De Huizen van Oranje en Nassau

Koningsdagen
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Koningsdagen

Koningsdag 2015

Overal in het land werd Koningsdag in nieuwe stijl gevierd. Prinses Beatrix heeft voor het eerst in 60 jaar een dagje vrij genomen. Zo ongeveer de voltallige familie was aanwezig. Onder hen: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Floris en Prinses Aimée. Voor de Koninklijke Familie vond deze feestelijk gebeurtenis plaats in de stad Dordrecht.

De stad ligt op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. De gemeente Dordrecht omvat het gehele Eiland van Dordrecht. De bewoners van Dordrecht noemen hun stad veelal Dordt. Dordrecht werd voor het eerst vermeld in een tekst uit de twaalfde eeuw, toen de stad nog werd aangeduid als Thuredrech, en kreeg in 1220 stadsrechten. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelstad en stapelplaats en was het een van de zes grote steden van Holland. Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden.


Het vertrek

Willem-Alexander wenst dat Koningsdag een feest gaat worden dat door mensen wordt meebeleefd. Ontmoeting en verbinding staan hierbij centraal. Nieuwe elementen worden daarom gecombineerd met een aantal vertrouwde tradities van de feestdag. Daarin past, het ontmoeten van zoveel mogelijk mensen uit de stad en een tocht door een karakteristiek stadsdeel. Nieuwe stijl vieren van Koningsdag betekent dus geen koekhappen of andersoortig populair volksvermaak. De nieuwe stijl behelst het bezoeken van een concert (Bach in dit geval) en diverses lokatie's waar een grote verscheidenheid aan ambachten wordt gedemonstreerd uit de regio rondom Dordt. Voorts zijn veel bedrijven present met hun produkten.


Foto Koning Willem-Alexander

De Koninklijke gasten werden door de burgervader van Dordrecht, Arnoud Adrianus Maria (Arno) Brok (sinds 2010) welkom geheten. De aanwezigen werden onthaald op een 'Grande Parade' van blus- en sleepboten, binnenvaartschepen, sloepen en baggervaartuigen. De platbodems waren een gebeurtenis op zich. En dit alles onder veel getoeter, gebel, gezwaai en zelfs gezang, waarbij Amalia liet zien kennis te hebben van moderne muziek. Vervolgens kreeg het gezelschap een twee uur durende toer langs de 'iconen' van Dordrecht.


Aankomst in Dordrecht

De moderne gemakken van onze samenleving kwamen hier uitdrukkelijk aan bod. Niet alleen het beroemde voetenwerk werd gebruikt maar ook de boot en het electrisch vervoer. Een bezoek aan de Grote Kerk was een 'must' al was het maar voor de historie van de schitterende monument van oude bouwkunst uit lang vervlogen jaren. Aansluitend werd het Scheffersplein bezocht. Hier toonden ondernemers uit de binnenstad hun lokale produkten vanuit drie historische huizen die waren ingericht als salon, keuken en eetkamer.


Opening het Hof van Nederland

Op het Hof van Nederland opende de Koning een historisch museum rond de eerste Vrije Statenvergadering in 1572. De rondleiding eindigt op het Statenplein voor een grote feestelijke beëindiging der koninklijke festiviteiten onder de noemer 'De Dordtse jeugd is het einde'. De Koning sprak bij het afscheid van Dordrecht zijn grote waardering uit voor de inzet van de vele vrijwillgers, Oranjeverenigingen, het gemeente Bestuur, B&W van de stad. 'De lat werd erg hoog gelegd', zo zei de Vorst, 'en jullie hebben het waar gemaakt'. Daarvoor onze grote dank'. Willem-Alexander eindigde met de zin die het publiek af moest maken; 'Hoe dichter bij Dordt' en men maakte het af met de volgende woorden 'hoe mooier het wordt'.


Afscheid Koningsdag 2015

Het programma voor deze dag zag er als volgt uit:

De Koning bezoekt Dordrecht van ongeveer 11.00 uur tot ongeveer 13.15 uur.

Tijdens het bezoek worden de volgende locaties aangedaan :

• circa 11.00 uur – Groothoofd alwaar de Grande Parade wordt bekeken.

• circa 11.50 uur – Bach en de regio in de Grote Kerk

Buiten presenteren het internationale drumcorps Jubal en de Dordtse Phil zich. In de kerk is een besloten programma met enkele optredens
geïnspireerd op het Bachfestival Dordrecht.

• circa 12.15 uur – Made in Dordrecht op het Scheffersplein.

Bijzondere presentatie van producten van Dordtse ondernemers.

• circa 12.30 uur – Opening van Het Hof van Nederland

In het Hof vond in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats, een belangrijke stap in de richting van de Vrije Republiek der Nederlanden
en de basis van het Nederland van nu.

• circa 12.45 uur – De Dordtse jeugd op het Statenplein.

Ook in andere steden werd de tweede Koningsdag uit onze historie uitbundig gevierd. Onderrstaand een impressie van die festiviteiten.


Koningsdag nieuwe stijl 2015 feestelijk vieren in sloepen in de Hoofdstad.

Bootje varen in Amsterdam in de aloude grachten van onze Hoofdstad, lijkt nog altijd aan te slaat en ook mede bezien het fraaie weer van die dag, lieten velen zich deze tocht niet ontgaan. Zo'n happening is maar een keer per jaar en het weer zat ook mee. Ziedaar de basis voor een meer dan geslaagde Koningsdag 2015. Ook in andere steden als Leeuwarden, Utrecht, Den Haag en Rotterdam werd duchtig feest gevierd en dat was na het vertrek van de Vorst uit Dordrecht bij lange na niet afgelopen.


Markt Leeuwarden 2015

De vrijmarkt in Leeuwarden had weer voor elk wat wils en dat was te merken. Het aanbod van artikelen was zeer uitgebreid. De verkopen waren, met, zo links en rechts te horen, aanzienlijk. Soms was de opbrengst wat aan de summiere kant, zo mopperde de vele 'kooplui in spe' en namen genoegen hetgeen voor hun waren werd geboden.


Utrecht vrijmarkt 2015

De vrijmarkt in Utrecht werd zeer druk bezocht en velen namen iets van hun gading mede. Voor een paar euro kon men leuke spullen aanschaffen. Een ieder had plezier, dankzij het fraaie weer en de sfeer was goed.


Vrijmarkt Den Haag 2015

Een groot assortiment kenmerkte de vrijmarkten op de hier getoonde steden. Ergens anders zal wel hetzelfde beeld zijn gegeven. Koopman was Koning of misschien de KoopmanKoning? Wie zal het zeggen. In elk geval was het gezellig en ook prachtig weer.


Vrijmarkt Rotterdam 2015

Koningsdag nummer 2 uit onze geschiedenis is voorbij en gaat de boeken in als uiterst geslaagd. Bovendien werkte het weer ook eens mee. Het jaar 2015 heeft m.n. in het Dordtse een grote indruk achtergelaten. Laten wij wel wezen, je hebt niet elke dag een Koningspaar, met kinderen en leden van de Koninklijke Familie op bezoek. Er gaan dagen voorbij dat de meesten van ons dat niet mee maken.