De Huizen van Oranje en Nassau

Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Vorstelijke Verblijven  

Interieur Paleis Noordeinde

Deel VI

Paleis Noordeinde wordt door de overheid, bij wet, ter beschikking gesteld aan het staatshoofd, en daarbij behoren ook de Koninklijke Stallen. Het paleis werd in haar bestaan verschillende malen aangepast en verbouwd. Na de laatste verbouwing waar de architect Pieter Post en Jacob van Campen bij betrokken waren, kwam er wederom een aanpassing. Bij deze verbouwing werd het hoofgebouw verlengd, en werden aan beide kanten vleugels aangebouwd, waardoor de karakteristiek H-vorm van Paleis Noordeinde ontstond. Paleis Noordeinde, de voormalige werklocatie Beatrix en nu nog van Willem-Alexander, wordt nu weer opgeknapt. Er zijn momenteel voor 8 miljoen euro aan 'grootscheepse verbouwingen' gaande van facilitaire en restauratieve ruimtes.

SalonSalon GastenverblijfZit- en slaapkamer
Salon Gastenverblijven, Schouw Salon en zit-slaapkamerconbinatie Gastenverblijven.

In de gastenverblijven bevinden zich een aantal salons, prachtige badkamers en diverse zit-slaapkamers. De een wat luxer ingericht dan de andere. Deze verblijven zijn gelegen aan de achterkant van het paleis. Zoals eerder werd vermeld hebben wereldleiders daar de nacht door gebracht.


De Rode zaal als tentoonstellingsruimte.

De Rode Zaal is gelegen op de eerste verdieping tussen de kleine Balzaal en Galerijzaal alsmede leunt deze ruimte tegen de Balzaal aan. De zaal wordt veelal gebruikt voor ecpositie's het Koninklijk Huis betreffende. De huidige expositie op deze foto's is het beroemde Guriev-servies dat de Tsaar van Rusland, haar broer, ooit aan Koningin Anna Paulowna gaf als geschenk voor haar Huwelijk met de Koning der Nederlanden.


Prachtige groene Malachieten vazen op de schoorsteen en ernaast de vitrines.

Boven op de open haard staan twee fraaie malachieten vazen die met hun afwijkende kleur dominant aanwezig zijn in deze kamer. Aan de raamzijde staan schitterende goud overtrokken vazen voorzien van een afdruk van een van de leden van de toenmalige Koninklijke Familie.

Witte ZaalWitte Zaal
De Witte Zaal en de prachtig gestileerde haard met malachieten vazen en Franse klok.

De Witte Zaal ligt gelijkvloers ter rechterzijde van de entree direct naast de eerste vestibule. Dat is het deel van het paleis waar men binnenkomt. Het Perzisch tapijt heeft ten opzichte van de kleur van de Zaal een wat afwijkende en contrasterende kleur. Samen met de fraaie vloer en verdere afwerking van het geheel, nodigt het de bezoeker uit tot rondkijken.


Marot Zaal: Fraai aangeklede zaal met schittend plafond.

Door middel van een tussen gang staat de Marot Zaal in vevbinding met de grote Balzaal die op de eerste verdieping is gelegen. Vanuit de hal van de eerste verdieping is deze zaal direct te bereiken daar het recht tegenover de trap ligt. De keuze van aankleding is wat afwijkend, kijkende naar de paarskleurige schouw die daar werd gesitueerd.


Doorkijk naar Balzaal
De prachtige schilderijen in deze zaal zijn van afstammelingen van de verschillende geslachten van Oranje en Nassau. Prins Willem II en Johan Willem Friso van Nassau-Dietz.

De prachtige inrichting van de Marotzaal is een kunstuiting op zich. Het fraai gebeeldhouwde plafond is een uniek stuk arbeid. De klok op de schouw getuigt van kwaliteit en doorstaat de tijd al honderden jaren. Prachtige verlichting aan de wanden alsmede de kroonluchters aan het plafond maken het geheel zeer aanvaardbaar. De meubels zijn op de inrichting afgestemd, als of zij daar gewoon thuis horen.

Schouw
Opname van de schouw en de daarop staande klok op schcouw van de Marotzaal.

De schouw is een kunststuk op zich. Prachtig dooraderendpaars marmer geeft cachet aan het geheel. De vuuropvangkorf is van koper en ook een uniek stuk door een vakman vervaardigd. Het wapen is fraai verwekt in deze korf. Op de schouw staan fier twee fraai gemodelleerde vazen en ertussen een juweel van een staande klok, die zijn klasse niet kent. De spiegel en de zijbeuken voltooien het.

Putti Zaal
Rustieke Marotzaal, fraai plafond en schitterende kroonluchters.

De Marot Zaal staat bekend om zijn klassieke uitstraling die geaccidenteerd wordt door haar schildeijen van nazaten van Oranje en Nassau. De schitterende kroonluchters geven het geheel een rustiek idee.

De stoelen passen bij deze uitsraling alsmede de geweldige mahoniehouten tafel die een waar kroonstuk vormt binnen het geheel. Het prachtig versierd plafond dat door een meester-stucadoor werd gemaakt geeft goed de sfeer weer.