De Huizen van Oranje en Nassau

Heraldiek Vorstenhuizen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Soevereine Monarchieën 

Johan Willem Friso van Nassau-Dietz

Stamvader Europese Vorstenhuizen

Vervolg-03

Het Geslacht Bourbon en Bourbon der twee Siciliën

Als het ongeboren kind een jongen was, werd het meteen Koning. Als het een meisje zou worden dan zou de eerste dochter van Maria Christina, Mercedes, oningin worden. Op 17 mei 1886 werd hun eerste zoontje geboren, die meteen Koning Alfons XIII werd. Zijn moeder trad tot zijn zestiende verjaardag in 1902 op als regentes. Maria Christina en Alfons XII hadden drie kinderen. Alfons XIII Leon Ferdinand Maria Jacobus Isidoor Pascal Anton (Spaans: Alfonso León Fernando María Jaime Isidro Pascual Antonio de Borbón y Habsburgo-Lorena) (* Madrid, 17 mei 1886 — † Rome, 28 februari 1941) was vanaf zijn geboorte tot 1931 de Koning van Spanje.

Zijn moeder ging hem voor als Koningin-regentes van Spanje. Zijn vader, Alfons XII, was Koning van Spanje van 1875 tot diens plotselinge dood 1885. Zijn grootmoeder was Koningin Isabella II. Alfons XIII is de grootvader van de huidige Koning Juan Carlos.Zijn moeder, Koningin Maria Christina, baarde hem zes maanden na de dood van zijn vader Koning Alfons XII. Kanonnen vuurden 21 saluutschoten af terwijl premier Práxedes Mateo Sagasta de nieuwe Koning op een zilveren blad aan het hof presenteerde. Vijf dagen later werd Alfons in een plechtige processie met de Orde van het Gulden Vlies om zijn hals naar de koninklijke kapel gebracht om gedoopt te worden met speciaal uit de Jordaan overgebracht water. Alfons had twee oudere zussen: infanta Maria Mercedes (1880-1904) huwde Prins Karel Maria van Bourbon-Sicilië, een achterkleinzoon van Koning Ferdinand II der Beide Siciliën.

En infanta Maria-Theresia (1882-1912) huwde Prins Lodewijk Ferdinand van Beieren, een kleinzoon van Koning Lodewijk I van Beieren. Alfons was een kleinzoon van Koningin Isabella II en Koning-gemaal Frans van Assisi van Bourbon. De Spaanse koninklijke familie verspreidde zich over Europa en Alfonso en Ena gingen uit elkaar. De ex-Koning hield zich daarna vooral bezig met reizen en het voortzetten van zijn leven als playboy. Hij stierf op 28 februari 1941 en werd in Rome begraven. In januari 1980 werd zijn stoffelijk overschot alsnog overgebracht naar de koninklijk grafkelders in het Escorialklooster bij Madrid. De dood van Alfonso was echter niet het definitieve einde van de Spaanse monarchie: in 1969 wees generaal Francisco Franco Alfonso's kleinzoon aan als nieuwe Koning. Deze Juan Carlos (zoon van Don Juan) regeert sinds 1975. Op 19 juni 2014 werd hij opgevolgd als Koning door zijn zoon en die nam de naam aan van Koning Filipe VI van Spanje, tezamen met zijn echtgenote Koningin Letizia. Zij hebben twee kinderen (meisjes).

Het Geslacht Winsor (Sachsen-Coburg-Gotha)

Willem Karel Hendrik Friso (* Leeuwarden, 1 september 1711 – + Den Haag in Paleis Huis ten Bosch, 22 oktober 1751), was Prins van Oranje en Graaf van Nassau-Dietz. Hij was de eerste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Provinciën. Benoemd als Prins Willem IV werd hij geboren in Leeuwarden als zoon van Johan Willem Friso van Nassau-Dietz en Maria Louise van Hessen-Kassel. Op 21 oktober 1733 ging hij voor het Gerecht van Leeuwarden in ondertrouw. Het huwelijk dat gepland was in november 1733 werd uitgesteld, omdat de bemoeienissen van zijn toekomstige schoonvader George II met de Republiek niet op prijs werden gesteld. Op 25 maart 1734 trouwde hij met Prinses Anna van Hannover in de Franse kapel van het Paleis an St. James. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren waarvan de laatste, Prins Willem V zijn opvolger werd.

Wilhelmina Carolina van Oranje-Nassau (* Leeuwarden, 28 februari 1743 – + Kirchheimbolanden, 5 maart 1787) was de dochter van stadhouder Willem IV en Prinses Anna van Hannover. Zij werd als derde kind in Leeuwarden geboren nadat de eerste twee kinderen reeds waren overleden. Op 5 maart 1760 trouwde Carolina met Prins Karel Christiaan van Nassau-Weilburg. Het echtpaar vestigde zich in Den Haag, en liet er een paleisje bouwen (thans de Koninklijke Schouwburg). Uit dit huwelijk werden 15 kinderen geboren. Henriëtte Alexandrine Frederieke Wilhelmina van Nassau-Weilburg (* Bayreuth, 30 oktober 1797 – + Wenen, 29 december 1829), Prinses van Nassau-Weilburg, was de dochter van Vorst Frederik Willem van Nassau-Weilburg en Gravin Isabelle van Sayn-Hachenburg. Henriëtte trouwde op 15 september 1815 met Aartshertog Karel van Oostenrijk-Teschen, een zoon van de Vorst van de Zuidelijke Nederlanden Keizer Leopold II.

Ze kregen zeven kinderen, van wie de oudste zoon, aartshertog Albrecht, één van de meest gevierde generaals van Europa werd. Alexander Paul Lodewijk Constantijn (* 9 september 1804 – + 4 juli 1885), Hertog van Württemberg, was de zoon van Hertog Lodewijk van Württemberg en Prinses Henriëtte van Nassau-Weilburg. Hij trouwde op 2 mei 1835 morganatisch met Gravin Claudine Rhédey van Kis-Rhéde (1812-1841). Alexander en Claudine kregen drie kinderen. Omdat het huwelijk morganatisch was, hadden hun kinderen geen rechten op de troon van het Koninkrijk Württemberg en droegen ze niet de titel van hun vader. Toen Claudine van Ferdinand I van Oostenrijk de titel “Gravin van Hohenstein” kreeg, namen ze die titel over. In 1871 kregen Claudine en Amalie de titel “Prinses van Teck”. Hij stierf op 4 juli 1885 op 80-jarige leeftijd. Frans Paul Karel Lodewijk Alexander van Teck (* Esseg, Kroatië, 28 augustus 1837 – + 21 januari 1900) was een Prins van Württemberg en officier in het Oostenrijkse leger. Hij was de vader van de Britse Koningin Mary van Teck. Hij was de zoon van Hertog Alexander van Württemberg en Gravin Claudine Rhédey van Kis-Rhéde (1812-1841). Het huwelijk van Alexander en Claudine was morganatisch, waardoor Frans geen recht had op de troon van het Koninkrijk Württemberg.

Zij zijn verre verwanten. Beiden zijn zij nakomelingen van Koningin Victoria (hun betovergrootmoeder).

Philip is een achterkleinzoon van de dochter van Koningin Victoria, Prinses Alice en Elizabeth is een achterkleindochter van Alices broer, Koning Eduard VII.

Sinds 20 december 2007 is zij de oudste Engelse regerende Monarch aller tijden. Zij passeerde toen de leeftijd waarop Koningin Victoria in 1901 overleed.

Elizabeth Alexandra Mary (Londen, 21 april 1926) is sinds 1952 Koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama's, Grenada, Papoea Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis.

Ze is de vierde monarch van de Windsor-dynastie. Elizabeth is sinds 20 november 1947 getrouwd met Philip Mountbatten, een voormalige Grieks-Deense Prins die in 1947 de Britse nationaliteit verkreeg.

Zij kregen de volgende kinderen:

  1. Charles Philip Arthur George Prins van Wales 14 november 1948, trouwde met Lady Diana Spencer, later de Prinses van Wales. Zij waren van 29 juli 1981 tot 28 augustus 1996 getrouwd, Diana overleed op 31 augustus 1997. Trad in het huwelijk met Camilla Parker Bowles, Hertogin van Cornwall, gehuwd op 9 april 2005.
  2. Anne Elizabeth Alice Louise Princess Royal 15 augustus 1950, trouwde met Captain Mark Phillips, gehuwd op 14 november 1973, gescheiden op 28 april 1992. Trad wederom in het huwelijk met Timothy Laurence, gehuwd op 12 december 1992.
  3. Andrew Albert Christian Edward Hertog van York 19 februari 1960 trouwde met Sarah Margaret Ferguson, Hertogin van York, gehuwd op 23 juli 1986, gescheiden op 30 mei 1996.
  4. Edward Anthony Richard Louis Graaf van Wessex 10 maart 1964, trad in het huwelijk met Sophie Helen Rhys-Jones op 19 juni 1999.

Johan Willem Friso, Prins van Oranje
Willem IV, Prins van Oranje
Carolina, Prinses van Oranje-Nassau
Henriëtte, Prinses van Nassau-Weilburg
Alexander, Hertog van Württemberg
Frans, Hertog van Teck
Maria, Prinses van Teck
George VI, Koning van het Verenigd Koninkrijk
Elizabeth II, Koningin van het Verenigd Koninkrijk


De Britse Koninklijke Familie


v.l.n.r. Kroonprins Charles, Prinses Anne, Prins Edward en Prins Andrew

Bij zijn geboorte kreeg hij de titel “Graaf Frans van Hohenstein”, omdat zijn moeder van Ferdinand I van Oostenrijk de titel “Gravin van Hohenstein” had gekregen. Net als zijn vader, Hertog Alexander, begon Frans een carrière in het Oostenrijkse leger; uiteindelijk had hij de rang van kapitein tijdens de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog. In 1863 kreeg hun zoon Frans de titel “Eerste Prins van Teck” en in 1866 ging hij met pensioen. Later werd hij nog gepromoveerd tot kolonel en vervolgens tot generaal-majoor. In 1871 werd hem de titel “Eerste Hertog van Teck” en in 1887 de titel “Prins van Württemberg” verleend. Prinses Mary was de oudste dochter van Prins Frans van Teck en Prinses Maria Adelheid van Cambridge.

Voluit heette zij Victoria Maria Augusta Louise Olga Pauline Claudine Agnes van Teck (Engels: Victoria Mary) (* Kensington Palace, Londen, 26 mei 1867 – + Marlborough House, Londen, 24 maart 1953) en werd de gemalin van de Britse Koning George V met wie ze in 1893 trouwde. Albert Frederick Arthur George (Sandringham Estate, 14 december 1895 – aldaar, 6 februari 1952) was van 11 december 1936 tot aan zijn dood in 1952 Koning van het Verenigd Koninkrijk en van de Britse Overzeese Gebieden. Hij was van 1936 tot 1947 de laatste Keizer van Indië en tot 1949 de laatste Koning van Ierland.

Als tweede zoon van Koning George V was hij aanvankelijk niet voorbestemd om zijn vader op te volgen als Koning en stond hij, vooral in zijn jeugd, in de schaduw van zijn oudere broer Eduard (die in de familie en bij zijn vrienden beter bekend was als David). Albert diende tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de marine en na die oorlog nam hij zijn publieke functies waar. Hij trouwde met Elizabeth Bowes-Lyon in 1923. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren: Elizabeth, die na zijn dood Koningin werd, en Margaret. Elizabeth Alexandra Mary (* Londen, 21 april 1926) is sinds 1952 Koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis.

Ze is de vierde monarch van de Windsor-dynastie. Elizabeth is sinds 20 november 1947 getrouwd met Philip Mountbatten, een voormalige Grieks-Deense Prins die in 1947 de Britse nationaliteit verkreeg. Zij zijn verre verwanten. Beiden zijn zij nakomelingen van Koningin Victoria (hun betovergrootmoeder). Philip is een achterkleinzoon van de dochter van Koningin Victoria, Prinses Alice, en Elizabeth is een achterkleindochter van Alices broer, Koning Eduard VII.In 2012 vierde ze haar diamanten (50-jarig) jubileum als Vorstin.

Het Geslacht Holstein-Gothorp-Bernadotte

Willem Karel Hendrik Friso (* Leeuwarden, 1 september 1711 – + Den Haag in Paleis Huis ten Bosch, 22 oktober 1751), was Prins van Oranje en Graaf van Nassau-Dietz. Hij was de eerste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Provinciën. Benoemd als Prins Willem IV werd hij geboren in Leeuwarden als zoon van Johan Willem Friso van Nassau-Dietz en Maria Louise van Hessen-Kassel. Op 21 oktober 1733 ging hij voor het Gerecht van Leeuwarden in ondertrouw. Het huwelijk dat gepland was in november 1733 werd uitgesteld, omdat de bemoeienissen van zijn toekomstige schoonvader George II met de Republiek niet op prijs werden gesteld.

Op 25 maart 1734 trouwde hij met Prinses Anna van Hannover in de Franse kapel van het Paleis van St. James. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren waarvan de laatste, Prins Willem V zijn opvolger werd. Wilhelmina Carolina van Oranje-Nassau (* Leeuwarden, 28 februari 1743 – + Kirchheimbolanden, 5 maart 1787) was de dochter van stadhouder Willem IV en Prinses Anna van Hannover. Zij werd als derde kind in Leeuwarden geboren nadat de eerste twee kinderen reeds waren overleden.

Op 5 maart 1760 trouwde Carolina met Prins Karel Christiaan van Nassau-Weilburg. Het echtpaar vestigde zich in Den Haag, en liet er een paleisje bouwen (thans de Koninklijke Schouwburg). Uit dit huwelijk werden 15 kinderen geboren. Het zesde kind, Frederik Willem (* Den Haag, 25 oktober 1768 - + Weilburg, 9 januari 1816) was van 1788 tot 1816 Vorst van Nassau-Weilburg. Frederik Willem was sinds 31 juli 1788 gehuwd met Burggravin Louise Isabelle Alexandrina Augusta van Sayn-Hachenburg-Kirchberg * (1772 - + 1827). Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren. Sophia Wilhelmina Marianne Henriëtta (* Slot Biebrich, Wiesbaden, 9 juli 1836 - + Stockholm, 30 december 1913) was de echtgenote van de Zweedse Koning Oscar II. Zij was van 1872 tot de dood van haar man in 1907 Koningin van Zweden en Noorwegen. Zij werd geboren als Sophia van Nassau-Weilburg en was de dochter van Hertog Willem van Nassau en Pauline Frederica van Württemberg, kleindochter van Frederik I van Württemberg. Op 6 juni 1857 trouwde ze te Wiesbaden met de Zweedse Erfprins Oscar Gustaaf Adolf (* Slot Drottningholm, 16 juni 1858 - + Stockholm, 29 oktober 1950) die van 8 december 1907 tot 29 oktober 1950 Koning van Zweden was.

Hij was de oudste zoon van Koning Oscar II en diens vrouw Koningin Sophia van Nassau-Weilburg. Sophia van Nassau-Weilburg was een halfzuster van de latere groothertog Adolf van Luxemburg. Gustaaf werd geboren op 16 juni 1858 in het Slot Drottningholm en werd toen meteen verheven tot Hertog van Värmland. Gustaaf had alleen jongere broers: Prins Oscar (* 1859 - + 1953) huwde zonder toestemming van de Koning met Ebba van Fulkila Munck, Prins Karel (* 1861 - + 1951) huwde Prinses Ingeborg van Denemarken, een dochter van Koning Frederik VIII en Prins Eugenius (1865-1947) bleef ongehuwd, maar was wel een beroemd schilder. In december 1907 stierf zijn vader Oscar II en zo werd Gustaaf Koning van Zweden als Gustaaf V. Gustaaf werd geen Koning van Noorwegen want dat was in 1905 onafhankelijk geworden. In Noorwegen zat toen een neef van Gustaaf op de troon, Koning Haakon VII. Gustaaf huwde op 20 september 1881 in Karlsruhe met Prinses Victoria van Baden. Victoria was een kleindochter van Prinses Sofie van Holstein-Gottorp, een dochter van oud-Koning Gustaaf IV Adolf van Zweden en diens vrouw Koningin Frederika van Baden.

Door deze verbintenis werden het huis Bernadotte en het huis Holstein-Gottorf met elkaar verenigd. Het Huis Holstein-Gottorf regeerde over Zweden van 1751 tot 1818. Uit het huwelijk van Gustaaf en Victoria werden drie zonen geboren. Oscar Frederik Willem Olaf Gustaaf Adolf (* Stockholm, 11 november 1882 - + Helsingborg, 15 september 1973) was van 1950 tot 1973 als Gustaaf VI Adolf Koning van Zweden. Hij was de oudste zoon van Koning Gustaaf V en Koningin Victoria van Baden. Hij werd geboren in Stockholm op 11 november 1882, hij werd toen Hertog van Skåne. Toen hij werd geboren was Koning Oscar II van Zweden aan de macht. Gustaaf Adolf had twee jongere broers: Prins Willem (1884-1965) die huwde met Maria Paulowna van Rusland en Prins Erik die stierf op vrij jonge leeftijd (1889-1918). Toen zijn vader op 29 oktober 1950 stierf, werd hij Koning van Zweden als Gustaaf VI Adolf. Zijn persoonlijke motto was Plikten framför allt (Nederlands: Plicht voor alles). Zijn overgrootmoeder Sofie van Holstein-Gottorp was een dochter van de afgezette Koning Gustaaf IV Adolf van Zweden
waardoor Gustaaf VI Adolf afstamt van het afgezette Zweedse Koningshuis Holstein-Gottorp.

Gustaaf VI Adolf huwde een eerste maal op 15 juni 1905 met Prinses Margaretha van Connaught, een dochter van Prins Arthur van het Verenigd Koninkrijk en Prinses Louise Margaretha van Pruisen. Prins Arthur was een zoon van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk en Prins-gemaal Albert. Louise Margaretha op haar beurt was een dochter van Prins Frederik Karel van Pruisen en Prinses Maria Anna van Anhalt-Dessau. Uit dit huwelijk werden vier zonen geboren en één dochter. Prinses Margaretha, zwanger van haar zesde kind, stierf erg onverwacht op 1 mei 1920 in Stockholms slot. Een tweede huwelijk ging Gustaaf Adolf aan met Prinses Louise Mountbatten. Het vond plaats op 3 november 1923 in het St. James's Palace te Londen. Louise was een dochter van Lodewijk Alexander van Battenberg en van Prinses Victoria Maria van Hessen-Darmstadt. Victoria Maria was een dochter van Prinses Alice van het Verenigd Koninkrijk, een dochter van Koningin Victoria en prins-gemaal Albert. Louise Mountbatten was een tante van de huidige Prins-gemaal van Engeland, Prins Philip Mountbatten.

Het was Louise die Koningin van Zweden werd. Gustaaf Adolf Oscar Frederik Arthur Edmund (* Stockholm, 22 april 1906 – + Kastrup, 26 januari 1947), Hertog van Västerbotten, was Erfprins van Zweden. Hij was de oudste zoon van Gustaaf VI Adolf en diens eerste vrouw Margaretha van Connaught. Op 19 oktober 1932 trouwde hij met Prinses Sybilla van Saksen-Coburg en Gotha, dochter van Karel Eduard van Saksen-Coburg en Gotha. Het paar kreeg 5 kinderen. De Prins overleed bij een vliegtuigongeluk (KLM-vlucht PH-TCR), nabij de Deense luchthaven Kastrup toen zijn enige zoon en toekomstig Kroonprins nog geen jaar oud was. Het fatale ongeluk gebeurde met een KLM-toestel dat onderweg was van Amsterdam naar Stockholm. Alle 22 inzittenden van het toestel, onder wie de Amerikaanse operazangeres en actrice Grace Moore, kwamen om. Dankzij het feit dat Gustaaf Adolfs vader, de Koning, 90 jaar oud werd, was zijn kleinzoon al 27 jaar oud toen hij tot Koning van Zweden werd gekroond. Gustaaf Adolf zelf was nooit Kroonprins aangezien hij reeds was overleden toen zijn vader in 1950 Koning werd. Carl Gustaf (Karel Gustaaf) Folke Hubertus (Solna, 30 april 1946) is sinds 15 september 1973 Koning van Zweden.


De Koninklijke Familie van Zweden.

Johan Willem Friso, Prins van Oranje
Willem IV, Prins van Oranje
Carolina, Prinses van Oranje-Nassau
Frederik Willem, Vorst van Nassau-Weilburg
Willem, Hertog van Nassau
Sophia, Prinses van Nassau-Weilburg
Gustaaf V, Koning van Zweden
Gustaaf VI Adolf, Koning van Zweden
Gustaaf Adolf, Prins van Zweden
Karel XVI Gustaaf, Koning van Zweden

Carl Gustaf (Karel Gustaaf) Folke Hubertus (Solna, 30 april 1946) is sinds 15 september 1973 Koning van Zweden. Karel Gustaaf is het vijfde kind en de enige zoon van Prins Gustaaf Adolf en zijn vrouw Sibylla van Saksen-Coburg en Gotha, een dochter van Hertog Karel Eduard van Saksen-Coburg en Gotha. Hij heeft vier zussen: Margaretha (1934), Birgitta (1937), Désirée (1938) en Christina (1943). Karel Gustaaf is een volle neef van de Deense Koningin Margaretha II. De Nederlandse Koningin Juliana, eveneens geboren op 30 april, was zijn peetmoeder. Juliana en Karel Gustaaf waren bovendien verwant: Juliana's oma, Koningin Emma, was een zuster van Karel Gustaafs overgrootmoeder: Helena van Waldeck-Pyrmont.


v.l.n.r. Kroonprinses Victoria, Koning Carl-Gustaaf, Prins Carl-Philip, Koningin Silvia en Prinses Madeleine

Toen zijn vader in 1947 stierf aan de gevolgen van een vliegtuigongeluk, kwam Karel Gustaaf op de tweede plaats in de lijn van de troonopvolging te staan. In 1950 werd hij de officiële Kroonprins. In een speech in 2005 vertelde de Koning emotioneel over het feit dat hij opgroeide zonder vader. Aan het hof zweeg men over de dood van Gustaaf Adolf, wat heel moeilijk was voor zijn vijf kinderen. Pas toen de Koning zeven jaar oud was vertelde men hem hoe zijn vader omgekomen was. De Koning huwde op 19-06-1976 met Silvia Sommerlath, een half Duitse en half Braziliaanse dochter van een zakenman. Ze hadden elkaar in 1972 ontmoet op de Olympische Spelen in München.

Karel Gustaaf en Silvia kregen drie kinderen:

Victoria, Kroonprinses van Zweden, Hertogin van Västergötland (1977- )
Carl Philip, Hertog van Värmland (1979-)
Madeleine, Hertogin van Hälsingland en Gästrikland (1982-)

Er werd veel gesproken over het privéleven van Victoria, vooral wat relaties betreft. Haar eerste serieuze relatie was met Daniel Collert. Ze bewogen zich in dezelfde sociale kringen, bezochten dezelfde scholen en waren goede vrienden. Toen Victoria in 1998 naar de Verenigde Staten verhuisde voor haar studies en om te herstellen van haar eetstoornis ging Daniel met haar mee en vestigde zich in New York. In september 2000 werd de relatie van Victoria en Daniel door Victoria in een interview tijdens Expo 2000 bevestigd. Later werd de relatie ook door Elisabeth Tarras-Wahlberg, het toenmalige hoofd van de Pers- en Informatieafdeling van het Koninklijk Hof, bevestigd. Victoria en Daniel Collert gingen in 2001 uit elkaar.

Sinds 2002 is ze gezien met Daniel Westling, haar personal trainer en een sportschooleigenaar. Ze liet weten dat ze alleen goede vrienden waren en dat ze er verder niets over kwijt wilde. Er is veel geroddeld over haar vermoedelijke relatie met Daniel, tot aan zogenaamde verlovingen toe. Ook was er kritiek op het feit dat Daniel niet tot haar klasse behoort. In april 2005, toen ze geïnterviewd werd door een Japanse krant, vertelde Victoria: Ik denk dat de moderne manier om te trouwen is wanneer je van elkaar houdt, ook voor de Zweden. Dan maakt het niet uit waar iemand vandaan komt. De kroonprinses noemde geen naam, maar ze zei dat er iemand in haar leven is. Op 24 februari 2009 werden voorafgaand aan een overleg tussen de Koning en de premier de geruchten over een naderende verloving en huwelijk van Victoria en Daniel Westling steeds intenser.

De verloving werd bevestigd door het Zweedse hof in de vorm van een boodschap op YouTube. Het huwelijk van prinses Victoria en Daniel vond op 19 juni 2010 in de Storkyrkan in Stockholm plaats. Daniel draagt vanaf dat moment de titels Prins van Zweden en de dynastieke titel Hertog van Västergötland, met het predicaat Koninklijke Hoogheid. De datum van het huwelijk werd vastgesteld op dezelfde dag als het huwelijk tussen de ouders van Victoria, Koning Karel XVI Gustaaf van Zweden en Silvia Sommerlath, dat plaatsvond op 19 juni 1976 en het huwelijk van Koning Karel XV van Zweden en Louise der Nederlanden, op 19 juni 1850. Het gekozen jaar is 200 jaar nadat Karel XIV Johan van Zweden tot Zweedse troonopvolger werd gekozen. Inmiddels heeft het echtpaar een dochter, Estelle die op 23 februari 2012 werd geboren. Kroonprinses Victoria is de peettante van Erfprins Constantijn Alexios van Griekenland, Kroonprinses Catharina-Amalia der Nederlanden, Erfprinses Ingrid Alexandra van Noorwegen, Erfprins Christian van Denemarken, Prinses Eléonore van België en haar nichtje Prinses Leonore van Zweden.