De Huizen van Oranje en Nassau

Koningin Beatrix en gezin
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland
Bronvermelding

Koninginnen van Oranje en Nassau

Kroonprins Willem-Alexander

Willem Alexander zag het levenslicht op 27-04-1967 te Utrecht in het Academisch Medisch Centrum. Bij zijn geboorte was hij Kroonprins, Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Markies van Veere en Vlissingen, Graaf van Katzelnelnbogen, Vianden, Dietz, Spiegelberg, Buren, Leerdam en Culemborg. Tevens Burggraaf van Antwerpen, Baron van Breda, Diest, Beilstein, de stad Grave, het Land van Cuijk, IJsselstein, Cranendonck, Eindhoven, Liesveld, Herstal, Waasten, Arlay en Nozeroy. Voorts Vrijheer van Ameland, Heer van Borculo, Bredevoort, Lichtenvoorde. Loo, Geertruidenberg, Klundert, Zevenbergen, Hoge en Lage Zwaluwe, Naaldwijk, Polanen, Sint Maartensdijk, Soest, Baarn, Ter Eem, Willemstad, Steenbergen, Montfoort, St. Vith, Boetgenbach, Niervaart, Daasburg, Turnhout en Besancon alsmede Jonkheer van Amsberg. Hij is de oudste zoon van de toenmalige Kroonprinses Beatrix en Prins Claus.

Hij groeide op in de bosijke omgeving van het dorpje De Lage Vuursche, vlakbij Baarn en Soestdijk. Het dorp staat bekend als een oord waar liefhebbers van de natuur en het goede eten hun hart kunnen ophalen. Willem-Alexander genoot het Lager Onderwijs aan de Nieuwe Baarnse School van 1973-1979. Daarna volgde hij een V.W.O. bijzonder neutraal opleiding Baarnse Lyceum ook te Baarn in 1979 tot 1981. De V.W.O. opleiding voltooide de Kroonprins aan het Eerste VLC (Vrijzinnig Christelijk Lyceum) te 's Gravenhage. Daarna bezocht Willem-Alexander de kostschool Atlantic College in Llantwit Major (Wales) en studeerde af met Internationaal Baccalaureaat in de periode 1983-1985. Na deze opleidingen volgde de Kroonprins een officiersopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine te Den Helder van 1985 tot 1986. Tot 1987 had Willem-Alexander diensten aan boord van Hr. MS. Tromp en de Hr. Ms. Abraham Crijnssen om in 1988 wachtofficier


Geboorte Willem-Alexander in het AMC

Hij probeerde cadet te worden aan boord van de Hr. Ms. Van Kinsbergen. Kennelijk had hij zijn hart verloren aan de zee, in tegenstelling tot zijn grootvader Prins Bernhard die 'weg' was van vliegen. Later zou hij ook in de voetsporen treden van zijn grootvader. Daarna ging de Kroonprins studeren in de stad waar vele leden van de Koninklijke Familie hun voetsporen al hadden achter gelaten, de Universiteitsstad Leiden. Geschiedenis leek hem wel boeiend, netzo als mama dat had gedaan. In die tijd kreeg hij de bijnaam van 'Prins Pils' en niet aleen vanwege het enthousiasme waarmee hij zich in het studentenleven stortte.

De Prins was zich welbewust dat hem een zware taak wachtte, als hij eenmaal zijn moeder, Koningin Beatrix zou gaan opvolgen. WWillem-Alexander begon zich meer en meer in het openbare leven te vertonen en te profileren. Hij vervulde representatieve taken bij officiële gelegenheden en deed veel ervaring op door bezoeken af te leggen bij lagere overheden als Gemeenten en Provincies. Dat niet alleen maar ook in het buitenland vertoonde de Kroonprins zich. In 1987 een officieel bezoek aan Thailand, een officieel bezoek
aan Japan in 1988 en was in dat jaar ook aanwezig bij de William and Mary-herdenking in Engeland. Vertegenwoordigde ons land bij de troonsbestijging van de Keizer van Japan.

Was in 1991 aanwezig bij de crematie van de vermoordde Indiase premier Rajiv Ghandi en zag in 1994 Nelson Mandela President van Zuid-Afrika worden. In 1993 behaalde de Kroonprins zijn doctoraalexamen en zijn afstudeerscriptie ging over de Nederlandse reactie op besluit van Frankrijk om binnen de NAVO (Noord-Atlantische Verdrags Organisatie) een 'status aparte 'in te nemen. Helaas is de scriptie nimmer openbaar gemaakt. Inmiddels had de jonge Prins haast gemaakt om zijn grote voorbeeld, grootvader Prins Bernhard na te doen, door een vliegeniersopleiding te volgen.

In 1985 behaalde hij het Brevet privevlieger 2e klasse. Daarna ging het in rap tempo verder, 1987, het vliegbewijs B-3 met in 1989 de aantekening voor het besturen van meermotorige vliegtuigen

Maar daar bleef het niet bij en in hetzelfde jaar (1993) ging Willem-Alexander een opleiding voor vlieger volgen bij de Koninklijke Luchtmacht bij het 334ste Transportsquadron. In 1994 nam de Kroonprins deel aan colleges bij het Instituut Defensie Leergangen. Als enthousiast sportliefhebber - hij voltooide de Elfstedentocht in 1986 en liep de Marathon van New York uit in 1992 - zorgde de Kroonprins voor veel aanhang en sympathie onder de Nederlanders. Opmerkelijk was het gedrag dat hij ten toon spreidde tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta (USA). Vanaf de ereloge op de tribune zong Willem-Alexander uit volle borst het lied 'Wat zijn de Yanken stil' mee en daverde - in korte broek en short - het hockeyveld op toen de dames brons hadden gewonnen om vervolgens 'effe' uitbundig mee te hossen net alle anderen.

Kroonprins Willem-Alexander en OC-lid Kroonprins Willem Alexander

Sommigen vonden de houding van de Kroonprins - op zijn zachts gezegd - discutabel en er waren mensen die het 'prinsonwaardig' vonden. Een snel gehouden opiniepeiling onder onze bevolking gaf aan dat 80% het prachtig vond dat iemand van 'Koninklijke Bloede' zo kon hossen en feesten. Je kunt je natuurlijk afvragen wie het recht in eigen handen neemt om kritiek te leveren op het 'feesten en hossen' van de Kroonprins.

Laten we eerlijk zijn; nu weten wij dan hij dat ook kan en niet zo als zijn vele voorvaderen de kat in het donker knijpt. En de Nederlanders hebben daar niet zoveel moeite mee. Een feestvierende Kroonprins is ook leuk! In 1998 werd Willem-Alexander lid van het IOC Internationaal Olympisch Comité. Dat enkelen dat niet lekker zat, was te merken. Wouter Huibregtsen, die ook graag zitting wenste te nemen in het IOC, noemde de Kroonprins in een interview voor de Volkskrant een 'saboteur,judas en een lafaard'.

Later ontkende Huibregtsen dat hij deze terminologie had gebezigd en dat de journalist in kwestie had hem niet goed begrepen. Hij werd door de rechtbank grotendeels in het gelijk gesteld. Binnen het IOC zet Willem-Alexander zich in voor het stimuleren van sport in Afrika. De Kroonprins is de mening toegedaan dat ook de sportieve prestaties op gelijke voet dienen te blijven met de Westerse Wereld. Heel goede hardlopers komen er al vandaan!

In 1994 werd bekend dat de Kroonprins een vaste vriendin had en stond daarmee nog meer in de belangstelling van de media dan voorheen. Iedereen zag het al voor zich, trouwen, kinderen, Koningin en Koning worden. Hij had een relatie aangeknoopt met de Rechten-studente en voormalig KLM-stewardess Emily Bremers. Aanvankelijk leken het geruchten. Maar samen raakten zij betrokken bij een verkeersongeluk in Duitsland in 1995 op weg naar Lech (Oostenrijk) voor een skivakantie.


Mr. Emily Bremers, 21-04-1970 Nijmegen

Dat was een onverwachte bevestiging, waarvoor de media de Goden dankbaar waren. Het duurde nog een paar jaar voordat zij mee mocht met de Kroonprins als Dame du Table bij ontmoetingen met andere familieleden, buitenlandse- en binnenlandse gasten. Als relatie van de Koninklijke Familie kwam Emily pas in begin 1998 in beeld. Zij was daar evident aanwezig. Op het bal ter gelegenheidvan de 60ste verjaardag van de Vorstin. In mei van datzelfde jaar gaf zij acte de présence bij het huwelijk van Prins Maurits met Prinses Marilene in Apeldoorn.

De relatie kreeg een zeer opmerkelijk einde. De schoonmoeder van Prins Maurits, kreeg de moeilijke taak die mededeling naar buiten te brengen. Mevrouw Jose van den Broek, echtgenote van oud-Minister Hans van den Broek, deelde de Pers mede dat de relatie tussen de Kroonprins en juffrouw Bremers voorgoed was verbroken. In de vier jaren dat die twee met elkaar waren omgegaan, veroverde Emily de harten van veel Nederlanders. Men zag haar als de toekomstige Vorstin der Nederlanden. Het Koninklijk Huis en Willem-Alexander beslisten anders. Emily Bremers trouwde op 08-11-2002 met Jonkheer Rhoderick van der Wijck, een goede vriend van de Prins .Dat echtpaar heeft 2 zonen, Philip en Maurits.

Midden 1999 werd ons landje, inmiddels wat ingedut, opgeschrikt door de mededeling dat Beatrix's oudste zoon, Willem-Alexander omgang had met de Argentijnse Maxima Zorreguieta. Het bleek een grote verandering in zijn leven te zijn, zo blijkt. Het klikte wonderbaarlijk. Eindelijk de juiste gevonden. In maart 2001 maakte zij hun verloving bekend en de trouwdatum werd bepaald op 02-02-2002. Maxima Zorreguieta is geboren te Buenos Aires (Argentinie) op 17-05-1971 als dochter van Jorge Zorreguieta en Maria del Carmen Cerutti. Zij komt uit een gezin met twee broers en nog een zuster.

Tevens heeft Maxima - uit een eerder huwelijk van haar vader - drie halfzusters, te weten Doloris, Maria en Angeles. De Argentijnse groeide op in een bescheiden appartement in een toch wel gegoede wijk Barrio Norte in de hoofdstad van Argentinie. Maxima doorliep de Middelbare School op het Northland Collegein Buenos Aires, een op Britse aristocratische tradities gerichte opleiding. Daarna ging zij studeren aan de Universiteit Catolica  Argentina en rondde dat met een graad in de Economie af.


Kroonprins Willem-Alexander en Máxima

Van 1995 tot 2000 was zij werkzaam in Amerika (New York) bij de banken HSBC, Dresner Kleinwort Benson en een filiaal van de Deutsche Bank. In april 1999ontmoette zij Willem-Alexander. tijdens een feest in Sevilla. Dat klikte kennelijk zo goed, dat de twee besloten een vijfdaagse vakantie samen door te brengen in het mondaine Argentijnse vakantie-oord Bariloche.

De grootvader van de Kroonprins, Prins Bernhard, was daar ook geen onbekende. Tijdens die vakantie werd Willem-Alexcander voorgesteld aan de ouders van de Argentijnse. De pers rook eraan en speculeerde over deze mogelijke liefdesrelatie. Echter een klein jaar later, verhuisde Maxina naar Brussel. Nadat de relatie bekendheid kreeg en serieus werd, kwamen onze persmuskieten erachter dat Pa Zorreguieta, Staatsecretaris van Landbouw (april 1976 - maart 1981) was geweest in de gevreesde Militaire Dictatuur van President Generaal Jorge Videla.

In dit land en tijdens dat bewind verdwenen duizenden mensen zonder een spoor achter te laten en zijn nimmer meer boven water gekomen. Op dat moment haalde de Kroonprins een domme zet uit, door te verwijzen naar een brief van oud-dictator Videla, als bron van informatie. De pers kwam er ook achter dat de ouders van de toekomstige Prinses openlijk de voorbije dictatuur hadden gesteund. De rapen waren - op zijn zachts gezegd - gaar. Velen protesteerden tegen het voorgenomen huwelijk van Willem-Alexander met de dochter van de man, van wie men vermoedde dat hij tenminste op de hoogte moet zijn geweest van de excessen, die zich tijdens zijn Ministerschap hebben voor gedaan.

Een onderzoek, via een geheime opdracht van de Minister-President Wim Kok aan Prof. dr. M. Baud kwam met een vernietigende conclusie. Het onderzoek wees bikkelhard uit, dat Zorreguieta donders goed heeft geweten wat er tijdens dat regime was gebeurd. Helaas, zoals altijd gaan dit soort mensen zonder veroordeling, behalve de oud-president van Argentinie. De generaal kreeg een proces aan zijn broek met alle consequenties vandien. Jorge Videla proefde ook de angst van een veroordeling door Vrouwe Justicia. Of het ooit tot een schuldig zijn komt, is nog maar de vraag. Het recht heeft wel zijn loop maar kan raar lopen! Soms mank!

Ook stelde de commissie vast dat de voormalige Staatsecretaris van Landbouw nimmer persoonlijk betrokken is geweest bij deze gedwongen verdwijningen in zijn land. Dat, zo orakelde de onderzoekers, was praktisch uit te sluiten. Met veel tact - waar de toenmalige Premier 'berucht' om was en de hoogstaande diplomatie van Mr. Max van der Stoel, gelukte het de Regering te voorkomen dat Jorge Zorreguieta aanwezig zou zijn bij het huwelijk van zijn dochter. Tijdens de bekendmaking van haar verloving met Willem-Alexander, zei zij over de rol van haar vader, dat hij er niets van had geweten en juist zijn best had gedaan voor de Argentijnse landbouw. In een later interview noemde Maxima de conclusie van Baud slechts 'zijn mening'.


Verloving Kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorrequieta en (r) haar Koninklijke vlag

Bij Koninklijk Besluit van 17 mei 2001, op haar 30ste verjaardag, werd aan haar het Nederlanderschap verleend. En wel op grond van art. 10 van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Immers, door haar huwelijk met de Kroonprins, zou zij lid worden van het Koninklijk Huis en voor dit lidmaatschap is het Nederlanderschap een vereiste. Op 03-07- 2001 aanvaardde de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal ( Eerste- en Tweede Kamer tesamen), een door de Regering ingediende Wet tot het verlenen van toestemming aan de Prins van Oranje om met Maxima Zorreguieta in het huwelijk te treden.

Daarna werd ook bij Koninklijk Besluit d. d. 25-01-2002, nummer 41, bepaald dat Maxima, met ingang van het tijdstip van voltrekking van het huwelijk met Prins Willem-Alexander, in de Adelstand zou worden verheven. Haar titels waren als volgt: Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau met het predicaat Koninklijke Hoogheid. Als het moet zijn de Regering en de Koningin snel.

Een Koninklijk Besluit van diezelfde datum, echter bekend gemaakt als nummer 42! gaf de nieuwe Prinses het recht van een eigen Wapen en een onderscheidingsvlag te voeren. De dag van het trouwen naderde heel snel. Vele voorzorgen werden genomen en aankopen dienden te worden gedaan. Het belangrijkste stuk uit die aankopen was natuurlijk de bruidsjurk van de Prinses. Eindelijk was het zover. Op 02-02-2002 gaven Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Maxima elkaar het ja-woord. Vele burgers, boeren en buitenlui, zoals dat vroeger werd aangekondigd op de radio, waren naar de hoofstad gekomen in de trouwpartij van de eeuw te zien en mee te maken. Nu al het feest van de eeuw en die is nog net begonnen. Och, het heeft nu een naam en dat vergeet je niet meer. Daar gaat het om.


Huwelijk Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima en de ondertekening van de Trouwakte in de grote zaal van de Beurs van Berlage.

Al heel vroeg waren de mensen present om maar niets van het spektakel te missen. Want wat is er nu mooier om met de neus er bovenop te staan en de Bruid en Bruidegom stralend te zien arriveren voor de belangrijkste dag van hun leven. Dat dit achter dranghekken en onder zware bewaking moest gebeuren, bedierf de pret geenszins voor de toegewijde Oranje-liefhebber.

En dat je 's avonds bekaf bent, ook niet. Want je hebt je dag gehad en dat maakte je ook een onderdeel van de ceremonie. De Burgemeester van Amsterdam Job Cohenwas voor deze keer buitengewoon ambtenaar der Burgelijk Stand.

Hij voltrok het huwelijk tussen de Kroonprins en de Prinses. Daarbij aanwezig waren naast de familieleden en vrienden van het paar, autoriteiten en 600 genodigden uit de Koninkrijksdelen, de Provincie's. De plechtigheid nam een half uur in beslag. Buiten kon men de ceremonie op een videoscherm volgen. De kerkelijke inzegening van het huwelijk vond plaats in de Nieuwe Kerk. Deze huwelijksdienst werd door ruim 1.600 gasten bijgewoond, waar onder de VN-Secretaris-Generaal, Kofi Anan, oud-President van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, vele hoogwaardigheid's bekleders, Koningen, Koninginnen, Vorstinnen, Prinsen, Prinsessen, Hertogen, Graven en Baronnen gaven acte de présence. Alsmede vele burgers uit diverse geledingen van onze maarschappij en uit het buitenland. De voltallige Nederlandse Regering en de Koninklijke familie gaven acte de présence bij deze voor het paar en ook voor anderen zeer gedenkwaardige dag.


Tranen bij de muziek uit haar geboorteland Argentinië en uitwisseling van de ringen

De Hervormde dienst werd geleid door Dominee Carel ter Linden en ook de rooms-katholieke Priester Braun leverde een bijdrage. Dit omdat Prinses Máxima nog steeds katholiek was van geloof. De Prinses blijft overigens ook Argentijnse.

De Wetgeving van Argentinie staat niet toe dat zij die nationaliteit verliest of er afstand van doet. Het echtpaar ging in het voorjaar van 2003 in villa Eikenhorst op het Landgoed De Horsten te Wassenaar wonen. Deze villa was inmiddels - voor veel belastingcenten - klaar gemaakt voor het pas getrouwde stel.

Over de kosten werd niet gerept. Misschien dat die ergens verstopt zijn op de begroting van een of ander vaag Ministerie.

Onderzoek daarover is zoals u wel zult weten - nog steeds gaande. Volgend jaar komt uitsluitsel over wat nu het Koningshuis ons kost. Er wordt gefluisterd dat een bedrag van €.100 miljoen de lading niet dekt. Oftewel er bovenuit komt.


(l) Kroonprins Willem-Alexander, (m) Catherina-Amalia geboren en (r) Prinses Máxima

Via e-mail op 18-06-2003 maakte Máxima wereldkundig in het Spaans en Engels, dat zij al enige maanden in verwachting was. Op 7 december 2003 om 17.01 uur, werd in het Bronovo Ziekehuis in Den Haag hun eerste kind geboren.

Op zondag 19-12-2004 werd op de voorpagina van een dagblad bekend gemaakt dat de Prinses wederom zwanger was. De Rijksvoorlichtingsdienst reageerde formeel op 28-12-2004 waarin men het feit bevestigde. Máxima werd op zondag 26-06-2005 weer opgenomen in het Bronovo-ziekenhuis in afwachting van de geboorte van haar tweede kind. Om 14.40 uur beviel de Prinses op natuurlijke wijze van een dochter. Zij woog bij haar geboorte 3490 gram en was 50 centimeter lang. De naam van de nieuwe Prinses, derde in de lijn van troonopvolging, werd op dinsdag 28-06-2005 bekend gemaakt en luidde: Alexia, Juliana, Marcella, Laurentien der Nederlanden.


De kinderen van Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima der Nederlanden, de Prinsessen, Catharina-Amalia, Ariana en Alexia (v.l.n.r.)

Prinses Máxima was voor de derde keer zwanger en maakte dat openbaar op 25-09-2006. Zij beviel op dinsdag 10-04-2007 om 21.56 van een dochter die bij haar geboorte 4135 gram woog en een lengte had van 52 centimeter. Moeder en dochter verlieten de volgende ochtend het ziekenhuis om huiswaarts te keren. Prinses Ariana, Wilhelmina, Máxima, Ines, is de vierde in de roonopvolging en haar namen werden bekend gemaakt op 13-04-2007.


(l) Wapen Prinsessen, (m) v.l.n.r. Prinses Alexia (7 jaar, Prinses Ariana (5 jaar) en Kroonprinses Amalia (9 jaar) en (r) Wapen Prinsessen

Kinderen groeien snel, zoals wij wel weten. Ook in de Kroonprinselijke familie ontkomt men niet aan deze waarheid als een koe. Daar alle drie de Prinsessen inmiddels op school zitten lijkt het leven nog sneller te gaan. En! opeens zijn je kinderen volwassen. Gelukkig is dat bij de nazaten van Prinses Máxima en haar man Kroonprins Willem-Alexander nog niet geval. Deze foto werd genomen op 7 juli 2012 op het Landgoed De Horsten, verblijfplaats van de eerder genoemde familie. Opmerkelijk is de kleding die door de Prinsessen werd gedragen. Dat lijkt verdraaide veel op de beroemde traditionele Argentijnse klederdracht alsmede de Embroidery die daarvoor gebruikt is. En dat is het ook. De couturier van die jurkjes is de Argentijnse mode-ontwerpster Santa Sabina. In elk geval zeer stylistische en creatief te noemen.