De Huizen van Oranje en Nassau

Vorstelijk Verzamelen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Koninklijke Verzamelingen 

Foto's en Aquarellen

Franz Ziegler vestigde zich in 1927 in Den Haag, waar hij in korte tijd naam maakte als portretfotograaf. Ook leden van het Koninklijk Huis lieten zich door hem portretteren. Hij experimenteerde met compositie en belichting, met bijzondere procedés en kleurenfotografie en was bedreven in retouche en fotomontage. Twaalf jaar was Ziegler actief als hoffotograaf. Of hij nu de bejaarde Koningin Emma fotografeerde of Prinses Beatrix als peuter, een staatsieportret van Koningin Wilhelmina opnam of de keuken van Paleis Soestdijk, zijn foto's waren vaak opvallend fris en modern.

emmawilhelminajuliana
Koningin Emma, daarna Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana.

Koningin Emma, 1929 De liefste oude dame van Europa werd Koningin Emma wel genoemd. Dit sfeervolle portret, afgedrukt op fluwelig Gevaluxpapier,heeft ongetwijfeld bijgedragen aan die beeldvorming. Een ander portret uit deze serie werd voor een bankbiljet gebruikt.

Koningin Wilhelmina, najaar 1934 Na het overlijden van Prins Hendrik droeg Koningin Wilhelmina lange tijd witte rouwkleding. Zo poseerde ze voor Franz Ziegler op de trap in de vestibule van Paleis Het Loo in het najaar van 1934, wat een indrukwekkend portret opleverde. Maar zoals destijds niet ongebruikelijk was, werd ook hier geretoucheerd: Ziegler maakte de Koningin wat slanker dan ze was.

Portret Prinses Juliana, 1937 In augustus 1937 maakte Ziegler een reeks staatsieportretten van Prinses Juliana en Prins Bernhard, gezamenlijk en afzonderlijk, in Paleis Soestdijk. Nog voor het officiële poseren begon, maakte Ziegler dit spontane portret terwijl de Prinses de trap afliep.

Koningin JulianaKoningin Wilhelnina en JulianaKoningin Juliana
De Koninginnen Juliana, Emma en Wilhelmina en weer Juliana.

Prinses Juliana, 1933 Dit is een onbekend portret van Prinses Juliana uit 1933. Ziegler geeft de 24-jarige Prinses weer als een moderne jonge vrouw. Met sterke belichting van links en de afwisseling in de houding (naar links gewend, maar het hoofd naar rechts) wilde Ziegler het portret diepte en levendigheid geven.

Koninginn Emma en Koningin Wilhelmina, 1929 Ziegler plaatste een profiel van Koningin Wilhelmina door H. Deutmann uit 1912 voor zijn portret van Koningin Emma uit 1928. Het betreft hier een gomdruk, een edel fotografisch procédé met steenrood pigment. Daarmee suggereerde Ziegler een tekening in rood krijt.

Prinses Juliana, 1934 In 1934 maakte Ziegler dit persoonlijke portret van Prinses Juliana. Deze afdruk op Gevaluxpapier werkte hij bij met pastelkrijt. Het was blijkbaar een favoriet portret, want in 1936 had Prins Bernhard deze foto van zijn verloofde op zijn bureau staan.

Bernhard in militair uniformhet bruidspaarBernhard in burger
Bernhard in kapiteinsuniform, het bruidspaar en Bernhard in burger.

P1937. Prins Bernhard in militair uniform, 1937 Prins Bernhard hield van mooie militaire uniformen. In 1937 poseerde hij voor Franz Ziegler in verschillende marine- en landmachtuniformen. Hier staat hij in de stuczaal van Paleis Soestdijk als cavalerieofficier in ceremonieel tenue. Dergelijke foto's kregen onder meer een plaats in kazernes en de Koninklijke Militaire Academie.

Prinses Juliana en Prins Bernhard, december 1936 Een gelukkig lachende Juliana en Bernhard, kort voor hun huwelijk door Ziegler gefotografeerd in Paleis Noordeinde

Prins Bernhard, 1937 Een beetje ijdel, een beetje dandy, deze Prins Bernhard, die kennelijk plezier had in het poseren. Gekleed in een geruit kostuum, de ene hand in de zak, in de ander een sigaret, zet Ziegler hem neer als een moderne, informele jonge man.

Juliana
Koningin Juliana in Bruidsjurk.

Prinses Juliana, december 1936 Dit vrijwel onbekende, gevoelige portret toont Prinses Juliana in de bruidsdagen, de periode tussen ondertrouw en huwelijk. De struisveren kraag werkte Ziegler subtiel bij met penseel en inkt.

trouwen
Het ondertekenen van de Trouwakte.

Burgerlijk huwelijk, 7 januari 1937 Een mooi sfeerbeeld in het oude Haagse stadhuis aan de Groenmarkt, terwijl Prinses Juliana de huwelijksakte tekent en de bruidegom, rechtsvoor staande, toekijkt.

trouwfoto met allen
Huwelijksfoto met allen.

Groepsportret, 7 januari 1937 Na alle officiële gebeurtenissen poseerde het bruidspaar met bruidsmeisjes, bruidsjonkers en de bruidskinderen op het bordes aan de achterzijde van Paleis Noordeinde. Geen onverdeeld genoegen op 7 januari 1937: het bruidsmeisje rechts vooraan heeft het zichtbaar koud. Kleurenfotografie stond toen nog in de kinderschoenen, maar Franz Ziegler experimenteerde ermee.
Dit is een zogenaamde Jos-Pé driekleurendruk.

Familie
Familiefoto.

De Koninklijke Familie, 1929 Dit groepsportret is samengesteld uit diverse opnamen, een fotomontage dus. Ook paste Ziegler retouche toe. Achterop deze foto verantwoordde de fotograaf zijn ingrepen: Koningin-moeder Emma en Koningin Wilhelmina zijn verplaatst, er is een andere foto van Emma ingedrukt, het parelsnoer van Wilhelmina is verlegd en Prins Hendrik kreeg een rechterhand uit een andere foto. Achter Prins Hendrik staat zijn dochter Prinses Juliana.

werkamer hendrik
Werkkamer Prins Hendrik.

Prins Hendrik, ca 1930 Franz Ziegler had een goede band met Prins Hendrik. Een van de maatschappelijke functies van de Prins was het voorzitterschap van het Nederlandse Rode Kruis. Dit portret toont de Prins aan zijn bureau in het hoofdkantoor van die instelling. Toen Hendrik in 1934 overleed, werd Ziegler uitgenodigd de begrafenis bij te wonen