De Huizen van Oranje en Nassau

Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Vorstelijke Verblijven  

Interieur Paleis Noordeinde

Deel IV

De galerijzaal is met ruim vierentwintig meter de op één na langste zaal van Paleis Noordeinde. Met een maximale capaciteit van vierenzeventig couverts wordt deze zaal regelmatig gebruikt als eetzaal. Aan de lange zijde, tegenover de ramen, hangen vijf grote portretten, die Van der Hulst in de jaren 1830-1836 vervaardigde. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor het Brusselse paleis van de Prins van Oranje (de latere Koning Willem II) en stellen de kinderen, een schoondochter en een schoonzoon voor van Koning Willem I. De bijbehorende portretten van Koning Willem I en Koningin Wilhelmina sieren de Koningstrap aan het einde van de rondgang door het paleis.


Een lege Galerijzaal.

Koningin Anna PauwlownaKoning Willem II
Koningin Anna Paulowna, en Koning Willem II

Prins FrederikPrinses Louise en haar dochter LouisePrinses marianne
Prinses Louise met dochter Louise, Prins Frederik en Prinses Marianne.

In deze zaal worden vaak gezellige diners gehouden voor genodigden. Elke keer dat er iets van dien aard is, wordt de tafel gedekt. In de Galerijzaal hangen portretten van voorgangers van Koning Willem Alexander en Koningin Màxima. Schitterend geschilderd hangen de schilderijen tegen een achtergrond van prachtig gemaakt behang. De spiegels tussen de creatie's van degelijk en klassiek vakmanchap zijn bewust gekozen.

Gedekte tafel
Gedekt voor het diner en een opgeruimde zaal.

De balkonkamer wordt door Koning Willem-Alexander zeer frequent op de woensdagochtend gebruikt wanneer hij hier pas benoemde ambassadeurs ontvangt voor de overhandiging van hun geloofsbrieven. Prins Willem-Alexander en Prinses Màxima gaven in dit vertrek op de vooravond van de inhuldiging in 2013 het uitgebreide televisieinterview. De kamer ontleent haar naam aan het balkon, waar ze toegang toe geeft en waar op Prinsjesdag de zogenaamde balkonscène plaatsvindt.

VerlovingKroonprins en Prinses
De bekendmakting van de verloving en het aanstaande bruidspaar Willem Alexander en Màxima.

De Blauwe balconkamer is gelegen op de eerste vedieping van het Paleis Noordeinde en wel vooraan boven de entree. De kamer is voorzien van schitterende kandelaars alsmede een prachtige kroonluchter die stammen uit de tijd van Prins Frederik Hendrik.

Balconkamer Nooreinde
De balconkamer.

De Blauwe zaal heeft diverse versieringen. prachtige muren en een fraaie open haard waarop een uiterst fraai beeld is neergezet. Aan de andere kant van de kamer staat een fraai met leeuwen versierde tafel van malachiet waarop een vaas. met een foto.

Blauwe zaal Klok op haardBlauwe Zaal tafel met vaas
Blauwe Zaal Marmeren haard met schitterend beeld en tafel met Vaas.

Bovenstaand de prachtige balconkamer in de kleur blauw. Daar staan de leden van de Koninklijke Familie te wachten totdat de beroemde balconconscéne die wij allemaal zo goed kennen - een keer per jaar op Koningsdag - , zal worden gehouden. Heel wat leden van de Koninklijke Familie zijn in de loop van de jaren hen voorgegaan. De laatste keer was dit Koning Willem Alexander en Koningin Màxima, alsmede Prins Constantijn en zijn gade Prinses Laurentien en dat was 2016.

Blauwe zaal entree naar Balcon
Blauwe zaal entree naar Balcon.

De balkonkamer wordt door Koning Willem-Alexander zeer frequent op de woensdagochtend gebruikt wanneer hij hier pas benoemde ambassadeurs ontvangt voor de overhandiging van hun geloofsbrieven. Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima gaven in dit vertrek op de vooravond van de inhuldiging in 2013 het uitgebreide televisieinterview. De kamer ontleent haar naam aan het balkon, waar ze toegang toe geeft en waar op Prinsjesdag de zogenaamde balkonscène plaatsvindt.

Balconsnene 2016
Balconscène 2016, v.l.n.r. Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Koningin Màxima en Koning Willem Alexander.

De heren dragen een jacket en de vrouwen een fraaie avondjurk. Koningin Màxima draagt het Grootkruis uit de Orde van Oranje-Nassau en Prinses Laurentien die van de Orde van Oranje. De Koning draagt het kenmerk van Grootmeester van de Militaire Willems Orde (MWO).