De Huizen van Oranje en Nassau

Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Vorstelijke Verblijven  

Bezit Griekenland Koning Willem-Alexander

Enige tijd geleden (april 2012) kocht Prins Willem-Alexander in Griekenland in de Peloponesos in het voormalige Departement Argolis van de deelgemeente Kranidi in de fraaie gemeente Ermionida van de Prefectuur Argolida een prachtig verblijf. De vraagprijs was € 6.500.000,00. Wat er werkelijk voor betaald is werd niet duidelijk maar men spreekt in de richting van € 4.500.000,00. Het zeer fraai gelegen huis heeft uitzicht op de kust en beschikt over meer dan voldoende woonruimte en grond, een Kroonprins en Prinses waardig. Overigens was het een eigendom (de Studio's genaamd) van een beroemd Duitse reklame- en mode fotograaf Manfred Rieker, die zijn sporen in dat metier allang had verdiend. Het pand bezit een prachtig buiten zwembad, zodat de Oranje's niet tussen het volk de zee in dienen te gaan om te kunnen genieten van het schitterende weer en strand. Het geheel is gesitueeerd aan Coast Street Doroufi, Greece Peloponnes 21300.

Haven Koning Griekenland
Voltooide pier voor villa Koning en Koningin in Griekenland

Als extra heeft het geheel waterverwarming op zonne-energie en een toegansweg (ook op het terrein zelf) van asfalt. De villa bezit een zwembad (zie boven), een privéhaven en een privéstrand. De voormalige eigenaar, de Duitse fotograaf Manfred Rieker ontwierp het huis en gebruikte het voor zijn werk voor o.m. Porsche en Mercedes. Het huis kijkt uit over en ligt aan de Golf van Argolis. Het uitzicht op de baai en de zee is van een adembenemende schoonheid. Kranidi is een plaats die faam geniet bij de internationale jetset. De huidige Russische President Vladimir Poetin en de acteur Sean Connery bezitten in de directe nabijheid een riante vakantiewoning.


Beveiliging (muur) gereed

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat de huidige maatregelen te maken hebben met de veiligheid van 'de persoon, het gezin en de omgeving van de Koning'. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft volgens de RVD een pakket veiligheidsmaatregelen genomen, met toestemming van de Griekse overheid. Volgens de RVD is bij het huis een steiger aangelegd en wordt een strook grond gepacht. Het betreft grondstukken van 1034 en 376 m2. De buurvrouw die zo vriendelijk was de grond voor verhuur ter beschikking te stellen vroeg en kreeg €.461.000,00 op jaarbasis. Ruim het dertienvoudige van wat normaal gebruikelijk is. De pachtovereenkomst heeft een looptijd van 30 jaren en kan zonodig worden verlengd. Op dat grondgebied dat ter linkerzijde (zie grote foto) is gesitueerd, zal een hoog hekwerk komen om mogelijke aanvallen uit die richting te vertragen.


Het zwembad en een wat oudere opname van de villa.

Prettig voor Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander is dat hun slaapkamer zich gelijkvloers bevind. Daarbij behoort een schitterend Jacuzzi bad. De zeer grote woonkamer (100 m2), een eetkamer, een gasten badkamer en een keuken van aanzienlijke afmetingen (60m2) geeft blijk van de omvang van het woonoppervlak. Op de eerste verdieping zijn aanwezig: 2 zeer ruime slaapkamers voor gasten en de bijbehorende badkamers die tesamen een suite vormen zodat privé optimaal is gewaarborgd. Op de volgende verdieping ook 2 gasten slaapkamer van een heel leuk aantal m2. Ook voorzien van een aanpalende badkamer, incl. een speelkamer. De villa is voorzien van volledige airconditioning, een satelliet-ontvanger en een sauna. Even wat gegevens over het grondgebied en haar woningen. De vraagprijs was per m2 €162,50! Het woonoppervlak meet ruim 400 m2. Er zijn 3 verdiepingen in het hoofdhuis. Daarin bevinden zich 5 ruim bemeten slaapkamers en 5 riante badkamers.

Gasten vervblijven
Gasten verblijven en uitzicht vanuit de woonkamer op de parasols en het zwembad.

Overigens beschikt men over meer dan voldoende parkeerruimte die overdekt is en waar 5 wagens kunnen worden gestald. Het geheel werd gebouwd in 2003. Verder is aanwezig, airco, een open haard in de woonkamer en op diverse andere plekken. Een speelkamer is aanwezig. In de tuin bevindt zich een zwembad van niet-onaardige afmetingen (15m1 x 6m1). Bovendien kan het Prinselijk paar en hun kinderen beschikken over een fraai aangelegde tennisbaan. Het gehele perceel is 40.000 m2 groot. Beneden is een fraaie woonkamer waar iedereen kan verpozen of eten.

In maart 2014 heeft de Koning een tweetal vergunningen gekregen die kijken op het hebben van een hekwerk op privé-terrein van de buren (is gepacht) en het aanleggen van eigen haven/steiger aan zee. De vergunning, afgegeven door de Griekse Regering (Ministerie van Milieu) behelst het volgende:Goedgekeurd voor de dienst om redenen van algemeen belang en de bescherming van de openbare veiligheid, de veiligheidssystemen in aanbouw in "Doroufi " van de gemeentelijke eenheid Kranidiou Ermionidas, in 8.1.14 van de aanvraag (ref. No13) beschreven en deels een aangrenzend pand in kwestie het exclusieve gebruik van de Nederlandse Staat, evenals het nemen van maatregelen om de kust toegang te beschermen.

Onderstaand de vergunning die door de Griekse overheid werd verleend voor het aanleggen van de steiger en een veiligheids hekwerk.


Het Griekse Staatsbesluit.

Een en ander in afwijking van elke algemene of specifieke bepaling. Dit document behelst tevens een bouwvergunning voor de constructie van een omheining en voor havenbouwwerkzaamheden met betrekking tot de genoemde onroerende zaken. In Besluit nr. 924 Ref Ministerie van Milieu, Energie en Klimaatverandering, aangenomen op 14 maart 2014 is alles samengevat en werd door de vice-minister Stavros Kalafatis PECA, de minister van Burgerbescherming Nikos Dendias en Scheepvaart minister Miltiadis Varvitsioti ondertekend. Huurprijs voor de stukken grond is €466.000,- perjaar en het contract heeft een looptijd van 30 jaar. Het is gesloten tussen de Staat der Nederlanden en de eigenaar van de grond. Daarbij wordt aangestipt dat de overeenkomst op of voor afloopdatum kan worden verlengd, indien nodig. Deze kosten vallen binnen het veiligheidsbudget van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.


Togo-Argolis kust Peloponessos en de Golf van Argolis

Kranidi is een agrarisch stadje in de heuvels van Agia Anna in het zuiden van het voormalige Griekse departement Argolis. Het is de hoofdstad van deelgemeente Ermionida en ligt te midden van olijfgaarden. In het zuidoosten bevindt zich het dennenbos van Korakia. De stad telt ongeveer 4500 inwoners die Kranidi is van oudsher een welvarend stadje geweest, het was in de 19e eeuw een belangrijke handelsplaats, daarnaast was de activiteit op zeevaartgebied ook groot. Kenmerk van het stadje zijn de traditionele stenen herenhuizen met mooie balkons en bijzondere dakramen. Prachtige gebouwen zijn o.a. het gemeentehuis, de bibliotheek en de kerken uit de 19e eeuw die overal in het gebied verspreid zijn. Bovendien niet te vergeten de fraaie omgeving die een lust voor het oog is, als je daar van houdt.

Bezienswaardigheden zijn o.a. de drie windmolens, de traditionele oliepersen bestaande uit grote stenen en de hoofdkerk van Agios Ioannis. In het noordoosten bij het dorpje Kilada ligt op zes kilometer afstand de grot Farachti. Voor een verblijf in Kranidi zijn er niet zoveel mogelijkheden, maar er is wel een groot hotel en daarnaast zijn er enkele kamers te huur. Het is ook mogelijk om in een hotel in een van de kustplaatsjes nabij Kranidi en het vissersdorpje Kilada. In Kranidi zijn diverse restaurantjes en cafés. Vanaf Kosta varen bootjes naar het eiland Spetses en is meer dan de moeite waard.

Fraai uitzicht
Schitterende stranden met diner aan de zee en Prachtig uitzicht en fraaie rotspartijen in zee

Gechiedenis van Porto Heli

De ruïnes van de oude stad van Halieis zijn aan de zuidkant van de baai, tegenover het hedendaagse dorp van Porto Heli nog zichtbaar. De stad Halieis werd ingesloten door een muur met minstens 5 poorten en groot genoeg was om onafhankelijke territoriale rechten te hebben en hun eigen munten te mogen slaan. De straten werden aangelegd in een goed georganiseerd netwerk, elk huis met een eigen binnenplaats en er waren gemeenschappelijke baden (zichtbaar in het ondiepe water op een kalme dag). De bewoners waren vissers en boeren. Na verloop van tijd werd het gebied verlaten. De hoofdreden voor de afname / verlaten van de stad zijn nog niet bekend. Het archeologisch onderzoek naar de oorzaak van de leegloop is nog in volle gang.


Het dorp Kranidi

De bevindingen zijn versierd aardewerk, munten, resten van dakpannen, terracotta beeldjes en metalen voorwerpen. Het merendeel van de graafwerkzaamheden werd gedaan tijdens de jaren 1960 en 1970 voor de Amerikaanse School van Klassieke Studies in Athene door het ministerie van Klassieke Studies en de Universiteit Museum van de Universiteit van Pennsylvania en door het ministerie van Classics van Indiana University. Naarmate de belangstelling voor de omgeving groeide en de opgravingen indrukwekkender werden, begonnen meer onafhankelijke reizigers Porto Heli te ontdekken. Hotels werden gebouwd in het gebied, meer bars, taverna's en winkels vonden hun weg bij de tourist.Tijdens de tachtiger jaren werd Porto Heli een zeer populaire vakantiebestemming.

Maar het heeft nog steeds veel van haar kleine vissersdorp charme.Dit is de reden waarom Porto Heli is ideaal voor zowel een rustige pauzes, gewoon ontspannen en genieten van de omgeving of actieve vakanties vol met fietsen, het verkennen en watersporten bij dag en proeven van de lokale brouwsels 's nachts. Er zijn verschillende theorieën over de moderne naam 'Porto Heli'. Een daarvan is dat Porto Heli zich vertaalt (ongeveer) als de 'De Baai van Eels'. Die stond aan de basis van de visserij-industrie hetgeen hier enkele jaren geleden nog het geval was. Een andere belangrijke industrie in het gebied is, het kweken van druiven en olijven. Argolida staat bekend om de kwaliteit van de wijndruiven en de uitzonderlijk lage zuurgraad van de olijven (dus olijfolie) geproduceerd in de regio.

Geschiedenis

De ruïnes van de oude stad van Halieis zijn aan de zuidkant van de baai, tegenover het hedendaagse dorp van Porto Heli. Sommige van de ruïnes (zowel op het land en in de zee) zijn nog zichtbaar. De stad Halieis werd ingesloten door een muur met minstens 5 poorten en groot genoeg was om onafhankelijke territoriale rechten en hun eigen munten sloegen hebben. De straten werden aangelegd in een goed georganiseerd netwerk, elk huis met een eigen binnenplaats en goed en er waren gemeenschappelijke baden (zichtbaar in het ondiepe water op een kalme dag). De bewoners waren vissers en boeren in de hoofd-en de redenen voor de afname / verlaten van de stad zijn nog niet bekend. Bevindingen zijn versierd aardewerk, munten, resten van dakpannen, terracotta beeldjes en metalen voorwerpen.

Het merendeel van de graafwerkzaamheden werd gedaan tijdens de jaren 1960 en 1970 voor de Amerikaanse School van Klassieke Studies in Athene door het ministerie van Klassieke Studies en de Universiteit Museum van de Universiteit van Pennsylvania en door het ministerie van Classics van Indiana University. Naarmate de belangstelling voor de omgeving groeide en de opgravingen tailed off, meer onafhankelijke reizigers begonnen te Porto Heli te ontdekken. Hotels werden gebouwd in het gebied, meer bars, taverna's en winkels en de boom was.

Tijdens de jaren 1980 Porto Heli werd een zeer populaire pakket vakantiebestemming die op zijn beurt, heeft geleid tot mensen die in liefde met de plaats (zoals ik deed) en het kopen van de zomer woningen in het gebied, maar het heeft nog steeds veel van haar kleine vissersdorp charme. Dit is de reden waarom Porto Heli is ideaal voor zowel een rustige pauzes, gewoon ontspannen en genieten van de omgeving of actieve vakanties vol met fietsen, het verkennen en watersporten bij dag en proeven van de lokale brouwsel 's nachts.

Er zijn verschillende theorieën over de moderne naam 'Porto Heli' Een daarvan is dat Porto Heli vertaalt zich (ongeveer) op 'De Baai van Eels', die stond aan de basis van de visserij-industrie hier enkele jaren geleden. De vissers hier verder te gaan over hun bedrijf en de landbouw is de andere belangrijkste industrie in het gebied. Argolida staat bekend om de kwaliteit van de wijn druiven en het uitzonderlijk lage zuurgraad van de olijven (dus olijfolie) geproduceerd in de regio. Vergeet niet om van beide hier deel te nemen tijdens uw verblijf.