De Huizen van Oranje en Nassau

Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Vorstelijke Verblijven  

Interieur Paleis Noordeinde

Deel II

De Koningstrap, de naam zegt het al werd en wordt uitsluitend door de heersende Vorst der Nederlanden gebruikt. Deze trap is dominant aanwezig in de entree. Het schitterend tapijt dat deze trap bekleed is van grote klasse en geeft tevens weer in welke kwaliteit het werd vervaardigd. Op de achtergrond staat een fraaie marmerensokkel met daarop een vaas, uiteraard ook van marmer. Dagelijks wordt dit gevuld met een vers boeket bloemen.

Bloemenpacht in Vaas
De Koningstrap, links portret Prins Frederik Hendrik en de bloemenvaas op sokkel.

De Ontvangstkamer ligt ter linkerzijde van de hoofdingang. Regelmatig worden de vitrines gevuld met een andere expositie. De expositie die nu wordt getoond is een deel van het servies van Koningin Anna Paulowna die zijn van haar broer de Tsaar van Rusland kreeg als huwelijksgeschenk. Op dit moment ziet men delen van het beroemde Russische Guriev servies, dat Anna Paulowna in 1816 van haar broer kreeg.

Glazen kasten en klok rode Zaal
De vitrines, klok en vazen in de Ontvangstkamer.

Het was een onderdeel van haar uitzet. Boven de open haard - dat uiteraard van Italiaans marmer is - zijn twee prachtige vazen van malachiet gesitueerd. Ertussen staat trots en fier een Franse pendule klok en de mooie kroonluchter draagt bij aan de subtiele sfeer van pracht en kwaliteit. Kroonluchters en de aan de wanden hangende kandelaars geven een softachtig licht en voltooien het geheel.

Uitnagen en Schilderij trouwen Wilhelmina en Hendrik
Beëdiging Konigin Wilhemina als Vorstin en de uitgang naar de Hal en vitrines en overizht Rode Kamer alias de Ontvangstkamer.

Tussen de deuren die naar de Hal leiden hangt het schilderij door Otto Eerelman van de beëdiging van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Dit alles werd ook gedecoreerd met de rode achterwand en die is vervaardigd van satijnbehang. De fraaie zitbank onder het schilderij geeft gewicht aan deze artistieke combinatie. De andere foto geeft welliswaar vanuit een hoek genomen toch een redelijk overzicht van deze Ontvangstkamer.

Ander zijde Rode kamer met Vazen
Een fraaie artistieke opstelling.

De andere zijde van deze kamer heeft een aantal ramen die omlijst zijn met beige damasten gordijnen die afgehangen zijn door rode velours. Tussen de ramen werden fraiae spiegels geplaats om het effect van het zichtbaar zijn van de andere kant te vergemakkelijken. Prachtige vazen waarop een afdruk is gerealiseerd van een der oud-leden van de Koninklijke Familie op een even mooie sokkel maken deze raampartij 'Koninklijk". Voor het gemak van de bezoeker of gast werden er fauteuils neergezet om te genieten van deze artistieke opstelling. In de hoeken staan wederom vitrines die veelvuldig worden gebruikt voor geschenken die in het bezit zijn van één der Stichtingen van het Huis van Oranje en Nassau.


De prachtige Indische zaal in geuren en kleuren.

De Indische Kamer ligt ter rechterzijde van de hoofdingang. Ter gelegenheid van het voorgenomen huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik
in 1901 werd in Nederlands-Indië gewerkt aan een passend huldeblijk. Nadat de Koningin de ontwerptekeningen van commissievoorzitter L.J.C. van Es
goedkeurde, begon men met de realisatie van het geschenk: een Indische kamer voor Paleis Noordeinde.


Overzicht van de Indische Zaal.

In de vitrines bevinden zich geschenken van vele Indische Vorsten, die in de loop der tijd aan leden van het Koninklijk Huis zijn aangeboden. Aan bod komen voor plaatsing gouden, zilveren, marmeren en houten skulpturen die allemaal unikaten in hun soort zijn. Het vertrek vormt vandaag de dag met enige regelmaat het decor voor kleine ontvangsten.

Vitrine Indische ZaalVitrine Indische Zaal
De fraaie vitrines van de Indische zaal in volle glorie.

Op de begane grond werden twee bestaande vertrekken samengevoegd om zo ruimte te bieden aan dit exotische cadeau. Voor de vervaardiging van de meer dan duizend losse onderdelen tellende betimmering werden beeldsnijders uit de hele Indonesische archipel in Batavia samengebracht om de klus te klaren. De betimmering werd in djatihout uitgevoerd en voorzien van motieven uit de Javaans hindoe-boeddhistische traditie en eigentijdse Javaanse beeldsnijkunst.

Vitrinekast Indische Zaal
Vitrinekast Indische zaal met krissen en gouden schalen.

Indische zaalIndische zaal
Overzicht Indische zaal.

In de Indische zaal zijn verzamelingen samengevoegd die zijn geschonken door een Heerser uit het voormalig Nederlands Indië. Ook de giften die door haar bevolking aan onze Vorsten werden geschonken zijn hier te bezichtigen. De zaal werd in deze trant vervaardigd door vaklui,afkomstig uit die gebieden.