De Huizen van Oranje en Nassau

Vorstelijk Verzamelen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Koninklijke Verzamelingen 

Koninklijke Cadeau's en Foto's

De tientallen nazaten van de Nassau's, de Oranje's en de Oranje-Nassau's hebben zich veelvuldig laten vastleggen op linnen en papier door zeer beroemde en uiterst gekwalificeerde meesters der schilderkunst en fotografie. Ijdelheid misssshien, wie zal het zeggen. Een ding moge zeker zijn in de Archieven van maar ook daarbuiten zijn honderden portretten van deze 'ijdeltuiten' te vinden. Ook hedentendage is die neiging nog zeker aanwezig, al is het maar dat in elk openbaar gebouw een zogeheten Staatsieportret van de regerend Vorst hangt.

Japans Zwaard
Japans Zwaard, Cadeau aan Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina schonk de Japanse KeizerMeiji dit prachte zwaard gemaakt van koolstof aan het echtpaar. Het wapen kon gezien worden als de ziel van de Samourai.Het zwaard groeide uit tot een statussymbool. Krijgslieden van hoge rang gebruikten een zwaard zoals dit exemplaar in de 'ito-maki no tache' montering als onderdeel van het groot tenue. De kling is gesmeed door Ishido Korekazu VII, een smid van uitzonderlijk superieure klasse. Hij vervaardigde halverwege de 19e eeuw verscvhillende zwaarden die konden dienen als geschenk voor bevriende staatshoofden.

Japans ZwaardJapans Zwaard heft
Japans Zwaard: Handgreep en pareerstang.

Japans Zwaard; Nashiji Hanamarumon makie iro makie no tachi. Bestaande uit: een gevest, een greep, een pareerstang en een schede. Het gevest bestaat uit een half opengewertke knog versied met bloemen en goudlak. De greep is versierd met gevlochten textiel(tsuka) en zes gouden plaatjes voorzien van bloemen. De parrestang(stootplaat) is opengewerkt en heeft een rozetvorm. De schede is net voorbij de pareerstang voorzien van geknoopt textiel. Het onderste deel van de schede is van rode lak voorzien met gouden bloemen.

Guriev Servies van Koningin Anna Paulowna

Guriev servies 1Guriev Servies 2Guriev Servies 8
v.l.n.r. Guriev Servies, nummer1, 2 en 8.

Guriev Servies 5Guriev Servies 6
v.l.n.r. Guriev Servies nummer 4 en 6.

Guriev Servies 8Guriev Servies 3
v.l.n.r. Guriev Servies, deel 7, 8 ,en 3.

Gurieve Servies 10Guriev Servies 11
v.l.n.r. Guriev Servies, nummer 10 en 11.

Bovenstaande borden zijn een deel van het beroemde Guriev Servies, afkomstig uit de erfenis van Koningin Anna Paulowna. De serie van vijf borden bestaat uit afbeelden van de stad St. Petersburg (nos: 4,6,7,8, 10 en 11). Keizerin-Gemalin Maria Fjordorova van Rusland had voor al haar dochters indentieve Gouden en Zioveren seviezen laten vervaardigen. De naam 'Guriev Servies' komt van de Russiche Minister, die tevens de directeur was van de Porseleinfabriek die het heeft aangemaakt. Het eerste deel ervan werd in 1816 naar Nederland verscheept. Vier jaar later besloot Anna Paulowna een aantal borden bij te bestellen. Waar de eerste partij met allegorische voorstellingen werd gedcoreerd - waar deze borden duidelijk toebehoren - was de tweede sessie versierd met afbeeldeningen van de stad St. Petersburg.

VAKANTIE IN ZWTSERLAND 1896.

Vakantie Zwitserland 1896
v.l.n.r: Gezelschap in wandelkostuum met wandelstok, met hond, tussen bomen aan een pad, tijdens een vakantie te Faulenseebad in Zwitserland.

Pieter Zegers Veeckens, adjudant (1843-1902), I.T. (Irma) Barones van Hardenbroek, dochter van Grootmeesteres en Opperkamerheer ((1871-1958) Jhr. P.J. Vegelin van Claerbergen, Referendaris Kabinet der Koningin (1845-1918), Koningin-regentes Emma (zittend) W.P. graaf van Bylandt, Kamerheer (1853-1924).Koningin Wilhelmina (zittend), jkvr. F.L.H. (Henriette) van de Poll, Hofdame van Koningin Emma, Surintendante van Koningin Wilhelmina (1853-1946), C.H. F. Graaf Dumonceau, Chef Militaire Huis (1827-1918), jkvr. A.J. (Annie) Juckema van Burmania Barones Rengers, Hofdame (1868-1944).

Met hoed en wandelstok was dit gezelschap gereed voor een bergwandeling. Koningin Wilhelmina was vijftien jaar oud op deze foto., toen zij in het voorjaar van 1896 met haar moeder, leden van de hofhouding en anderen een vakantie doorbracht in het Zwitserse Faulenseebad, gelegen aan de Thunersee. De foto werd voorzien van een echte St. Bernhard die rustig afwacht.

De foto werd genomen door fotograaf J. Moegle uit Thun.

CHOIX DES MONUMENS, ÉDIFICES ET MAISONS LES PLUS REMARQUABLES DU ROYAUME DES PAYS-BAS

Paleis NoordeindePLattegrond Noordeinde
Paleis Noordeinde en de plattegrond

Een groot boek met ingekleurde litho's van gebouwen in de noordelijke en zuidelijke delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Op deze afbeeldingen zijn de voorzijde van Paleis Noordeinde en een plattegrond van het paleis te zien. De platen zijn met de hand ingekleurd. Het boek is opgedragen aan Koning Willem I, en gebonden in een fraai versierde band door R.P. Schavye uit Brussel.

Vervaardiger: Goetghebuer, P.J. (1788-1866) en uitgegeven door: 1827, Stéven, Gand. In rode leren band met decoratie in goud- en blindstempeling op voor- en achterplat, meerkleurige decoratie op de rug, goud op snee.Boekbinder R.P. Schavye uit Brussel

KINDERPORTRET VAN PRINS ALEXANDER (1851-1884), CIRCA 1856-1857

Prins Alexander I
Portret van Prins Alexander (1856)

Op zijn hoed draagt de Alexander een pluim en in zijn hand heeft hij een wandelstok. Als vijfjarige staat de Prins klaar voor een wandeling op het Lange Voorhout in Den Haag. Het portret is afkomstiguit het album van zijn moeder, Koningin Sophie, gedateerd 1856 en werd gesigneerd bij de stoelpoot door J. Delom. Delom was een van de eerste fotografen, werkzaam in Den Haag. De foto, een zoutdruk, is bijgewerkt met pen en penseel; het resultaat wordt "photographie peinte" genoemd.

Prins Alexander (1851-1884), circa vijf jaar oud, staande bij een stoel, ten voeten uit, van voren, in wandelkostuum; jas met kanten kraag over jurk, slobkousen en schoenen, hoed met struisveer, wandelstok in zijn rechterhand. Het tapijt en de rand tegen de achtergrond zijn bijgetekend. De vier hoeken zijn afgeschuind.