De Huizen van Oranje en Nassau

Familie van Vollenhoven
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

 Het Koninklijk Huis 

Bernhard van Oranje-Nassau van Vollenhoven

Bernhard Lucas Emmanuel, Prins van Oranje-Nassau, van Vollenhoven (Nijmegen, 25 december 1969) is de tweede zoon van Prinses Margriet der Nederlanden en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. De Prins wordt officieel aangeduid met Zijne Hoogheid Prins Bernhard van Oranje-Nassau, van Vollenhoven. Hij is een volle neef van Koning Willem-Alexander der Nederlanden.


Doop van Bernhard en bij Prinses Margrite op de arm als 3-jarige

Zijn jeugd bracht hij voor het overgrote deel door op het landgoed van zijn ouders in Apeldoorn. Gelijk zijn broers, had hij ruimte genoeg en kon Bernhard zijn eieren goed kwijt. Dankzij zijn studie's die de Prins met goed gevolg afsloot was hij in staat om zich te oriënteren op de zakelijke markt. Bernhard studeerde economie in Groningen en Washington. Tijdens zijn studententijd richtte hij met twee medestudenten het bedrijf Ritzen Koeriers op (genoemd naar Jo Ritzen, toenmalig minister van Onderwijs).


De Prinsen Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris Frederik

Ritzen Koeriers kon pakketjes goedkoop bezorgen door gebruik te maken van de destijds net ingevoerde OV-studentenkaart. Het bedrijf kwam in opspraak nadat het door het GAK beschuldigd werd van fraude met sociale premies; medewerkers zouden een leaseauto hebben gekregen als verkapt salaris zonder dat hierover sociale premies waren betaald. Het bedrijf accepteerde uiteindelijk een transactievoorstel van het Openbaar Ministerie ten bedrage van 25.000 gulden (€: 12.000). Een klein bedrag voor het niet betalen van premies en sociale Verzekeringen. De Prins vond het vervelender om een aanvaring met de Staat der Nederlanden te hebben.

Na zijn studie richtte Bernhard halverwege de jaren negentig het internetbedrijf Clockwork op, samen met enkele vrienden. Enkele jaren later werkten hier ruim zestig mensen. Clockwork is onder meer al jaren verantwoordelijk voor de internetsites van KLM, Achmea en Coca-Cola. Clockword werd in 1999 verkocht aan Achmea. In 2001 werd dit bedrijf via een buy-out weer terug gekocht. Na een paar jaar zelfstandig te zijn geweest werd het weer weer van hand gedaan en de koper was nu Ordina.


De Oranje-ondernemer ten voeten uit.

De Prins richtte het Softwarebedrijf Levi9 in 2005 op. Het bedrijf werd vernoemd naar de komeet die elf jaar eerder op de planeet Jupiter te pletter sloeg. Dit nieuwste avontuur voert hem naar het Oostblok, naar het land van Milosevic. “Ondanks mijn achtergrond kan ik vrijuit ondernemen. ” Het is het beginstadium dat veel ondernemers bekend zal voorkomen: de telefoon is al ingeplugd, de computers staan al te zoemen, maar de gasten worden nog ontvangen aan een simpele tafel met Waterlooplein-stoelen. Het dure parket in dit klassieke pand aan de Amsterdamse Lairessestraat ligt er nog van de vorige bewoners, uitzendbureau TopStart. Verder is het gebouw vrijwel leeg. Bernhard van Oranje-Van Vollenhoven grijs pak, geen das, diep opengeknoopt overhemd – schenkt koffie bij uit een thermoskan; het espresso-apparaat op de schouw is nog niet aangesloten. Het zijn de eerste weken van Levi9 Global Sourcing, het nieuwe bedrijf van Prins Bernhard van Oranje Nassau van Vollenhoven.

Het bedrijf gaat de off-shore markt op. Levi9 gaat zich op twee markten richten. Ten eerste IT-bedrijven die een deel van hun werk willen outsourcen om flexibeler te kunnen zijn. De andere klantengroep bestaat uit gewone bedrijven die hun IT willen uitbesteden. Levi9 besteedt zijn werk uit aan personeel in Oekraïne, Servië en Roemenië. In 2015 was het aantal werknemers rond zeshonderd.


Het huwelijke van Prins Bernhard met drs. Annette Sekrève

Bernhard trouwde op 6 juli 2000 in het Paushuize te Utrecht met de psychologe Annette (18 april 1972); op 8 juli 2000 vond de kerkelijke inzegening plaats in de Domkerk te Utrecht. Voor hun huwelijk werd door het Nederlandse parlement toestemming verleend bij wet van 31 mei 2000. Hierdoor bleef Bernhard destijds deel uitmaken van de Nederlandse lijn voor troonopvolging. Bij Koninklijk Besluit van 5 juli 2000 werd besloten dat uit het huwelijk geboren kinderen de achternaam Van Vollenhoven zouden dragen. De kinderen van Bernhard en Annette bezitten geen adellijke titel. Toen zijn neef Willem-Alexander koning werd op 30 april 2013, werd Bernhard uitgesloten van troonopvolging, omdat deze beperkt is tot drie graden van bloedverwantschap.

Het echtpaar heeft drie kinderen:

Isabella Lily Juliana (14 mei 2002)
Samuel Bernhard Louis (25 mei 2004)
Benjamin Pieter Floris (12 maart 2008)

CV Prins Bernhard jr

1969 geboren te Nijmegen
1987 eindexamen havo, Veluws College, Apeldoorn
1988 staatsexamen vwo
1989 economie aan Georgetown University in Washington
1995 studie economie aan de Rijksuniversiteit Groningen
1990 medeoprichter Ritzen Koeriers
1999 verkoop Ritzen Koeriers
1995 medeoprichter internetbedrijf Clockwork
1999 verkoop Clockwork aan Achmea
2001 management buyout Clockwork
2003 verkoop Clockwork aan Ordina
2003 deelname Anachron
2004 verkoop Shop.nl
2005 medeoprichter Levi9 Global Sourcing

Sinds het begin van zijn ziekte zamelt Prins Bernhard jr. geld in voor onderzoek naar lymfklierkanker. Hij richtte het fonds Lymph&Co op dat geld inzamelt voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Hiervoor wordt sinds 2015 jaarlijks een sportevenement georganiseerd dat de Hollandse 100 heet. Het bestaat uit tien kilometer schaatsen, gevolgd door negentig kilometer wielrennen. Zijn stichting Lymph&Co maakte grote stappen: in nog geen jaar tijd haalde hij 4 ton op voor een groot onderzoeksproject. Maar er is altijd meer gd nodig, en daarom organiseert hij in maart 2016 voor de tweede keer een oer-Hollandse winterduathlon: de Hollandse 100!


Voor, tijdens en na de ziekte NHL.

De tweede zoon van Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Bernhard, heeft lymfklierkanker. "Deze zeldzame vorm van lymfklierkanker (non-Hodgkin lymfoom) wordt nog nader onderzocht en zal voorlopig het dagelijks functioneren van de Prins belemmeren'', zo werd donderdag 29 augustus 2013 bekend gemaakt. Bernhard wordt al jaren behandeld voor de ziekte van Crohn.

Non-Hodgkinlymfoom (NHL) is een maligne lymfoom (kanker) uitgaande van de lymfeklieren. De ziekte komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar, en dit meer bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte mag niet worden verward met het Hodgkinlymfoom, dat een ander beloop heeft. In Nederland wordt de diagnose jaarlijks bij ongeveer 3500 mensen gesteld (2009). Tot de groep van maligne lymfomen worden ook de ziekte van Hodgkin en de ziekte van Kahler (ook wel multipel myeloom genoemd) gerekend.

De meest toegepaste behandelingen bij het non-Hodgekinlymfoom zijn:

Chemotherapie (behandeling met celdelingremmende medicijnen) bestraling (radiotherapie) immuuntherapie. Vaak wordt een combinatie van bovengenoemde behandelingen toegepast. Een behandeling wordt vastgesteld op grond van: het stadium van het non-Hodgkinlymfoom prognostische factoren leeftijd en conditie.

Uit een eerder communiqué van de RVD bleek dat er weinig hoop meer was voor de Prins: 'Hij heeft klachten van kortademigheid door vocht in de borstholte ten gevolge van uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor. Een tumor van de darm veroorzaakt ook nog ernstige klachten'.

'Thans is de gezondheid van Prins Benhard van Vollenhoven verbeterd', meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.'De zoon van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven werd de afgelopen maanden behandeld aan lymfklierkanker. De behandeling is recent afgerond en is volgens de arts goed aangeslagen, schreef de RVD.'Prins Bernhard voelt zich goed en is dankbaar voor het medeleven dat hij heeft mogen ontvangen en heeft daar veel positieve energie aan ontleend. Daarnaast spreekt hij zijn waardering uit voor de terughoudendheid van de media in deze moeilijke periode'.

Het gezin woont in Amsterdam.

Prins Bernhard werd zelfstandig ondernemer. Tijdens zijn studie zette hij met vrienden het bedrijf Ritzen Koeriers op. Daarna werd hij medeoprichter van Shop.nl en Clockwork. Prins Bernhard is, als lid van het managementteam, verantwoordelijk voor het op de markt zetten en uitbreiden van Levi9 IT Services. Prins Bernhard is partner bij Pinnacle vastgoed ontwikkeling in Amsterdam en initiatiefnemer van Lymph-Co, een fonds dat zich inzet voor fundamenteel onderzoek naar lymfklierkanker. Daarnaast is de Prins oprichter van het botenmerk Waterdream en mede-aandeelhouder van Circuit Zandvoort.

S