De Huizen van Oranje en Nassau

Vorstelijke Mode
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Koninklijke Kleding  

Kleding Koningin Màxima

De kleding van de Koningin is divers ook wat betreft de keuze aan mode-ontwerpers. Slechts de besten, dus degene die de haute courture maken, mogen leveren. Dan ook alleen maar als je de zaken met betrekking tot personeel(het juiste loon, goede arbeidsomstandigheden en geen kinderarbeid) en andere gewenste zaken op orde hebt. De haute courture is smal, erg smal en laat geen ruimte voor vergissingen van welke aard dan ook. De concurrentie is moordend. Slechts enkele van de velen die in de mode-branche gaan om het te gaan maken, is dit vergund. Om er een op te noemen. Edouard Vermeulen van het Belgische Modehuis Natan dat in 1930 werd gesticht, is inmiddels een begrip bij de Koninklijke Huizen van Nederland, België, Noorwegen, Denemarken, Monaco en Engeland.


Ontwerp Natan

Uit het geboorteland van Máxima zijn ook mode-ontwerp(st)ers bekend, zoals Graziëla Naum, Benito Fernandez en uit ons eigen land de creatieveling Jan Taminiau, die bij Máxima hoge ogen gooien. De meeste hoeden zijn afkomstig van Belgische ontwerpster Gabriëla Delvigne. Voor het schoeisel tekenen Natan, Rossi en bijvoorbeeld het boegbeeld van schoenen grootmeester Louboutin. De troonswisseling is een voorbeeld van van wat zij allen op modegebied hebben vervaardigd en kunnen presteren. Onderstaand een aantal creatie's die door de Koningin werden of worden gedragen.


Grijs gestreept jas en ensenble van Natan 30 januari 2014, opening Lely Group's nieuwe campus in Maassluis. Oranjetop en een lakense grijze rok 17 february 2015, bezoek aan de provincies Groningen en Drenthe. Schitterend driekleuren ensemble, top donkerblauw, grijze rok, Staatsbezoek aan Zweden. Allen met grijze hoed van Delvigne.

Hoe is het modebedrijf Natan ontstaan en wanneer kreeg Edouard Vermeulen de zeggenschap. In het kort de ontwikkeling van dit Modehuis. De naam Natan of Nathan betekent "geschenk van God" of "God heeft gegeven" en kan verwijzen naar:

• Een profeet in de tijd van Koning David - Zie Natan (profeet)
• Een in Jeruzalem geboren zoon van David en Batseba. Misschien is dit de vader van Azarja en de priester Zubad of Zabad.
• Zoon van Attai, de vader van Zabad, uit de stam van Juda.
• De vader van Jigal uit Soba, een van Davids helden.
• De broer van Joël, een van Davids helden.
• Een van afgezanten die Ezra naar Kasifja zond om Levieten te vragen voor de terugkeer naar Jeruzalem.
• De Israëliet, die zijn 'vreemde vrouw' weg moest sturen. Dit wordt beschreven in het bijbelboek Ezra.


Eduard Vermeulen met het ontwerp der Prinsessen en het resultaat bij de Troonswisseling 2013.

1930: Oprichting van huis Paul Natan
1957: Edouard Vermeulen wordt geboren in leper [België]. Edouard Vermeulen volgt een opleiding binnenhuisarchitectuur.
Zo maakt hij kennis met de wereld van volumes en materialen.
1983: In zijn zoektocht naar een galerij om zijn interieurcreaties tentoon te stellen huurt Edouard Vermeulen een ruimte bij Couturehuis
Paul Natan aan de Louizalaan. Later neemt hij huis Paul Natan over en geeft het een nieuwe naam: NATAN.
1986: Eerste defilé van NATAN, met Prinses Paola als een van de gasten. Edouard Vermeulen kleedt al jaren leden van Koningshuizen,
zo onder meer de Koninklijke familie van België, Nederland, Zweden en Luxemburg.


Donkergrijze hoed, driekleuren ensemble, bruine top, met rok in khaki groen en middelgrijs. Lila kralen tuniek NATAN en grijze kokerrok voor de 5 oktober 2013 huwelijk van Prins Jaime de Bourbon Parma. Natan, grijs wit geblokt blouse,donkergrijze rok en donkerblauw jasje.

1987: Opening van de NATAN prêt-à-porterwinkel in Brussel [België]. Opening van de NATAN prêt-à-porterwinkel in Brussel [België].
1988: Opening van de NATAN-winkel in Antwerpen [België]. 1991: Creatie van de prêt-à-porterlijnen voor de distributie.
1999: Edouard Vermeulen ontwierp de trouwjurk van Prinses Mathilde, Prinses van België.
2000: Creatie van de NATAN+ collectie. Opening van de winkels in Maastricht [Nederland] en Gent [België].


Schitterende hoed van Fabiënne Delvigne

Edouard Vermeulen ontwierp de verlovingsjurk van Prinses Maxima, Prinses van Nederland. Opening van de Natan-winkel in Parijs [Frankrijk).
2003: Edouard Vermeulen krijgt de titel van 'Officier in de Orde van Leopold I.
2008: Natan bestaat 25 jaar.
2009: Opening van de NATAN-winkel in Roeselare [België].
2011: Tentoonstelling van de outfits van Prinses Maxima in het Apeldoorn Museum [Nederland] ter gelegenheid van haar 40ste verjaardag.
Edouard Vermeulen ontwierp een avondjurk in een fairtradestof, geweven door vrouwen in Afrika.


Hoeden van top-ontwerpster Fabiënne Delvigne.

2013: Ter gelegenheid van de abdicatie van H.M. Koningin Beatrix der Nederlanden op het balkon van het Koninklijk Paleis in Amsterdam kleedt Edouard Vermeulen van Modehuis Natan H.K.H. Prinses Maxima der Nederlanden. Op 1 juli toonde Edouard Vermeulen zijn herfst/winter Couture collectie. Natan opende in 2014 een winkel in het Arsenaal. 2014 : Op 21 juli kleedde Natan Hare Majesteit Koningin Mathilde van België voor de Kroning van Koning Filip. Ook hun dochters Prinses Elisabeth en Prinses Eléonore werden door Natan gekleed. Natan opende zijn nieuwe winkel in Antwerpen, Huidevettersstraat 44.


Fraaie hoed van Delvigne


Kleding Natan en hoeden Delvigne.

De nieuwe collectie van La Maison Natan vindt haar elegante klassiekers opnieuw uit, terwijl ze tegelijkertijd trouw blijft aan het verhaal van subtiele elegantie dat seizoen na seizoen wordt verteld. Deze eigentijdse lijn vindt haar inspiratie in de grafische kunst door snitten en tinten te gebruiken die een veelzeggende modetaal hebben doen ontstaan zonder daarbij het minimalisme uit het oog te verliezen. Zo vindt Edouard Vermeulen eenvoudigweg, van snit tot floutage, de volumes opnieuw uit en breekt hij met het verwachte ritme.


Nieuwe mode 2015 Natan,

Door het gebruik van vlakke kleuren, van vlakke en grafische inzetstukken, van plooien voor een nieuwe ronding, gecombineerd met gedestructureerde jasjes, slaagt La Maison Natan er in om ons in de grootste verfijning te verrassen. Dankzij de sterke kleuren, nude in combinatie met donkerblauw, zwart en boterbloemgeel als dominante noot, kan de vrouw van haar persoonlijkheid doen gelden.