De Huizen van Oranje en Nassau

Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Vorstelijke Verblijven  

De Oranje Sael Noord en Zuid

Triomf om verworven vrede

De wanden zijn bedekt met 30 schilderijen op groot formaat. Op de inspringende delen en het gewelf zijn kleinere voorstellingen te zien. Ook bouwkundige elementen als de lambrizering en de korintische pilasters zijn geschilderd. De schilderingen vormen één grote illusionistische decoratie die zich op drie niveaus afspeelt. Het onderste niveau wordt vooral in beslag genomen door een triomfstoet. Het middelste deel gaat over het leven en de deugden van Frederik Hendrik. De allegorieën in de bovenste laag leveren daarop commentaar. De Noord en Zuid wand is hieronder uitgebeeld. De schilder Christiaen van Couwenberg heeft dit fijnpenselig, gelijk Rembrandt en Rubens dat ooit deden - hij was een tijdgenoot van hen - gemaakt. De diepgang, fijne structuur van het werk en de keuze van de kleuren maken dit fraaie werk delen van de Oranje Sael.


(29) Christiaen van Couwenbergh, Heraut met zegeteken, medaillon en kartouche verwijzend naar de overwinning van Frederik Hendrik bij Hulst (1645) en Sas van Gent (1644), (30) Christiaen van Couwenbergh, Heraut met zegeteken, medaillon en kartouche verwijzend naar de overwinning van Frederik Hendrik bij Den Bosch (1629) en Grol (1627). © Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen, Den Haag, foto:Margareta Svensson.

Op de toegangsdeuren in de noordwand is afgebeeld hoe Minerva en Hercules de deuren voor de overwinning openen. © Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen, Den Haag, foto: Margareta Svensson.


Het Noordelijk gedeelte van de Oranje Sael.

Jacob van Campen, Deel van de triomfstoet met geschenken uit Oost en West, Pieter de Grebber, Deel van de triomfstoet met offerstier en Pieter Soutman, Deel van de triomfstoet met meegevoerd goud en zilver.


Theodoor van Thulden, de Nederlandse maagd biedt Frederik Hendrik het opperbevel aan.


Theodoor van Thulden, Deel van de triomfstoet met olifant en schilderijen. Frederik Hendrik ontvangt de survivantie voor Willem II en Thomas Willeboirts Boschaerts, Frederik Hendrik als heerser over de zeeën

De Zuidkant van de Oranje Sael

Hemelse Liefde

De kwaliteit van het gemaakte werk ontstijgt de norm van prachtig. het zijn en blijven unieke kunststukken die als schilderijen te boek staan maar veel meer zijn dan dat. Het is een verhaal, een historie die diepe indruk op de kijker maakt als hij dit zou mogen aanschouwen. Helaas is dit niet het geval. Dat is jammer, want het onthoudt ons van een schilderstechniek gepaard gaande met een superbe finesse die absoluut lijkt te zijn. Zowel van Couwenbergh als Honthorst strijden om de titel van meesterschilder. De een doet niet voor de ander onder. Dus doen we het met foto's.


(28) Christiaen van Couwenbergh, Heraut met zegeteken, medaillon en kartouche verwijzend naar de overwinning van Frederik Hendrik bij Breda (1637) en Gennep (1641). (27) Christiaen van Couwenbergh, Heraut met zegeteken, medaillon en kartouche verwijzend naar de overwinning van Frederik Hendrik bij Maastricht (1632) en Rheinberg (1633). © Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen, Den Haag, foto: Margareta Svensson.

De zuidwand verbeeldt verschillende huwelijken met dynastieke belangen. © Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen, Den Haag, foto: Margareta Svensson.


Het Zuidelijke gedeelte van de Oranje Sael.


Gerard van Hothorst, Allegorie op het huwelijk van Louise Henriette met de grote keurvorst van Brandenburg en De ontscheping van Maria Stuart en begroeting door Willem II.


Peter de Grebber, Deel van de triomfstoet met meegevoerde oorlogsbuit en Theodoor van Thulden. Deel van de triomfstoet met gevangenen.

De schilders hebben zich wel bij deze opdracht van hun beste kant laten zien. Een opdracht als deze komt maar een keer soms in een mensenleven voor. Kijken naar de kwaliteit van hun werkzaamheden, kunnen we stellen dat dit werk gewoon goed is geweest! Van hoge kwaliteit dus. Ook het stuckwerk kan de toets der kritiek doostaan.