezoeken in ons land maar ook daarbuiten. In Barcelona bijvoorbeeld werden de Olympische Winterspelen bezocht. Hier een outfit die recht doet aan dat bezoek en wel in de kleur van het geslacht, Oranje. In Den Haag droeg de Prinses dit weer maar nu voorzien van een echt bijpassende rok en een vrolijk roodgekleurde tas.


v.l.n.r. Den Haag 2008 en 2009, Slovenië 2007 en Rotterdam 2009.

Linker foto's: 29 juni 2009: Prinses Alexia ging naar groep 1A van de Openbare Bloemcampschool. Moeder was gekleed in een fraai ontwerp in de kleur zwart van Haute-Couturier Natan. In 2008 - in Den Haag - was Máxima ook al gekleed in dezelfde jurk. Deze is knie lengte en in twee verschillende soorten zijde. Zwarte cashmere vest. Schoenen bij voorkeur - zoals hier - in zwart lakleder maar ook andere kleuren passen bij deze eenvoudige en toch mooie jurk.

Rechter foto's: In Slovenie liet Máxima zich van haar meest vrouwelijk kant zien. Niet alleen is de kleding goed gekozen maar ook de haardracht geeft haar een uitstraling waar menig man van onder de indruk zou kunnen geraken. Twee jaren later in Rotterdam - 26 november - bezocht Máxima projecten en werkconferentie van Music Matters. Dan is de Prinses heel wat rustieker gekleed, wel met dezelfde kleding. De hoed is van mode-ontwerpster Fabienne Delvigne.


v.l.n.r. Mexico 2009 en New York 2009, Oss 2009 en Rotterdam 2009.

Linker foto's: Ontwerp van het Belgische modehuis Natan, dat Edouard Vermeulen als mode-ontwerper heeft. Het bovenstuk is getailleerd. Een klokrok tot op kniehoogte maakt het geheel compleet. In New York droeg Máxima het ensemble zonder hoed, terwijl in Mexico voor een bijpassend hoofddeksel werd gekozen. De hoed is overigens afkom  stig van haar huisstylist op het gebied van hoofdbedekkingen; Fabienne Delvigne.

Rechter foto's: Ontwerp is afkomstig van Natan. De Prinses heeft daar gekozen voor een prachtige kleur die tussen groen en geen in zit. Toch maakt die jas - versierd met een bontachtige kraag - haar wat breder dan normaal. Alhoewel, Máxima van nature redelijk brede heupen heeft. De zogenaamde ingeknipte mouwen bieden de draagster de mogelijkheid deze om te slaan, zodat er een sportieve look ontstaan. Iets dat het modehuis Natan eigen is.