De Huizen van Oranje en Nassau

Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Vorstelijke Verblijven  

Interieur Paleis Noordeinde

Deel III

Het trappenhuis dat naar de eerste verdieping loopt is qua bouwstijl een uniek stukje werk. Kijkend naar het vakmanschap dat werd gebruikt om deze opbouw tot stand te brengen, heeft men het gevoel dat de kwaliteit aan meer dan hedendaagse normen werd gebonden. Vooral de gebruikte materialen, zoals marmer, bladgoud en de lichtornamenenten spreken tot de verbeelding. Wat op valt zijn de diverse soorten marmer die tot een fraai geheel werden gesmeed gelijk een meestersmid die zijn levenswerk voltooit. De door de architect doorgevoerde belijning van dit trappenhuis doet het scharen onder de top van zijn kunnen.

Trap 1e verdieping
Links, de Indische zaal, hoofdtrap naar 1e verdieping. en rechts van de trap de buste van Willem de Zwijger.

Trappenhuis
Trappengalerij van de 1e verdieping.

Er zijn diverse trappen in het paleis. In bijne elke hal is wel een trap die naar de 1e verdieping leidt.In de hal die direct grenst aan de achterkant van het paleis Noordeinde is een juweel van een trappenhuis aanwezig. het aanwezige stuckwerk heeft klasse en de Italiaanse marmeren vloeren en traptreden hebben een vakman gekend die van wanten wist. Het fraaie plafond boven het trappenhuis geeft ook blijk van gevoel voor artistiekheid en kwaliteit.

Hal 1e verdieping Paleis Noordeinde
Hal van de 1e verdieping.

De groene antichambre was van oorsprong rood gestoffeerd. Het meest bijzondere detail in de ruimte is de marmeren schoorsteenmantel met het monogram W (van Koning Willem I) en het rijkswapen. Mogelijk betreft het de schouw die Lefebvre in 1817 leverde voor een troonzaal die nooit is gerealiseerd. Aan weerszijde van de schouw hangen portretten door de Belgische kunstschilder Jean-Baptiste van der Hulst; aan de linkerzijde van de en Prins Alexander en aan de rechterzijde een dubbelportret van hun broer en zuster, Prins Hendrik en Prinses Sophie.

Groen Antichambre
De Groene Antichambre.

De Antichambre is een van de mooiste zalen in het plaies. Prachtig van kleur en fraai, zeer fraai afgewerkt. De schitterende plafondverlichting in de vorm van een meer dan mooie kristallen luchter voorzien van kaarsen met lampen completeren het geheel. De fraaie malachieten vaas die dominant op de voorgrond staat, ondersteund de fraaie bloemenpracht in de vazen links en rechtsachter. De damasten gordijnen geven de juiste sfeer aan, die deze zaal verdiend.


De Groene zit middenin de Antichambre en links en rechts de jeugportretten.

De eerste etage van het paleis Noordeinde omvat belangrijke kamers. Ten eerste de werkkamers van veel leden van de Koninklijke Familie. Voorts de werkkamers van de Koning en de Koningin alsmede de secretariaatsruimten. tenslotte de werkruimten van de Intendat en de Hofmaarschalk. De danszaal en de galerijzaal zijn te vinden op dit niveau. Ook de plek waar de beroemde balconscène plaats vindt komen we hier tegen.

Werkkamer Prins ClausWerkkamer Prinses BeatrixWerkkamer Prinses Margriet
Werkkamer van Koning Willem Alexander en de Werkkamers van Prins Claus, oud-Koningin Prinses Beatrix en Prinses Margriet.

In het paleis zijn diverse werkkamers van o.m. Koning Willem Alexander, Prins Claus, Prinses Beatrix en Prinses Margiet te bewonderen. Zij zijn voor zover nodig in de originele staat behouden gebleven. De werkvertrekken van Claus en Beatrix lijken qua inrichting vooral het meubilair hetzelfde. Die van de Koning is van een modernere uitvoering, zie de desktop en de het tablet waarmee hij zelf foto's maakt. Rechts er naast zijn mobiele telefoon. Het geheel wordt voltooid met familiefoto's.

Vergaderzaal Staf Koning en Koningin
Secretariaat en vergaderzaal Staf Koning en Koningin en de werkkamer van de Hofmaarschalk.

In de antichambre van de puttikamer op de eerste etage valt het ronde kordate babyportret van Prinses Juliana door Thérèse Schwartze op. Het aandoenlijke portret herinnert aan de geboorte van de Prinses in 1909 in één van de aangrenzende paleisvertrekken. De puttikamer was ooit ingericht voor Koningin Sophie. Tegenwoordig wordt de puttikamer wekelijks gebruikt door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voor overleg met hun staf in het zogenaamde secretarieoverleg. In deze ruimte wordt indien nodig dagelijks vergaderd door en de Koning en de Koningin met hun staf over zaken beide agenda's betreffende.