De Huizen van Oranje en Nassau

Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Vorstelijke Verblijven  

Exterieur Paleis Noordeinde

Tuinen behoren bij het Paleis. Prachtige fraaie aangelegde stukken grond waarin gras, bomen struiken en waterpartijen werden gesitueerd. De tuinen zijn deels en op bepaalde tijden voor het publiek geopend. Dat vermaakt zich hier met wandelen, bestuderen van de aanwezige kunstwerken en op prachtige dagen lekker eten op het gras.Dit gebied grenst rechtsreek aan de Koninklijke stallen

Binnentuin
De binnentuin direct bij de achteruitgang.

Een goed verzorgde binnentuin, ter verpozing van de gast of een lid van de Koninklijke Familie, ligt naast de achteruitgang van het paleis. Voor de broodnodige privacy werd er een huizenhoge groene haag omheen aangelegd. De grotendeels voor het publiek toegankelijke grote tuin wordt veelvuldig bij gehouden.

Tuin NoordeindeTuin Noordeinde
De tuinen, prachtige paden nodigen uit tot verpozen in alle rust in de Paleistuinen van Noordeinde.

Prachtige oude bomen sieren het tuinencompex waarin ook vijvers hun steentje bijdragen. Fraaie grasvelden waar de bezoeker uit kan rusten van zijn wandeling. Fraaie struiken omlijnen de paden, in het voorjaar is het complex op zijn mooist.

Tuin NoordeindeTuinen van Noordeinde
De padbewijzering van het openbare gedeelte tuinen van het Paleis Noordeinde en prachtig aangelegd water en goed onderhouden.

Tuin Palies Noordeinde bezoeker
Bezoekers Paleistuinen Noordeinde achter Het Koninklijk Huis Archief.

De tuinen van het Paleis Noordeinde, de werkruimte van het Koninklijk Paar, zijn veelal onbekend maar regelmatig open voor publiek. Verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Huis Archief ligt de Paleistuin. Een rondje kuieren langs de bloemengazons, vijverpartijen en oude bomen doet je even de sfeer proeven van lang geleden, de tijd van Prinsen en Prinsessen. In de Paleistuin kun je natuurlijk wandelen en picknicken maar ook op zoek naar kunst, in de bomen bijvoorbeeld. 

Aanzien Koninklijke Stallen
Koninklijke Stallen

Als laatste komt aan de beurt de kijk in de Koninklijke Stallen. Een behoorlijk groot binnenplein maakt deel uit van het complex dat veel omvat. Repatiewerkplaatsen, plaatsing van rijtuigen, auto's en bussen en paarden.

Binnenplaats StalkenBinnenplaats Stallen
Binnenplaats Koninklijke Stallen ter rechterzijde en deze ter linkerzijde.

Binnenplein
Fraaie kijk op het garagedeel van de Koninklijke Stallen met rechts de brandstofpomp.

De stallen die leunen tegen de tuinen van het paleis Noordeinde omvatten veel zaken als stallen van Bussen, Auto's, Voertuigen van ander kaliber als de Gouden Koets, de pas gerestaureerde Glazen Koets en andere rijtuigen die nodig zijn voor het vervoer van de leden van de Koninkllijke Famile en haar gasten.

GarageentreeBrandstofpomp
De Garage die bechermd wordt door slagbomen en de brandstofpomp.

Manege
De fraai aangelegde en onderhouden Manege.

Zelf is hier een trainingsfaciliteit voor paarden, een heuse manege gevuld met zand, aanwezig. De wanden zijn gezekerd met hout om er zorg voor te dragen dat de dieren geen letsel oplopen. Het geheel is behoorlijk van daglicht voorzien middels fraai gebogen ramen gelijk als in een boerderij.