De Huizen van Oranje en Nassau

Van Oranje-Nassau-Lippe-Biesterfeld.
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Koninginnen van Oranje en Nassau

Kinderen Koningin Juliana en Prins Bernhard

Koningin Juliana

Koningin Juliana Louise Marie Wilhelmina van Oranje Nassau, Koningin der Nederlanden (1948-1980), Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, Hertogin van Mecklenburg (* 1909, + 2004)en Graaf Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter von Lippe-Biesterfeld (* 1911, + 2004), Prins zur Lippe (1916), Prins der Nederlanden (1937). Zij trouwden op 7 januari 1937. In 1255 verdeelde de broers Walram van Nassau en Otto van Nassau het Graafschap Nassau, zo ontstonden er 2 takken van Nassau: de Walramse tak en de Ottoonse tak. Ons koninklijk huis stamt uit de Ottoonse lijn.

In mannelijke lijn stierf deze tak uit met de dood van Koning Willem III in 1890. Hij was de Koning der Nederlanden en Groothertog van Luxemburg. Volgens een verbond uit 1783 tussen de verschillende Nassau takken ging Luxemburg over op de Walramse tak (Nassau-Weilburg). Koning Willem III (Ottoonse Linie) overleed in 1890 en in 1912 stierf met de dood van Groothertog Willem IV van Luxemburg ook de Walramse tak in de mannelijke lijn uit.

Zo stamt het tegenwoordige Nederlands Koningshuis in de vrouwelijke lijn van Ottoonse tak en het Luxemburgse Groothertogelijke huis in de vrouwelijke lijn van de Walramse tak. Sinds 1987 is Nassau de officiële naam van de Luxemburgse dynastie. Ook in Nederland wilde men de historische naam Van Oranje-Nassau behouden. Op 8 februari 1901 werd bij Koninklijk Besluit vastgesteld, dat eventuele kinderen van Koningin Wilhelmina de naam Van Oranje Nassau, zonder streepje, zouden dragen. Bij een ander Koninklijke Besluit van 8 januari 1937 werd dit dit voor de eventuele kinderen van Prinses Juliana ook bepaald, echter dan met het streepje, Van Oranje-Nassau.

Kroonprinses Beatrix

Bij het Koninklijk Besluit van 16 februari 1966, werd geregeld dat de eventuele kinderen van Prinses Beatrix de naam Van Oranje-Nassau zouden krijgen. Voor de kinderen van (bijv.) Prinses Magriet werd - bij Koninklijk Besluit van 2 januari 1967 - geregeld dat enkel de persoonlijke, dus niet erfelijk, titel Prins of Prinses van Oranje-Nassau werd verleend, gevolgd door de geslachtsnaam van de vader.

(1.) Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau.

Prinses Beatrix, werd op 31 januari 1938 op Paleis Soestdijk geboren als dochter van Prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld en Koningin Juliana (* 1909, +2004 ).

Zij trouwde op 10 maart 1966 te Amsterdam met Claus George Willem Otto Frederik Geert von Amsberg. Op 30 april 1980 tekende Koningin Juliana de Acte van Abdicatie en werd Prinses Beatrix Koningin der Nederlanden.

Het paar krijgt in de jaren drie zoons:

Prins Willem-Alexander Claus Georg Ferdinand (27 april 1967), Prins van Oranje (1980), Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg.

Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg.

Prins Constantijn Christof erik Aschwin, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg.

Kroonprinses Beatrix Wilhelmina Armgard, werd op 31 januari 1938 op Paleis Soestdijk geboren als dochter van Prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld (* 1911, + 2004) en Koningin Juliana (* 1909, + 2004 ). Zij trouwde op 10 maart 1966 te Amsterdam met Claus George Willem Otto Frederik Geert von Amsberg (*1926, + 2002). Op 30 april 1980 tekende Koningin Juliana de Acte van Abdicatie en werd Prinses Beatrix, Koningin der Nederlanden. De Jonkheer Claus von Amsberg, kreeg als Prins-gemaal de titel van Prins der Nederlanden. Het siert de voormalige diplomaat en waarschijnlijk handelde Claus uit respect voor zijn schoonvader Prins Bernhard (zijn voorganger voor deze titel) dat hij zeer weinig gebruik heeft gemaakt van deze titel.

2.) Irene Emma Elisabeth van Oranje-Nassau.

Prinses Irene Emma Elisabeth, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses von Lippe-Biesterfeld. Zij werd geboren op 5 augustus 1939 op paleis Soestdijk als dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Irene trouwde op 29 april 1964 met Prins Carel Hugo van Bourbon van Parma (1930) en de echtscheiding volgde op 27 mei 1981 (ingeschreven). Nog geen half jaar nadat de Prinses geboren werd, vielen de Duitsers ons land binnen en het Koninklijk Huis week uit naar Engeland.

Hier werd Irene op 31 mei 1940 gedoopt, in de hofkapel van Buckingham Palace, met de symbolische naam Irene, wat in de Griekse taal Vrede betekent. Toen haar ouders later uitweken naar Ottawa in Canada, bezocht ze daar de kleuterschool. Bij terugkomst naar een bevrijd Nederland, bezocht de Prinses de (vrije) school van Kees Boeke te Baarn, waar haar oudere zus Prinses Beatrix ook les volgde. Hierna volgde ze de MSS-opleiding aan het Baarns Lyceum. Ze deed hier haar eindexamen in 1957. Prinses Irene is gek op sport, daarom rijdt ze graag paard, skiet en schermt. In de jaren 1957-1958, volgde de Prinses diverse cursussen aan de Universiteit van Lausanne. Van 1958 tot 1962 volgde zij in Utrecht colleges Spaans en Letterkunde.

Prinses Irene had en heeft belangstelling voor toneel, cabaret en poëzie en ze was een tijd presidente van de Utrechtse studententoneelclub. Als de Griekse Prinses Sophia te Athene in 1962 trouwde met de latere Spaanse Koning Juan Carlos, was Prinses Irene het bruidsmeisje. In 1963 slaagde Prinses Irene voor haar examen tolk-vertaler Spaans. Vrij kort hierna liet zij zich in Rome dopen door de Utrechtse Kardinaal Alfrink, dit zonder daar enige ruchtbaarheid aan te geven.

Toen in januari 1964 het bekend werd, dat de Prinses Katholiek was geworden, verklaarde men dat dit strikt met het persoonlijke karakter van de Prinses had te maken en niet politiek gezien moest worden. Kort hierna bleek, dat Prinses Irene's overstap naar het Katholieke geloof verband hield met haar voorgenomen huwelijk met Carel Hugo de Bourbon de Parme, die zijn rol als troonopvolger wilde blijven vervullen. Dit leidde tot onrust in de Protestantse (politieke) kringen. Irene gaf bij de aankondiging van haar verloving, door Prinses Juliana, aan dat ze aan de Staten-Generaal geen toestemming zou vragen voor het huwelijk. Hiermee verloor ze de rechten op troonopvolging, net als haar zus Prinses Christina later. Tijdens de huwelijksvoorbereidingen, kwamen er steeds meer conflicten vanwege de politieke implicaties van het Carlisme, waarvan Carel Hugo leider van was. Ook het feit dat het huwelijk in Rome zou plaatsvinden, werd niet op prijs gesteld. Hierop liet Koningin Juliana en Prins Bernhard weten, dat zij niet aanwezig zouden zijn op de bruiloft.

Ooit steunde Koning Willem I in de jaren 1834-1836 de Carlisten met een gift van een half miljoen gulden aan Don Carlos, de overgrootvader van Prins Carel. Het kersverse paar vestigde zich toen in Madrid, maar in 1968 werd Carel Hugo het Spanje van Franco uitgewezen. Het echtpaar vertrok vervolgens naar Parijs. Prinses Irene, die wel gewoon in Spanje werd toegelaten, nam de taak van haar man als Carlistenleider over. In 1978 was Carlos Hugo weer welkom in Spanje Hierop vestigde het paar zich weer in Madrid. Hierna verdiepde Irene zich in de vrouwen emancipatie en publiceerde het boek 'La mujer y la sociedad' (De vrouw en de maatschappij). Na haar scheiding in 1981, leidde Irene het leven van een gewone burger in Nederland onder de naam Irene van Lippe.

Haar ex-man vertrok naar de Verenigde Staten van Amerika. Irene van Lippe was toen zeer actief in de vrouwen beweging en publiceerde in 1987 een boek over de omstandigheden van buitenlandse vrouwen in ons land. Op 12 november 1995 verscheen van haar hand het boek 'Dialoog met de natuur' en daarin beschreef de Prinses haar ervaringen met het spirituele, het praten met dolfijnen, het praten tegen bomen en de zon. Sommige biologen interpreteerden het boek en het gedrag van de dolfijnen op een andere manier dan Irene.

Prinses Irene kreeg 2 kinderen die allen te Nijmegen geboren zijn:

Carlos Javier Bernardo geboren op 27 januari 1970.Hij behaalde een graad in politieke wetenschap en filosofie op 'The Weslean University of Absmiddletown', in Connecticut. Voorts studeerde hij geschiedenis op de 'Cambridge University' in Engeland. Prins Carlos Javier Bernardo verwekte een kind, Carlos junior, bij zijn toenmalige vriendin Brigitte Klynstra. De Prins bevestigde, dat hij de vader was maar zei ook dat hij zich niet met de opvoeding zou bemoeien. Carlos jr. is eigenlijk het eerste achterkleinkind van Prinses Juliana en Prins Bernhard.
Margarita Carolina Beatriz. Margarita Carolina Beatriz studeerde antropologie aan de Amsterdamse Universiteit en haar broer. Jaime Bernardo werden geboren op 13 oktober 1972. Jaime Bernardo (tweeling broer van Margarita), volgde colleges economie in Amerika. Maria Carolina Christina kwam ter wereld op 23 juni 1974. Zij studeerde politieke wetenschappen. Prins Carlos en Prinses Annemarie zijn op donderdag 9 mei 2012 de trotse ouders geworden van een meisje. Ze heet Luisa Irene Constance Anna Maria de Bourbon de Parme. Prinses Luisa werd vanmiddag geboren in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. De bevalling verliep volgens de familie voorspoedig. Moeder en dochter maken het goed. De naam Luisa Irene betekent 'strijder voor vrede' en wordt door de ouders omschreven als mooi en krachtig. Luisa is ook naar haar grootmoeders Irene en Anna vernoemd. Het is het eerste kind van het echtpaar.


3.) Prinses Margriet Franciska

Prinses Margriet Franciska, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses von Lippe, werd geboren op 19 januari 1943 te Ottawa (Canada) als derde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Zij trouwde op 10 januari 1967 te 's Gravenhage met Mr.Pieter van Vollenhoven (* 1939). Tijdens de ballingschap van het gezin Prinses Juliana en Prins Bernhard gedurende de Tweede wereldoorlog 1940-1945 in Canada, werd hun derde dochter geboren. Haar naam Margriet verwijst naar de margriet die als verzetsteken werd gedragen. Om er zeker van te zijn dat de pasgeboren Prinses de Nederlandse Nationaliteit kreeg, werd de plaats waar Prinses Margriet geboren was, aan de Canadese Wetten onttrokken en als Nederlands beschouwd. Pas in augustus 1945 zette zij voet op Nederlandse (bevrijdde) bodem. Net als haar oudere zusters, kwam zij op de school van Kees Boeke (De Werkplaats) en de Nieuwe Baarnse School. Daarna volgde Margriet de opleiding Gymnasium-Alpha op het Baarns Lyceum van 1955-1961. Na haar eindexamen, vertrok de Prinses naar Montpellier in Frankrijk, waar zij colleges Franse Letteren en kunstgeschiedenis studeerde.

In 1962 bezocht ze, samen met haar zuster Prinses Irene, de Nederlandse Antillen en Suriname. Ook in 1962 begon de Prinses met de studie Rechten (1962-1965) te Leiden. Ze bewoonde daar dezelfde kamer aan Het Rapenburg als haar zuster Prinses Beatrix. In Leiden ontmoette ze de rechtenstudent Pieter van Vollenhoven, een 'gewone' Nederlander. Prinses Margriet zag en ziet zichzelf het liefst als een 'gewone' mevrouw (van Vollenhoven). De Prinses kreeg voor haar huwelijk toestemming van het Parlement en verwierf hiermee rechten op de troon. Het echtpaar vestigde zich in de rechtervleugel van Paleis het Loo, totdat hun bungalow in de buurt in 1975 klaar was.Net als haar moeder Juliana toonde en toont Margriet grote belangstelling voor sociaal werk en sociaal-medisch werk. In de loop der jaren bezocht en bezoekt zij talloze instellingen op het gebied van jeugd-, bejaarden-, en gezondheidszorg.

<>pDe Prinses heeft diverse functies en erefuncties, die zij met een serieuze en actieve betrokkenheid vervuld. Zo is en was zij lid van het dagelijks bestuur van het Nederlandse Rode Kruis, Beschermvrouwe van de Stichting Nederlandse Vrienden van de S.O.S. dorpen en adviserend lid van de Stichting Landelijke Unie van Vrijwilligers, die het bevorderen en verlenen van maatschappelijke hulp door vrijwilligers beoogt. De interesse van Prinses Margriet in het culturele leven toont zij ondermeer door haar voorzitterschap sinds 1984 van de Europese Culturele Stichting te Amsterdam.

Na een reis naar de North West Territories in Canada, werkte Prinses Margiet in 1979 mee aan een televisiefilm en boek over de Eskimo's. Voor haar zuster en Koningin Beatrix (1980) is Margriet nog steeds een grote steun, omdat zij vaak verplichtigingen en taken voor haar waarneemt en overneemt. Mr. Pieter van Vollenhoven is sinds 1977, voorzitter van de Raad voor de Verkeersveiligheid en vervult daarnaast een tal van (ere) functies op het gebied van veiligheidszorg, mobiliteit, slachtofferhulp, natuur en milieu.

De grote liefde van hem is de (piano)muziek. Hij speelt en speelde met vele muzikanten en meestal met zijn 'Gevleugelde Vrienden', Louis van Dijk, Pim Jacob en Harry van Hoof. Jaarlijks geeft Van Vollenhoven vele concerten die in het teken stonden van liefdadigheid. Fotograferen, golf, duiken en vliegen kan en kon Pieter rekenen tot zijn hobby's. In de rij van erfopvolging komen Prinses Margriet, vervolgens haar vier zoons, na de kinderen van Koningin Beatrix. Volgens het Koninklijke Besluit van 2 januari 1967 werd aan haar kinderen de persoonlijke, dus niet erfelijke, titel van Prins van Oranje-Nassau met het Predikaat 'Hoogheid' verleend.

De kinderen van Prinses Margriet en Mr.Pieter van Vollenhoven zijn:

1.) Prins Maurits Willem Pieter Hendrik van Lippe-Biesterfeld-van Vollenhoven geboren op 17-04-1968 te Utrecht. Getrouwd voor de wet op 29-05-1998 te Apeldoorn, gehuwd voor de kerk op 30-05-1998 in de Grote Kerk te Apeldoorn met (Marilène) Marie Helene Angela van den Broek, 28 jaar oud, geboren op 04-02-1970 te Dieren. Het paar woont in Amsterdam. Prins Maurits Willem Pieter Hendrik studeerde economie te Groningen en was een barkeeper in Café Soestdijk. Bij de Goedkeuringswet voor het huwelijk, was al bepaald dat hun kinderen de achternaam van hun overgrootvader Bernhard zouden krijgen, Van Lippe-Biesterfeld. Prins Maurits en Prinses Marilène, zagen dit als eerbetoon aan de oude Prins en wilden zo ook zijn naam voor Nederland behouden. Op 15 april 2001 werd hun dochter Anastasia Margriet Joséphine van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, geboren. Anna is ingeschreven in zowel het doopboek de Rooms-katholieke Kerk als in het doopboek van de Nederlandse Hervormde Kerk.

2.) Lucas Maurits Pieter Henri van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, Prins van Oranje Nassau Op zaterdagmiddag 26 oktober 2002 werd hun tweede kind thuis in Amsterdam geboren en kreeg de namen, Lucas Maurits Pieter Henri van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven. Op dinsdagochtend 31 mei 2005 om 02.34 uur zag Felicia Juliana Bénedicte Barbara van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, hun derde kind, thuis in Amsterdam het levenslicht. Het is het vijfde kleinkind van Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven. Titels krijgen hun kinderen niet. Hun vader Maurits heeft slechts de niet erfelijke titel van prins en zou bij de bestijging van de troon door Prins Willem-Alexander, afvallen als lid van het Koninklijk Huis. Anna, Isabella en de nieuwe baby, waren daar al geen lid meer van, in tegenstelling tot dochter Eloïse van Prins Constantijn en Prinses Laurentien. Dit tot nog toe enige kleinkind van Koningin Beatrix was zelfs vierde in de lijn van troonopvolging.

3.) Prins Bernhard Lucas Emanuel van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven, Prins van Oranje Nassau, werd geboren 25-12-1969 te Nijmegen. Hij behaalde in 1987 zijn diploma HAVO aan het Veluws College in Apeldoorn en in 1988 slaagde de Prins voor het Staatsexamen VWO. In 1995 rondde hij zijn studie Economie af op de Rijksuniversiteit Groningen. Prins Berhardis mededirecteur van Scaramea, een bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van internetdiensten. Hij trouwde op 06-07-2000 te Utrecht met Annette Sekrève (*18.04.1972, Den Haag). Zij was in 1996 afgestudeerd als Psychologe aan de Rijksuniveriteit Groningen. Annette werd geboren als oudste dochter van Ulrich Sekrève en Jolanda de Haan. Zij heeft twee jongere zussen, Marjolein en José. De zusjes groeiden op in het Brabantse Oosterhout. Daar volgde Annette na de basisschool een V.W.O.-opleiding aan het Sint Oelbert Gymnasium.

Annette was vanaf 06-07-2000 gerechtigd, de titel te voeren van Prinses van Oranje-Nassau en de aanspreektitel Hoogheid, doch werd ze door haar huwelijk niet van Adel. Op 14 mei 2002 werd hun eerste kind, Isabella Lily Juliana van Vollenhoven geboren. Prins Bernhard Lucas Emanuel blijft lid van het Koninklijke Huis totdat Prins Willem-Alexander de troon zal bestijgen. Omdat Prins Bernhard Lucas Emanuel een niet-erfelijke Prinsentitel heeft, zijn er voor Isabella Lily Juliana van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven (*14-05-2002) geen titels voorzien. Prinses Annette Sekrève gaf geboorte op dinsdag 25 mei 2004 aan het einde van de ochtend van een zoon. Hij werd Sam genoemd en is via een keizersnede in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam ter wereld gekomen.Volgens de trotse vader Prins Bernhard jr. zag hij er geweldig uit. De kerngezonde jongen woog 3460 gram. Sam heet voluit Samuel Bernhard Louis van Vollenhoven. Hij was het tweede kind van het prinselijk paar en het vierde kleinkind van Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven. Vier jaar later werd op 12 maart 2008 zoon Benjamin Pieter Floris van Vollenhoven geboren. Daarmee kwam Bernhard op 3 kinderen.

3.) Prins Pieter-Christiaan Michiel van Vollenhoven, Prins van Oranje-Nassau. Hij werd geboren op 22-03-1972 te Nijmegen. De Prins ging naar school in Apeldoorn, waar hij in 1990 aan het Stedelijk Gymnasium aldaar zijn diploma behaalde. Daarna trad hij in dienst bij het Wapen van de Koninklijke Marechaussee waar hij de rang had van kornet en als pelotonscommandant bij het 104e Marechaussee Eskadron. Op zijn verzoek diende de Prins Pieter-Christiaan Michiel ruim 7 maanden langer, namelijk tot 1 augustus 1992. In maart 1992 liet hij zich inschrijven aan de Rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit te Utrecht en in 1999 behaalde de Prins zijn doctoraal examen. Zijn scriptie ging over het bankverkeer internationaal.

In 1990 liep hij stage bij de ABN AMRO Bank in Amsterdam en sinds maart 2000 is hij begonnen bij Equity Capital Markets, een joint venture tussen ABN AMRO en NM Rothschild, te Londen. De Prins is een verwoed hardloper en heeft meegedaan aan verschillende grote marathons in de wereld en heeft belangstelling in sport en muziek. Als lid van het Koninklijk Huis vervult hij soms publieke taken. Op donderdag 25 augustus 2005 zijn Prins Pieter-Christiaan van Oranje Nassau, van Vollenhoven en Anita van Eijk in Paleis Het Loo in Apeldoorn voor de wet getrouwd. Het huwelijk van de derde zoon van prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven, werd in kleine kring voltrokken door burgemeester G. de Graaf van Apeldoorn. Door ook geen toestemming voor zijn huwelijk te vragen was Prins Pieter-Christiaan uit de lijn van troonopvolging verdwenen. Bij zijn trouwen droeg hij het ceremonieel tenue van de Koninklijke Marechaussee. Daar werkt hij als Majoor bij de Directie Operaties. De bruidegom heeft speciaal toestemming gevraagd om in plaats van de gebruikelijke berenmuts een platte pet te mogen dragen bij zijn kerkelijk huwelijk. Bij de kerkelijke inzegening op zaterdag 17-08-2005, van het donderdag in Apeldoorn gesloten huwelijk, was bijna de complete Koninklijke Familie aanwezig. De dienst werd geleid door doopsgezind predikant ds. H. Leegte uit Amsterdam.

4.) Prins Floris Frederik Martijn van Vollenhoven, Prins van Oranje-Nassau. Prins Floris werd op 10 april 1975 te Nijmegen geboren. In 1993 slaagde hij voor zijn V.W.O. diploma aan het Christelijk Lyceum te Apeldoorn. In 1994 ging de Prins Rechten studeren aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Hij trouwde op donderdag 20 oktober 2005 in Naarden voor de wet met Aimée Söhngen. Floris was daarmee afgevallen als lid van het Koninklijk Huis, omdat hij de Eerste en Tweede Kamer niet lastig wilde vallen met een verzoek om toestemming voor zijn huwelijk. De kans dat de Prins op de troon zou komen, was immers al te verwaarlozen. Het burgerlijk huwelijk werd voltrokken door burgemeester Rehwinkel van Naarden. Voorganger bij de kerkelijke inzegening was dr. Anne van der Meiden. Prins Floris is beleidssecretaris bij het Openbaar Ministerie. Aimée Söhngen (28) werkt bij Pon's Automobielhandel op de afdeling Marketing Communicatie. De bruid ging gekleed in een abrikooskleurig jurkje met jasje vervaardigd door Lidy de Joode.

4.) Prinses Maria Christina van Oranje-Nassau.

Prinses Maria Christina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld werd geboren op 18 februari 1947 als dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Zij trouwde op 28 juni 1975 te Baarn met Jorge Guillermo, die geboren werd in 1946. Prinses 'Marijke' werd op 9 oktober 1947 gedoopt in de Utrechtse Domkerk, door ds.J.F.Berkel, de hofpredikant van Koningin Wilhelmina. De kleine Prinses - gedeeltelijk blind - werd enige keren geopereerd, door de oogarts dr.H.Weve waardoor het rechteroog iets verbeterde. De Prinses is op 16 augustus 2019 op 72-jarige leeftijd aan botkanker overleden op het Paleis Noordeinde. De Prinses ligt opgebaard in de Koepel van Fagel en zal in besloten familiekring worden gecremeerd.

De oorzaak van deze blindheid werd toegeschreven aan de ziekte Rode Hond die Juliana tijdens haar zwangerschap had opgelopen. Haar ouders besloten in 1948 de hulp van gebedsgenezeres Margaretha Hofmans (1892-1968) in te roepen. Zij beweerde als 'gebedsgenezeres' een gunstige invloed op de genezing te kunnen uitoefenen. Margaretha krijgt een eigen kamer op Soestdijk. De invloed van deze dame op Koningin Juliana bleek groot zijn. Door deze ontmoedigende gang van zaken, werd het kabinet in verlegenheid gebracht. Ook Prins Bernhard toonde een groeiende afkeer van de gebedsgenezeres. In 1956 besloot men, dat er een onderzoek moest komen naar deze affaire. Dat werd uitgevoerd door de heren dr.L.J.M.Beel, ds.P.S.Gerbrandy en jhr .dr. A.D.W.Tjarda van Starkenborg Stachouwer. Dit leidde ertoe dat Juffrouw Hofmans uit het koninklijke leven verdween en daarop een reorganisatie van het secretariaat van de Koningin volgde.


Prinsde Marijke

Prinses Marijke genoot van 1953-1959 Lager Onderwijs aan de Nieuwe Baarnse School. Vervolgens ging zij tot 1963 naar het Baarns Lyceum en daarna naar het Amersfoorts Lyceum, waarzij in 1965 slaagde voor haar eindexamen HAVO. Omstreeks 1963 veranderde Prinses Marijke haar voornaam. Sindsdien gebruikte ze haar tweede naam; Christina.

Van 1965 tot 1968 volgde ze een studiejaar Sociale Academie in Driebergen en een studie M.O. Pedagogiek te Groningen. Sinds 1968 wijdt zij zich aan de zangmuziek. In 1973 behaalde zij de graad 'Bachelor of Music' aan de Ecole de Musique Vincent d'Indie te Montreal. Sinds 1974 woont zij in New York, waar zij les geeft aan een Montessorischool.

In 1975 trad Christina in het huwelijk met de katholieke Jorge Guillermo. Daarvoor vroeg zij geen toestemming aan de Staten-Generaal, zodat zij het recht op troonopvolging verloor. Jorge Guillermo werd in Havanna (Cuba) geboren en ging daar ook naar school. In 1960 gaat Guillermo met zijn familie in Miami (U.S.A.) wonen. In 1968 behaalde hij de graad Bachelor of Arts, met hoofdvak kunstgeschiedenis, aan het Monmouth College te Illinois. In 1973 was hij werkzaam in een kinderdagverblijf voor sociaal achtergestelden in Harlem (New York). Het echtpaar woonde in New York, waar Jorge ook werkte als public relations officer van de KLM. Daarna was hij werkzaam als sales manager van de met KLM verbonden Golden Tulip hotelketen.

In 1984 verhuisde het paar naar Wassenaar (Nederland) en kwam te wonen op het landgoed De Horsten, waar ze een villa lieten bouwen met de naam Eikenhorst. De bouw vond plaats in een natuurgebied en dat riep weerstand op bij de bouw ervan maar uiteindelijk betrokken zij het in 1986. Christina Guillermo, treedt regelmatig in het openbaar op als zangeres. Op tweede Paasdag 1992 ging de Prinses over naar de Katholieke Geloof. Toen haar scheiding definitief werd in 1996 keerde ze met haar kinderen naar de Verenigde Staten terug. In dat land richtte ze het Prinses Christina Concours op, wat een klassieke muziek wedstrijd was. In het midden 2002 kwam Prinses Christina in de media door het uitbrengen van een nieuwe CD.

Het echtpaar kreeg drie kinderen:

1.) Bernardo Fredrico Tomás, geboren op 17 juni 1977 te Utrecht. Hij werd op 23 juni gedoopt in Paleis Soestdijk. Hij woont wisselend in New York en Wassenaar. (Bernardo is vernoemd naar zijn grootvader van moederskant, Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Hij en zijn jongere broer en zus ontvingen bij hun geboorte geen koninklijke titels, omdat hun moeder bij haar huwelijk afstand gedaan had van haar rechten op de troon. Guillermo groeide op in Wassenaar.

Hij verhuisde in 1994 naar New York, waar hij nog steeds woont. Vanaf 1996 studeerde hij filosofie en kunstgeschiedenis aan het Sarah Lawrence College in zijn woonplaats. Van 2002 tot en met 2005 studeerde hij voor industrieel ontwerper aan het Pratt Institute. Zijn werk werd in 2005 geselecteerd voor de tentoonstelling Brooklyn Designs en in 2008 voor de expositie DWR Modern-Design-Function in eveneens New York.

Voorbeelden van zijn werk werden in mei 2005 gepubliceerd in het tijdschrift Wallpaper. Hij werd beschreven als een van de tien meest gewilde ontwerpers. Het blad ArtReview schonk in december 2005 aandacht aan hem. De stad New York gaf hem opdrachten en hij kwam in 2019 in aanmerking voor de tiende internationale design- en architectuurprijs Bernado werd genomineerd in de categorie ’tafels’ met zijn ontwerp genaamd: de Melissatafel

In maart 2009 trouwde hij voor de wet met Eva Marie Valdez, die eerder getrouwd was met Andrew Prinz van de muziekgroep Mahogany. Prinz-Valdes is werkzaam voor uitgeverijen in New York, waaronder RCS MediaGroup. In april 2009 werd hun dochter geboren. In september dat jaar volgde het kerkelijk huwelijk. In september 2011 kregen zij een zoon.

2.) Nicolàs Daniël Mauricio, geboren in 1979.Van 1991 tot 1996 bezocht Nicolàs het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Door de scheiding van zijn ouders, ging hij in 1996 van deze school af, om met zijn moeder naar New York te gaan. In New York bezocht hij vervolgens high school: The Millbrook school. In 1998 haalde hij daar zijn diploma. Van 1998 tot 2000 studeerde hij aan de Drew University in Madison. Van 2001 tot 2005 volgde hij een studie aan het Art Institute of Fort Lauerdale, waar hij zijn Bachelor of Science haalde.

Nicolás is grafisch ontwerper en grafisch kunstenaar en heeft sinds 2005 een eigen bedrijf Nico Design. Nicolás woonde acht jaar lang in Florida in de U.S.A.

Hij keerde in juni 2014 terug naar New York waar hij woonde in Greenwich Village. Van 2013 t/m 2016 was Nicolás Graphic Artist bij NBC Universal, een grote mediagroep die ontwikkelt, produceert en onder andere entertainment, nieuws en serieprogrammering uit zendt.

In januari 2016 werd Nicolás Corporate Ambassador/Partner van The Netherlands Chamber of Commerce in the United States (de Nederlandse Kamer van Koophandel in Amerika).

Nicolás heeft een relatie. De identiteit van zijn partner is niet bekend. Zij leven in New York, Verenigde Staten.

Nicolás en zijn vriendin hebben samen twee kinderen:

1.) Joaquín "Jack" Christiaan Guillermo (16 september 2020)

2.) Carmen Ester Ruby Guillermo (10 april 2023)

3.) Juliana Edenia Antonia, geboren in 1981.Juliana is onder meer in Baarn en Wassenaar naar school gegaan, in de tijd dat ze met het gezin in Nederland woonden.

Ook ging Juliana gelijk haar broers naar het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag.

Na de scheiding van haar ouders woonde Juliana eerst een tijd bij haar moeder in New York, maar ging toch in Londen bij haar vader wonen.

Juliana studeerde in 2004 af aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen. Juliana maakt zelf kunst en heeft een tijd een eigen website gehad, waarop haar kunst tentoongesteld werd.

Na haar afstuderen hield ze een expositie in de St. Pauls Cathedral in Londen. Die expositie werd lovend onvangen door de Pers.

Juliana woont met haar partner Tao Bodhi in Toscane, Italië.

Voor de pers blijven zij helemaal uit beeld.

Het paar kreeg drie kinderen: Kai (2014), Numa (2016) en Aida (2019).

Voor zover onze informatie gaat, is her paar zeer gelukkig met elkaar en zijn nier van plan te verhuizen naar Nederland.