De Huizen van Oranje en Nassau

Van Oranje-Nassau-Lippe-Biesterfeld.
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Koninginnen van Oranje en Nassau

Overlijden Prinses Christina

Op vrijdag 16 auustus 2019 is op Paleis Noordeinde de jongste dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard overleden. Prinses Christinsa woonde laatste jaren van haar leven in Porto Ercole in Italie, het oude vakantie verblijf van haar ouders. Zij leed al enige jaren aan botkanker. De Prinses werd 72 jaren oud. Christina ligt opgebaard in de Koepel van Fagel op het terrein van het Paleis Noordeinde in besloten kring vindt de crematie plaats. Hetgeen als zeer uitzonderlijke kan worden beschouwd daar haar vader en moeder in de, Oranje-crypte in Den Haag werden bijgezet. Onderstaand de mededeling die de RVD namens de Koning, Koningin, Prinses Beatrix en andere familiedeleden heeft doen uitgaan en een fotocollage over het leven van Prinses Christina.


Geboorte Prinses Christina in 1947

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden delen met groot verdriet mede dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina der Nederlanden vrijdagmorgen 16 augustus 2019 op het complex van Paleis Noordeinde in Den Haag op 72-jarige leeftijd is overleden. Zij leed al enige jaren aan botkanker.


v.l.n.r. Kroonprinses Beatrix, Prinses Christina, Prinseas Irene en Prinses Margriet en daarna een plaat van Prinses Margiet en Christine zittend in wagen.

Maria Christina Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren. Prinses Christina trouwde in 1975 met Jorge Guillermo, met wie zij drie kinderen kreeg: Bernardo, Nicolás en Juliana. Sinds haar huwelijk, dat in 1996 door echtscheiding werd ontbonden, kwam Prinses Christina niet meer in aanmerking voor troonopvolging. Zij woonde onder meer in New York en in Italië.

Prinses Christina studeerde zangpedagogiek en hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie. In Nederland werkte ze onder andere in Huizen en Breda met Stichting Visio om haar kennis over technieken op het gebied van dans, klank en fysieke aanraking bij ondersteuning aan blinden en slechtzienden te delen. Prinses Christina was lid van het Comité van Aanbeveling van het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours.

Het concours wil kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek en hen stimuleren hun talenten te ontwikkelen. De kist met met stoffelijk overschot van Prinses Christina werd overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen.

De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend. Het is diep tragisch dat Prinses Christina, dit moest overkomen. Ze was een hele leve prinses met een groot hart voor de mensen. Zij was een vrouw die ondanks haar handicap positief en sociaal in het leven stond en zich ondanks haar afkomst bescheiden opstelde. Christina koos al op jonge leeftijd voor een leven buiten de schijnwerpers. Ze bleef daardoor voor het grote publiek de minst bekende zus van Beatrix en tante van Willem-Alexander. Christina was de jongste zus van prinses Beatrix. Ze werd op 18 februari 1947 geboren als Prinses Marijke, de vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Later veranderde ze haar naam in haar tweede naam Christina.


De Kist opgebaard in de Koepel van Fagel

Afscheid Prinses Christina op woensdag 21 aufgustus 2019 met een afscheidsceromonie in de stallen van het Paleid Noordeinde in kleurrijke kleding. Dit op verzoek van de overledene. Haar drie kinderen lopen direct achter de kist. Dan Prinses Beatrix, Prinses Irene en Prinses Margriet en vervolgens de Koningin en de Koning (met baard en zonder hun kinderen). Voorts de rest van de familie en allemaal niet in rouwkleding. Dit op verzoek van de overleden Prinses.


De overleden Prinses uit 1970 en een uit 2000.

Hieronder volgen een aantal foto's uit het leven van de Prinses en haar Familie om U een indruk te geven hoe haar leven eruit zag.


Prinses Christine en haar moeder Koningin Juliana, uit 1954


De Complete Familie bij elkaar in 1958


De Prinses op de plaat gezet, tijdens Koninginnedag 1964 en gedurende een fietstocht met haar zusters, ook in 1964.


Bij de toespraak in de Ridderzaal, tijdens de opening van het Parlementaire jaar 1965 bij de toespraak van Koningin Juliana die zij hield voor de Staten-Generaal.


De gehele Familie, ook Prinses Christina helpt bij het Kersfeest in 1966, tijdens het Koffie drinken.


Een Rijtoer in een fraai rijtuig, samen met haar ouders, Koningin Juliana en Prins Bernhard in 1974.


Prinses Christina voor een kleuterklas en een plaat met o.m. haar moeder uit 1988


Het wegbrengen van de kist van Prinses Christina door familieleden, naar de Crematie.

Prinses Christina's leven ging niet over rozen: Een echtscheiding die niet geweldig verliep en een ziekte die haar het leven heeft gekost.