De Huizen van Oranje en Nassau

Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Vorstelijke Verblijven  

Verbouwing Huis ten Bosch

Deel 1

Geschiedenis

Onderstaand een indruk hoe de restauratie van Huis ten Bosch verliep. Het bouwbedrijf van Eesteren tekende hiervoor. TBI-onderneming J.P. van Eesteren ging ook de tweede fase van de renovatie van paleis Huis ten Bosch uitvoeren.


Aanvoer materialen


Gevel in steigerdoek

Het bedrijf had al de opdracht gekregen voor de eerste fase: sloop- en demontagewerk als het weghalen van oude leidingen, plafonds en sanitair en herstelwerk aan daken en gevel. De tweede fase is de grootste klus: bouwkundige restauratie van het paleis, het aanleggen van nieuwe installaties (elektra, water, klimaat), liften en een keuken.


Herstel voegen


Herstel klok,wapenschild,vaas en kroon, restauratie lantaarns en wapencartouche


Restaureren vlaggemasten


Stucwerk voorgevel


Herstelwerkzaamheden aan de timpaan


Herstel zonnewijzer en klok


Wapenschild aan de tuinzijde in de steigers

De renovatie van het paleis leent zich niet voor openbare aanbesteding onder verschillende aannemers. Details over de beveiliging en over de inrichting als werk- en woonpaleis voor de Koning en zijn gezin kunnen niet in brede kring openbaar zijn. Daarom hebben deskundigen van het Rijksvastgoedbedrijf op basis van beschikbare gegevens en ervaringen gezocht naar de meest geschikte aannemer. De ervaringen met Van Eesteren in de eerste fase waren aanleiding ook de tweede fase aan het bedrijf te gunnen.

Onderstaande foto's zijn een verdere impressie van wat de bouwvakkers moesten doen om Paleis Huis ten Bosch weer in prima staat te krijgen opdat het weer jarenlang mee gaat. De fundering moest worden aan gepast aan de eisen des tijds. Alle bedrading worden vernieuwd en vloeren alsmede de zolder diende te worden aangepast. Het plafond diende waar nodig te worden gemaakt. Voorts werden alle technische installaties vernieuwd.


Sloopwerkzaamheden

Zaken worden fluks en correct aangepakt door de mensen die aan het slopen zijn. Zonder aarzeling wordt de oude zooi opgeruimd.


Sloopwerkzaamheden

Plafonds worden venieuwd en installatiekabels opgeruimd om plaats te maken voor nieuw materiaal dat voldoet aan de standaarden van deze tijd.


Opslag materialen


Opslag Bouwmaterialen

Voordat bouwmaterialen worden gebruikt slaat men deze eerst op.


Herstel werkzaamheden

Voor de bouwvakkers een beste klus. Genoeg werk voor handen.


Herstel werkzaamheden


Repareren materialen en opbouw gebouw.

Lekkages worden gemaakt en kabelbuizen aangelegd door vaklui.

Electriciteitskabels worden venieuwd, de schouw wordt weer opgebouwd en de nieuw gemaakte houten vloeren beschermd tegen het lopen


Klaarleggen voor de opbouw en opbouw tecnische installatie's


Het einde komt in zicht


Opbouw technische installaties

Vernieuwing van de technische installatie's is een heikele klus. Het vergt heel wat kennis van zaken. Niettemint slaagden de techinci van de bouwer erin dit te realiseren. Chapeau. Langzamerhand komt er wat zicht op de voltooiing van het gebouw.