De Huizen van Oranje en Nassau

Vorstelijk Verzamelen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Koninklijke Verzamelingen 

Oorkonden, Albums en Giften

CHOIX DES MONUMENS, ÉDIFICES ET MAISONS LES PLUS REMARQUABLES DU ROYAUME DES PAYS-BAS

Een groot boek met ingekleurde litho's van gebouwen in de noordelijke en zuidelijke delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Op deze afbeeldingen zijn de voorzijde van Paleis Noordeinde en een plattegrond van het paleis te zien. De platen zijn met de hand ingekleurd. Het boek is opgedragen aan Koning Willem I, en gebonden in een fraai versierde band door R.P. Schavye uit Brussel.

Illustrator, Schrijver Goetghebuer, P.J. (1788-1866), 1827, Stéven, Gand

In rode leren band met decoratie in goud- en blindstempeling op voor- en achterplat, meerkleurige decoratie op de rug, goud op snee, boekbinder R.P. Schavye uit Brussel

Aan Koning Willem I van de schrijver: 'A Sa Majesté Guillaume I, Roi des Pays-Bas, Prince d'Orange-Nassau, Garnd-Duc de Luxembourg.
Je suis avec le plus profond respect, Sire, De Votre Majesté, Le très-humble, très-obéissant et fidèle sujet, P.J. Goetghebuer.' (gedrukt)

Gebouwen der Nederlanden
Boek met Litho's Koning Willem I.

GEDENKBOEK DE ELECTRICITEITSVOORZIENING VAN NEDERLAND

Linksonder: In de decoratie voorop dit boek zijn elektriciteitsmasten, generatoren en stralingsgolven verwerkt. Op die manier wordt de inhoud van het boek meteen duidelijk gemaakt. Het band is in art deco-stijl ontworpen door Ella Riemersma. Dit is een exemplaar van de luxe uitgave, in leer gebonden.

Uitgave: 1926.

Van Kampen, Amsterdam. Leren band met titel en figuratieve decoratie in goud en zwart op voorplat gestempeld, vignet van de V.D.E.N. in zwart op achterplat gestempeld, bandontwerp en vignetten: Ella Riemersma.

Gedenkboek ElectriciteitHerinneringsboek Kroning Tsaar Alexander IIVruegde en Dankbaarheyd

DESCRIPTION DU SACRE ET DU COURONNEMENT DE LEURS MAJESTÉS IMPÉRIALES L'EMPEREUR ALEXANDRE II ET L'IMPÉRATRICE MARIE ALEXANDROVNA

Middenboven: Een boek op groot formaat ter herinnering aan de kroning van tsaar Alexander II van Rusland in Moskou in 1856, met 22 kleurenlitho's en 30 houtgravures van diverse kunstenaars. Uitgave: 1856, [s.n.], [S.l.] In leren band met goudstempeling in reliëf, metalen sloten, goud op snee, met 22 kleurenlitho's van diverse lithografen en 30 houtgravure.

VREUGDE, LOF EN DANKBAARHEYD, GECELEBREERD BY DE HOOGDUITSCHE JOODEN

Rechtsboven: In 1768 brachten Prins Willem V en zijn echtgenote Prinses Wilhelmina een vijfdaags bezoek aan Amsterdam. Op 3 juni bezochten zij de Grote Synagoge. Daar kregen zij deze liturgie in het Hebreeuws en het Nederlands, geheel op zijde gedrukt. De eveneens zijden band is beschilderd met de wapens van de Prins en Prinses (Oranje-Nassau en Pruisen), omgeven door allegorische voorstellingen en een afbeelding van het Stadhuis van Amsterdam (nu Koninklijk Paleis).

[1768], Proops, Amsterdam

Geheel gedrukt op zijde, in witte zijden band, het voorplat beschilderd met het alliantiewapen van Prins Willem V en Prinses Wilhelmina van Pruisen, omgeven door allegorische voorstellingen waarin een afbeelding van het stadhuis van Amsterdam (nu Koninklijk Paleis), het achterplat beschilderd met allegorische voorstellingen.

HANDEL IN FOTOARTIKELEN VOORHEEN GUY DE CORAL en CO., CIRCA 1902

Eind 19de eeuw werd de fotografie toegankelijk als hobby voor een groter publiek. J.J.M. Guy de Coral zag wel toekomst in een handel in fotoartikelen. In 1894 opende hij zijn zaak aan het Rokin in Amsterdam. Daar kwamen vestigingen in Arnhem, Den Haag, Groningen en Surabaya bij. Met een breed assortiment én gratis cursussen bij aanschaf van een camera wist hij klanten aan zijn bedrijf te binden en de amateurfotografie te bevorderen. Onder zijn klanten telde hij Indische Prinsen, Koningin Wilhelmina en Koningin Emma. In het Huldeblijk van Handel en Nijverheid, een geschenk aan Prins Hendrik in 1904, werd dit blad met ingekleurde foto's opgenomen.

Fotograaf Guy de Coral en Co, 1901 / 1903.

Blad met zeven afbeeldingen van vestigingen van Guy de Coral in Amsterdam en Arnhem, exterieurs en interieurs, een vrouw werkend aan de ontwikkeling van een negatief en een man aan de bewerking van een negatief.

Gezangboek Prins WillemOorkonde Predicaat Hofleverancier

LES CANTIQVES SAINTS, MIS EN VERS FRANÇOIS : PARTIE SUS CHANTS NOUUEAUX et PARTIE SUS CEUX D'AUCUNS PSALMES

Linksboven: Dit gezangboekje was van Prins Willem van Oranje of van zijn derde echtgenote Charlotte de Bourbon. Het is vervaardigd door de bekende boekdrukker Christoffel Plantijn in Antwerpen. Er zijn twee identiek uitgevoerde exemplaren van dit boekje gemaakt, één voor ieder van beide echtgenoten. Op de leren band is het wapen van de Prins gestempeld in goud. Om het wapen hangt de keten van de Orde van het Gulden Vlies. Het boek is niet altijd in Oranjebezit gebleven, maar in 1909 werd het aan Koningin Wilhelmina geschonken ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Juliana. Het andere exemplaar is in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Schrijver Navières, Charles de (1544-1616), Uitgave 1579, Plantin, Anvers.

In speciale bruine leren band voor Prins Willem I of Charlotte de Bourbon met prinselijk wapen in goudstempeling op voor- en achterplat

Aan Prins Willem I en Prinses Charlotte de Bourbon van de schrijver: '

A treshaut et tresillustre Prince Guillavme par la grace de Dieu Prince d'Orange, et a treshaute et tresnoble dame Charlotte de Bourbon, Princesse d'Orange, et, Ch. de Navieres Sed. gentilh. et seruiteur treshumb. de leurs Exces' (gedrukt).

OORKONDE VAN VERLENING VAN HET PREDICAAT 'HOFLEVERANCIER', 1851

Rechtsboven: Het predicaat 'Hofleverancier' werd op 31 maart 1851 toegekend aan de Haagse kunsthandel van Vincent van Gogh, oom van de schilder Vincent van Gogh. Dit is een van de oudste bewaard gebleven oorkonden in het archief van de hofcommissie. Kunsthandel Van Gogh leverde schilderijen en prenten zowel aan Koning Willem II als aan Koning Willem III. Vermoedelijk daarom kreeg de kunsthandel het predicaat. In 1868 fuseert Van Gogh met kunsthandel Goupil et Cie in Parijs. Een van de Koninklijke rechten is het verlenen van onderscheidingen. Één daarvan is het verlenen van de predicaten hofleverancier of Koninklijk. De titel hofleverancier wordt voornamelijk verleend aan de detailhandel. Het predicaat Koninklijk wordt meestal verleend aan grote industriële bedrijven en verenigingen. Voor alle aanvragen geldt sinds de 20e eeuw dat zij minimaal 100 jaar moeten bestaan en dat zij ook iets bijzonders moeten leveren of presteren. Wanneer een bedrijf sluit of een vereniging ophoudt te bestaan is men verplicht om de oorkonde terug te sturen.

Uitgave: 1851. Materiaal papier, inkt, drukinkt, hoogte 43,8 cm en breedte 29 cm.

Roerend afscheid Prinses Sophie
Roerend afscheid Prinses Sophie.

EEN ROEREND AFSCHEID IN ROTTERDAM, 15 OKTOBER 1842

Sophie, Prinses der Nederlanden (1824 - 1897) Karel Alexander, Groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach (1818 - 1901)

Op 8 oktober 1842 trouwde Prinses Sophie, dochter van Koning Willem II en Koningin Anna Paulowna, in Den Haag met Karel Alexander, Groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach. Een week later reisde ze met haar echtgenoot naar haar nieuwe woonplaats. Het bruidspaar werd in Rotterdam uitgeleide gedaan door de broers van Sophie. Vandaar vertrok de stoomboot richting Weimar in Duitsland. W.H. Schmidt legde vast hoe de Prinses voor de afvaart nog een afscheidsbriefje aan haar ouders schrijft.

Schilder Schmidt, Willem Hendrik (1809-1849), 1842. Techniek aquarel, Materiaal papier, waterverf. Hoogte 41,5 cm en breedte 54,5 cm.

Miniatuur Prins MauritsMiniatuur Prins Willem V
Portretminiaturen van Prins Maurits en Prins Willem.

PORTRETMINIATUUR VAN PRINS MAURITS

Maurits, Prins der Nederlanden (1843-09-15 - 1850-06-04)

Prins Maurits was de tweede zoon van Koningin Sophie en Koning Willem III. Hij overleed op zesjarige leeftijd aan een hersenvliesontsteking. Uit verschillende brieven aan Lady Malet blijkt hoe groot het verdriet van Sophie was: 'Mijn kind is dood – zelf heb ik zijn oogjes dichtgedrukt – al wat me op deze aarde nog restte aan hoop en vreugde is voor altijd weg'(8 juni 1850). Aan de achterzijde van het miniatuur is het haar van Maurits als vlechtwerk in dit memorie-sieraad verwerkt. Sophie liet van al haar drie zonen een dergelijke armband met miniatuur en haarwerk maken.

Maar omdat deze armband in het jaar van het overlijden van Maurits is ontstaan zou het voor Sophie in het bijzonder een manier kunnen zijn geweest om haar geliefde zoon toch dichtbij te dragen. Portretminiatuur met een borststuk van Prins Maurits (1843-1850) als kind. Het portret is en face naar links weergegeven. De prins heeft blond haar en draagt een blauw hemd. Hij is voor een bruine achtergrond geplaatst. Het portret is gezet in een gouden armband met deksel in Neo-Lodewijk XI-stijl met op de achterzijde een vlechtwerk van het haar van Prins Maurits.

Rol onbekend naar Nederlandse school schilder onbekend. Circa 1850

PORTRETMINIATUUR VAN PRINS WILLEM

Willem, Prins van Oranje (1840-09-04 - 1879-06-11)

Prins Willem werd geboren als eerste zoon van Koningin Sophie en Koning Willem III en was daardoor de troonopvolger. Zijn miniatuur is vervaardigd door de Belgische miniatuurschilder Edouard De Latour. Hij had het vak geleerd van zijn vader Alexandre en verschillende keren werd zijn werk geëxposeerd in de Brusselse salon. De Latour wordt gezien als één van de belangrijkste Belgische miniatuurschilders van de 19e eeuw. Hij werd geprezen om zijn verfijnde schilderstijl en levendige weergave van de geportretteerde. Op de achterkant van het miniatuur is een vlechtwerk met Willems haar vervaardigd, zo kon Sophie haar zoon altijd bij haar dragen.

Ook van haar andere twee zonen liet zij een dergelijke armband maken. Portretminiatuur met een borststuk van Willem, Prins van Oranje als kind. De Prins is en face iets naar links weergegeven. Hij heeft blond haar en draagt een witte japon. Deze is afgezet met gouddraad en aan de voorkant twee gouden knopen. De prins is weergegeven tegen een achtergrond van wolken en blauwe lucht. Het portret is gezet in een gouden armband met deksel in Neo-Lodewijk XI-stijl. Op de achterzijde van het miniatuur is een haarwerk met het haar van Prins Willem vervaardigd.

Schilder Edouard, De Latour (1816-1863), gedateerd 1842. Techniek waterverf op ivoor. Materiaal waterverf, ivoor.

In de loop van tientallen ja zelfs honderden jaren hebben de Huizen van Oranje en Nassau, talloze Oorkonden, Albums, Geschenken en Giften gekregen uit alle lagen van de bevolking, Vaak ook van bezoekende Staatshoofden of waar men op bezoek was. De verzamelingen die zijn aangelegd zijn indrukwekkend te noemen. Er is - uit nood geboren - een compleet gebouw, in de loop van de jaren aangepast aan de wensen van dat moment neer gezet en dat heeft de welluidende naam Koninklijk Huis Archief gekregen. Daar zijn alle cadeaux etc. die betrekking hebben op de eerder genoemde Huizen van Oranje en Nassau, onder gebracht. Door de diverse Vorsten en Koninginnen werden daarvoor Stichtingen in het leven geroepen, teneinde zorg te dragen dat alle materialen, boeken, foto's, beeldhouwwerken, portretten, diamanten, en andere juwelen ook daarwerkelijk daar ook bleven.